Kalkių nuosėdos – tai žmogui nekenksmingi kreidą primenantys balkšvos spalvos sedimentiniai dariniai, nusėdantys ant prietaisų, į kuriuos pilamas vanduo, sienelių. Vietos, kuriose dažniausiai jas pamatome, – tai virduliai, kavos virimo aparatai, indaplovės ir skalbimo mašinos, rašo express.co.uk.

Viena iš virdulyje besikaupiančių kalkių nuosėdų keliamų problemų ta, kad jos gadina iš virinto vandens pagaminto karšto gėrimo skonį ir vaizdą. Deja, yra ir didesnė problema: dėl šių darinių trumpėja virdulio eksploatavimo laikas, nes nuosėdos pažeidžia prietaiso komponentus. Minėtina ir tai, kad nuosėdos mažina elektros energijos vartojimo efektyvumą, nes nuosėdomis apėjęs kaitinimo elementas lėčiau įšildo vandenį, taigi, išeikvojama daugiau energijos, kuri, savaime aišku, kainuoja pinigus.

Vienai namų šeimininkei akivaizdžiai trūko kantrybė mėginant įvairius, tačiau vis nuviliančius kovos su kalkių nuosėdomis metodus, todėl ji sėdo prie „Facebook“ valymo patarimų puslapio „Mrs Hinch Cleaning Tips“ ir parašė:

„Gal pametėtumėte virdulių vadavimo nuo kalkių nuosėdų idėjų? Jau išbandžiau citrinas, citrinų sultis, bet nė viena šių priemonių nepasirodė tokia stipri, kad susidorotų su užduotimi. Dingsta tik maždaug 50 proc. nuosėdų. Virdulį tenka naudoti gana dažnai, todėl geras patarimas, kaip jį apsaugoti nuo kalkių nuosėdų, labai praverstų.“

Virdulys

Nors šiaip jau galima įsigyti gana veiksmingų, tačiau brangių cheminių kalkių šalinimo priemonių, švaros entuziastai puolė siūlyti su natūraliais produktais realizuojamus metodus.

Didžioji dalis „Mrs Hinch“ paskyros auditorijos neslėpė susižavėjimo citrinų rūgšties per kelias minutes sukeliamu efektu.

„Seniau kalkių nuosėdų šalinimo priemonių įsigydavau parduotuvėje, tačiau kažkas parekomendavo citrinų rūgštį, kuri ne tik pigesnė, bet dar ir veiksmingesnė. Nuo tada nieko kito nenaudoju“, – parašė Lynne Collins.

„Pripilkite į virdulį tiek vandens, kad būtų užpildytas ketvirtadalis jo tūrio. Vandenį užvirkite, įberkite į jį citrinų rūgšties ir leiskite pastovėti 20 minučių. Po šios procedūros virdulio vidus vėl spindės“, – patikino Fouzia Azeem.

„Užvirinkite vandenį ir įberkite citrinų rūgšties. Jei nuosėdų labai daug, norimam rezultatui pasiekti gali prireikti maždaug valandos. Tačiau tikrai nenusivilsite“, – parašė Deborah Clark.

„Įsigykite pakelį citrinų rūgšties. Įberkite du šaukštelius į vandens pripildytą virdulį ir jį įjunkite. Kai vanduo užvirs, palikite jį pastovėti 10 minučių. Jei po tiek laiko visos nuosėdos neištirps, vėl užvirkite vandenį ir dar 10 minučių palaukite. Kai nuosėdų neliks, virdulį išskalaukite. Citrinų rūgštis pašalina daugiau nuosėdų negu actas arba soda“, – įsitikinusi Lynne Cresswell.

Citrinos

„Prireiks 50 g citrinų rūgšties. Suberkite kristalus į vandenį ir jį užvirkite. Po procedūros virdulį išskalaukite. Pati gyvenu Kembridže, kur vanduo ypač kietas, todėl šį ritualą atlieku kas dvi savaites“, – paminėjo Becky Gill.

„Puikiausia priemonė – citrinų rūgštis. Pasigaminkite tirpalą iš maždaug 10 g produkto ir 100 ml karšto vandens. Jis turi veikti virdulį valandą ar panašiai. Aš pirmenybę teikiu citrinų rūgščiai, kadangi ji, kitaip nei actas, nepalieka kvapo“, – parašė Anne Lee.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją