Žinoma, egzistuoja ir nemažai valymo mitų, bet čia jų nerasite, čia surinktos penkios vintažinės valymo gudrybės, kurios šimtu procentų veiksmingos, rašo goodhousekeeping.com.

1. Actas – langams valyti

Actas praverčia daugeliu atvejų (ne tik marinuoti įvairiems produktams). Niekaip nepavyksta išblizginti langų, kad neliktų dryžių? Nuvalykite langus baltuoju distiliuotu actu – stiklai bus be dėmelės ir blizgės.

Actas veiksmingai šalina kalkių dėmes iš virdulio. Įpilkite į virdulį perpus atskiesto vandeniu acto ir palikite per naktį. Ryte kalkės lengvai išsivalys. Tik nepamirškite švariai išskalauti virdulio ir vieną kartą užvirinti vandenį ir išpilti – niekas nenori gerti arbatos su acto prieskoniu.

2. Citrinų sultys – dėmėms šalinti

Citrinų sultys – natūrali balinamoji priemonė, kuri puikiai valo dėmes. Pvz., pjaustymo lentą patrinkit citrinos pusele ir palikite per naktį – ryte beliks nuplauti vandeniu. Citrinų sultys efektyviai šalina ir rūdžių dėmes – užberkite ant dėmės druskos, užlašinkite sulčių ir palaikykite saulėje. Kai dėmės nebesimatys ir ta vieta išdžius, nubraukite druską.

3. Sodos kristalai – vietoje skalbiklio

Galbūt skalbimas su sodo kristalais atrodo senamadiškas, bet iš tiesų su jais galima skalbti bet kokius audinius, kadangi juose nėra balinamųjų priemonių ar kt. chemikalų. Sodos kristalai efektyviai šalina dėmes, net ir sunkiai išskalbiamas – kraujo, raudonojo vyno, riebalų. Pamirkykite drabužį per naktį, o tada skalbkite (žinoma, pirma perskaitykite instrukciją etiketėje).

Valgomoji soda ir skalbyklė

4. Glicerinas – įsisenėjusioms dėmėms šalinti

Praskieskite gliceriną vieną ar dviem dalimis vandens ir užpilkite ant dėmės. Palikite valandą pamirkti, tada švelniai patrinkite ir išskalbkite.

5. Soda – virtuvės paviršiams ir indams šveisti

Žinome, kad soda puikiai šalina nemalonius kvapus iš šaldytuvo. Ne mažiau efektyviai soda valo dėmes. Sumaišykite sodą su vandeniu ir šiuo mišiniu nušveiskite virtuvės paviršius, kriaukles, puodus ir keptuves. Kai dėmių neliks, viską švariai nuplaukite vandeniu. Vonioje ir tualete į sodą galite įpilti šiek tiek baliklio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją