Štai dešimt ankstyvųjų ženklų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, jei norite aptikti ir išguiti pelėsį iš savo namų, rašo jenkinsenvironmentalservices.com.

Patikrinkite, ar nepatamsėjo keraminių plytelių siūlės

Tamsios sritys arba pakitusi siūlių tarp keraminių plytelių spalva gali reikšti, kad jas aptraukė pelėsis. Taip yra todėl, kad drėgna dušo aplinka sudaro puikias sąlygas pelėsiui augti ir daugintis. Jei duše pastebėjote tamsių plotų ar spalvos pakitimų, svarbu kruopščiai nušveisti plyteles ir jų siūles, kad pašalintumėte pelėsį ir užkirstumėte kelią toliau jam veistis.

Kad vonia ir sienos nepakeistų spalvos, po kiekvieno prausimosi vandens perteklių nubraukite. Taip pat pasistenkite skalbinių dėžėje pernelyg ilgai nelaikyti drėgnų rankšluosčių ir drabužių – kuo greičiau juos išskalbkite. Atkreipkite dėmesį į bet kokius požymius, rodančius, jog reikia valyti dušo užuolaidą.

Lupasi arba deformuojasi sienų tapetai

Jei jūsų tapetai pradėjo luptis arba ant jų išryškėjo tamsios dėmės, tai gali būti ženklas, kad už jų auga pelėsis. Taip yra todėl, kad pelėsis veisiasi drėgnoje aplinkoje, ir dėl drėgmės, kurią galėjo sukelti vandens nuotėkis ar drėgnas oras, tapetai gali atšokti nuo sienų ir sudaryti sąlygas pelėsiui daugintis.

Jei namuose pastebėjote atsilupusius tapetus, patikrinkite, ar sienoje nėra pelėsio, ir išspręskite visas vandens nuotėkio ar drėgmės problemas. Nustatykite drėgmės šaltinį (galbūt tai yra netoli esanti nesandari palangė) ir išspręskite bėdą užbėgdami už akių.

Namuose tvyro priplėkęs kvapas

Puvėsių kvapas ar priplėkęs oras taip pat gali būti ankstyvas pelėsio požymis. Augdamas ir plisdamas, pelėsis skleidžia nemalonų kvapą, kurį dažnai galima pajusti dar net nepastebėjus pačio pelėsio. Jei namuose užuodėte stiprų suplėkusį kvapą, pasistenkite surasti ir pašalinti šio kvapo šaltinį, kol jis neišplito į kitas namų dalis.

Ar namuose turite nešvarių kilimų?

Pelėsiu užteršti kilimai gali kelti pavojų sveikatai. Kilimų, kurie gauna daug drėgmės, pluošte gali tūnoti pelėsis, kuris gali skleisti namuose blogą kvapą ir sukelti sveikatos problemų.
Atidžiai apžiūrėkite kilimą, ar jame nėra įtartinų dėmių bei kvapų. Jei kažkas jums pasirodys neįprasta, būtinai patikrinkite abi kilimo puses.

Patikrinkite vandens katilą

Bet kuris namų kampelis, kuriame dažnai būna drėgna, pavyzdžiui, vandens katilo niša, yra ideali vieta pelėsiui veistis. Nuo vandens katilo sklindanti drėgmė bei šiluma sudaro idealias sąlygas pelėsiui daugintis. Tačiau vandens katilai dažnai būna įrengti sunkiai prieinamose ar rečiau lankomose namų vietose, todėl dažnai vandens nuotėkis pastebimas ne iš karto.

Jei norite išvengti pelėsio, kurį gali sukelti nesandari vandens šildymo sistema, reguliariai tikrinkite, ar šalia vandens katilo nėra kondensato požymių. Jei pastebėsite kondensatą, nedelsiant imkitės spręsti nuotėkio problemą – tai padės išvengti pelėsio ir galimų sveikatos sutrikimų.

Alergijos paūmėjimai

Dažnai kamuojantys alergijos simptomai gali reikšti, kad kažkur namuose yra pelėsis. Jis alergiškiems žmonėms gali sukelti įvairių simptomų, įskaitant čiaudulį, slogą ir paraudusias akis. Taigi, jei nenorite susirgti dar rimčiau, skubiai ieškokite ir naikinkite pelėsį.

Jus kankina niežėjimas

Niežulys ar sudirgusi oda taip pat gali būti kontakto su pelėsiu požymis. Jei jūs ar jūsų šeimos narys nuolat jaučia niežėjimą ar kenčia nuo sudirgintos odos, patikrinkite, ar namuose nėra pelėsio. Sunaikinę pelėsį, išvengsite dirginimo ir kitų sveikatos problemų.

Neseniai nukentėjote nuo vandens nuotekio

Galbūt neseniai patyrėte vandentiekio ar vamzdynų avariją ir jūsų namus buvo užliejęs vanduo? Jei vanduo nebuvo kruopščiai išvalytas ir avarijos vietoje liko šlapia, joje galėjo atsirasti pelėsis.
Grybelis klesti drėgnoje aplinkoje, todėl avarijos vietoje gali greitai įsiveisti pelėsis, kuris ne tik gali sukelti pavojų pastato konstrukcijoms, bet ir pareikalauti brangiai kainuojančio remonto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją