Ieškote, kaip atjauninti kilimą ir suteikti jam naujos gyvybės prieš žiemą? Kartais lengvas valymas nepadeda, todėl reikia atlikti giluminį valymą. Štai kaip išvalyti nešvarų kilimą vos per kelias minutes.

Prieš valymą kilimą visada patartina iškratyti arba išsiurbti, kad būtų pašalinta kuo daugiau dulkių ir nešvarumų. Jei nusprendėte jį iškratyti, darykite tai lauke, kad kuo mažiau dulkių patektų į namus.

Priklausomai nuo to, iš kokio audinio kilimas pagamintas, jį galima valyti keliais būdais.

Vilnoniai kilimai populiarūs, nes jie yra atsparūs dėvėjimuisi ir gerai išlaiko spalvą bei dizainą. Tačiau valant vilnonį kilimą reikia šiek tiek daugiau pastangų.

Šiurkštaus kilimo valymo procesas labai panašus į vilnos kilimo valymo procesą, tačiau užuot naudoję šaltą vandenį ir ploviklį galima naudoti sausą šampūną.

Vintažiniai kilimai namuose

Džiuto kilimai populiarūs, nes atrodo natūraliai ir puikiai dera su kitais žemės atspalvių kilimais ir medinėmis grindimis. Tačiau problema ta, kad jie blogai reaguoja į vandenį, todėl norint išvalyti džiuto kilimą reikia naudoti sausą valymą.

Kita vertus, avikailį reikia kruopščiai valyti, kad kilimas nesusitrauktų, o pluoštai išliktų geros būklės.

Kaip valyti vilnonį kilimą?

Portale Express.co.uk“ išvardyti penki žingsniai

1. Sumaišykite kibirą šalto vandens su šiek tiek švelnaus nebiologinio skalbiklio. Taip pat galima naudoti specialiai vilnai, vilnos kilimams skirtus šampūnus, tačiau geriausia iš pradžių išbandyti juos ant nedidelio ploto.

2. Sudrėkinkite baltą mikropluošto šluostę ir, laikydamiesi medžiagos krypties, švelniai braukite per kilimą. Atkreipkite dėmesį į stipriai suteptas vietas ir prireikus dar kartą sudrėkinkite šluostę, tačiau būkite atsargūs, kad kilimas nebūtų permirkęs. Kad vilnonis kilimas išliktų minkštas, geriausia jo neperpildyti drėgme.

3. Pripilkite kibirą šviežio vandens ir pakartokite ankstesnį veiksmą su nauja balta šluoste.

4. Baigę darbą, sausa balta mikropluošto šluoste arba paprastu spalvotu rankšluosčiu ištrinkite kilimą, kad pašalintumėte drėgmę.

5. Prieš grąžindami kilimą į jo vietą ir vaikščiodami ant jo, leiskite jam visiškai išdžiūti. Jei reikia, pakabinkite kilimą arba naudokite ventiliatorius, kad pagreitintumėte procesą.

Pirmiau aprašytą procesą galima taikyti ir medvilniniams kilimams valyti.

Kaip valyti šiugždantį, pūkuotą ar ilgo plauko kilimą?

1. Tiesiog užpurkškite sauso šampūno ant kilimo ir šluoste įtrinkite jį į pluoštą.

2. Palikite sausą šampūną nusistovėti porai valandų, o tada kruopščiai išsiurbkite pūkuotą iki 5 cm pūkų aukščio kilimą. Jei šiurkštaus kilimo vietos ilgesnės nei 5 cm, geriau sausą šampūną iškratykite.

Kilimas namuose

Kaip valyti džiuto kilimą

Džiuto kilimus galima valyti tokiu pat būdu kaip ir šiugždančius, pūkuotus ar ilgo plauko kilimus – naudojant sausą šampūną.

Kaip valyti avikailio kilimą?

1. Pripilkite vonią vėsaus vandens (venkite šilto vandens, nes jis gali pakenkti) ir įmaišykite avikailiui skirtą ploviklį – įprastas vilnos ploviklis avių kailio kilimėliams netinka.

2. Įdėkite avikailio kilimėlį į vonią ir 5-10 min. plaukite, kad išsisklaidytų visi nešvarumai.

3. Išspauskite kilimėlį ir skalaukite tiek kartų, kiek reikia, kad pašalintumėte visą ploviklį ir kol vanduo taptų skaidrus.

4. Patrinkite kilimėlį sausu rankšluosčiu, kad pašalintumėte kuo daugiau vandens, o tada suvyniokite kilimėlį, kad išspaustumėte paskutinę drėgmę.

Kilimo siurbimas

5. Padėkite kilimą ant didelio sauso rankšluosčio ir ištraukite odą pagal formą, kad ji išdžiūtų ore. Jis turi džiūti vėsioje, sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio, antraip kilimėlis gali susitraukti.

6. Kai jis bus pusiau išdžiūvęs, naudokite avies kailio šepetį, kad švelniai išpurentumėte vilną. Pakartokite, kai ji visiškai išdžius, ir turėsite švarų, purų avikailio kilimėlį.

Visiems, kurių kilime atsirado viena ar dvi dėmės, yra keletas būdų, kaip jas pašalinti.

Raudonasis vynas. Raudonojo vyno ar bet kokio kito skysčio ant kilimo triukas – greitai su juo susidoroti. Naudodami švarią baltą šluostę, iš karto ištrinkite vyną. Sumaišykite tris dalis valgomosios sodos su viena dalimi vandens ir tirpalu ištrinkite dėmę, netrinkite, pakaitomis sausa šluoste, kad kilimas nebūtų per daug šlapias. Kai dėmė išdžius, išsiurbkite ją dulkių siurbliu.

Kilimo valymas

Alternatyva – sumaišykite lygiomis dalimis baltojo acto, skalbimo skysčio ir šilto vandens ir ištrinkite dėmę.

Arbatos ir kavos dėmės – jūsų kilimo laimei, kavos ir arbatos dėmės yra gana lengvai pašalinamos ir jums net nereikia pirkti specialių valiklių. Norėdami pašalinti kavos dėmę iš kilimo ar kiliminės dangos, pirmiausia ištrinkite ją švariu, sausu rankšluosčiu. Nešveiskite jos! Tada tiesiog sumaišykite vieną dalį acto su viena dalimi vandens ir trinkite, kol dėmė išnyks.

Dėmės nuo naminių gyvūnėlių – ištrinkite dėmes baltojo acto, valgomosios sodos ir vandens mišiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją