Taigi iš kur atsiranda marmuras? Ši medžiaga susidaro iš karbonatinių uolienų, dažniausiai klinties ir dolomito, vykstant metamorfizmo procesams. Marmurui susidaryti reikalinga aukšta temperatūra ir slėgis, todėl šioje medžiagoje paprastai nelieka jokių fosilijų. Metamorfizuojantis ypatingai švariai klinčiai, gaunasi balta marmuro spalva. Kitos spalvos ar juostelės atsiranda dėl įvairių priemaišų, dažniausiai molio, smėlio, aleurito ar geležies oksido.

Marmuro pavadinimas yra kilęs iš graikų kalbos žodžio „marmaros’, kas reiškia – „spindintis akmuo“. O jo daugiausiai išgaunama Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Brazilijoje, Indijoje, Graikijoje. Marmuro panaudojimas pastaruoju metu tapęs itin platus: dekoruojami virtuvės, vonios stalviršiai, židiniai; marmuro plytelėmis klojamos grindys, sienos; jis puikiai pritaikomas baldų ir interjero detalių gamyboje.

Lengva prabanga alsuojantis marmuras naudojamas įvairaus stiliaus interjeruose nuo klasikos, naujai atgimusio art deco iki modernaus minimalizmo. Priklausomai su kokiomis detalėmis ir objektais derinama, ši medžiaga gali suteikti namams prašmatnios prabangos arba likti tik subtiliu akcentu bendrame erdvės dekore.

Taigi, jeigu norite neatsilikti nuo naujausių tendencijų, turėti bent dalelę marmuro savo namuose yra tiesiog privaloma. Žinoma, jeigu šiuo metu namų neįsirenginėjate, nebūtina daryti didelių pertvarkų. Užteks įsigyti kad ir nedidelę marmurinę smulkmeną: padėkliuką, vazą ar laikrodį ir tai jau įneš šiuolaikiškumo ir stilingumo į jūsų namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)