Esant pasaulinei pandemijai, paviršių ir dažnai liečiamų daiktų (tokių telefonas, piniginė, raktai) dezinfekcija yra savaime suprantama, tačiau kyla klausimas, ar reikia dezinfekuoti orą, kuriuo kvėpuojame. Tai ypač aktualu šeimoms, kuriose vienas asmuo, gyvenantis kartu, yra apsikrėtęs arba galimai apsikrėtęs koronavirusu. Negana to, socialiniuose tinkluose plinta patarimai namų orą dezinfekuoti eteriniais aliejais, kurių sudėtyje dezinfekcijos funkcija pasižyminčių augalų. Ar tai išties veikia?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro epidemiologinės priežiūros skyriaus dezinfektologas Jonas Antanavičius pabrėžia, kad namų sąlygomis geriausia priemonė vis tik yra patalpų ir dažnai liečiamų paviršių valymas drėgnu būdu su dezinfekuojančias priedais. Taip pat, pasak jo, reikia patalpas vėdinti kas valandą (ypač jeigu namuose daugiau žmonių) sudarant skersvėjus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėjos Dainos Švėgždaitės teigimu, šiuo metu, kai plinta koronavirusas, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi ir paskelbusi rekomendacijas sveikatos priežiūros įstaigų patalpų ir ne sveikatos priežiūros patalpų dezinfekcijai (kai galimas teršimas SARS-COV-2 virusu).

Vėdinimas namuose

Pagal jas, rekomenduojama patalpas, kuriose buvo įtariamas sergančiu ar patvirtintas COVID-19 sergančiu žmogus (pvz., saviizoliacijos kambaryje) pirmiausia vėdinti mažiausiai 1 valandą, po to kruopščiai valyti neutraliu valikliu. Po valymo neutraliu plovikliu paviršiai nukenksminami dezinfektantu, veikiančiu virusus. Valymui siūloma naudoti vienkartinio naudojimo valymo reikmenis.

Patalpų sveikos būklės palaikymui rekomenduojamos tradicinės ir laiko išbandytos priemonės: patalpų vėdinimas ir valymas. Eteriniai aliejai ir kiti nepatvirtinti būdai gali sukelti sveikatos problemų, todėl specialistai rekomenduoja praktikuoti įprastus namų valymo būdus.

„Atkreiptinas dėmesys, kad eteriniai aliejai pasižymi alergizuojančiomis savybėmis, o ultravioleto poveikis priklauso ir nuo lempos savybių, ir nuo patalpų dydžio. Ultravioletinės lempos turi būti naudojamos tik griežtai laikantis gamintojo saugos nurodymų ir rekomendacijų“, – pažymi D. Švėgždaitė.

Ji tęsia, kad dezinfekcinė medžiaga bus veiksminga tik tada, jei bus pašalintos dulkės, nes mikroorganizmų, pasislėpusių po dulkėmis, dezinfektantas nepasieks ir bus neveiksmingas.

„Patalpas valyti reikėtų tik drėgnu būdu (pvz. drėgna šluoste), po to valyti dažnai liečiamus paviršius (durų rankenas, laiptų turėklus, stalinių lempų gaubtus, elektros jungiklius, kompiuterio, telefono klaviatūrą ir pan.) buitiniu valikliu, skirtu valomo paviršiaus medžiagai (metalui, plastikui, medžiui ir pan.). Panaudotas vienkartines šluostes reikia išmesti į užrišamą plastikinį maišelį ir tada šalinti į buitinių atliekų maišą“, – akcentuoja pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)