Tyrimas, kurį inicijavo įmonė „Mr. Clean“ išsiaiškino keletą šokiruojančių dalykų apie tokį elementarų darbą kaip tvarkymasis. Tyrimo metu buvo matuojamas galvaninis odos atsakas (GSR) ir širdies ritmas – abu šie dalykai yra automatiniai kūno atsakai, kurie negali būti kontroliuojami – tuo metu, kai tiriamieji turėjo atlikti skirtingas tvarkymo užduotis.

Kol dalyviai tvarkėsi, tyrėjai aptiko GSR ir širdies ritmo pokyčius, kuriuos sukėlė emocinis entuziazmas ir susijaudinimas. Tokia reakcija parodė, kad tvarkymasis sukelia adrenalino pliūpsnį – panašiai tokį, koks kyla automobilių lenktynių metu arba intensyvaus fizinio krūvio metu.

Nors įrodyta, kad tvarkymasis turi panašų efektą kaip ir adrenalino suteikianti veikla, jis sukelia ir kitokių teigiamų pokyčių. 100 proc. tirtų asmenų pareiškė, kad tvarkydamiesi jie nusiramina, perima į savo rankas aplinkos kontrolę, o tai sukuria mažiau nervingą atmosferą.

Tyrimo dalyviai taip pat pastebėjo, kad tvarkymasis sukelia laimėjimo jausmą, po kurio seka ryžtas, įkvėpimas ir pasididžiavimas savimi.

Taigi, jei ieškote širdį varinėjančios pramogos šiam savaitgaliui, tiesiog paimkite šluostę, šluotą ir pradėkite tvarkytis – jūsų namai ir nuotaika padėkos jums. Be to, tai saugiau, nei dalyvauti lenktynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)