1. Peržiūrėkite nuomos sutartį

Svarbiausias dalykas – visų pirma nuodugniai išsinagrinėkite nuomos sutartį. Jei negalite likti iki nuomos pabaigos, turite išsiaiškinti, koks bus mokestis už sutarties nutraukimą, arba kokiomis sąlygomis galite pernuomoti savo kambarį kitam asmeniui, kuris perims jūsų mokesčio dalį. Jūsų nuomos sutartyje, greičiausiai, bus punktas apie pirmalaikį sutarties nutraukimą, kuriame bus nurodyta, prieš kiek dienų privalote įspėti būsto savininką, kad rengiatės išsikelti, ir kiek turite sumokėti už sutarties nutraukimą. Jei suma, kurią turite sumokėti nutraukdami sutartį, yra didesnė už sumą, kurią šiaip mokėtumėte už nuomą, galbūt verta sumokėti pastarąją, nors ir išsikelsite anksčiau.


2. Jei reikia, pasirūpinkite savo kambario pernuomojimu

Jei negalite likti iki sutarties pabaigos, nes privalote persikelti į kitą miestą ar šalį, arba naują svajonių būstą, kurio nuoma nepalauks iki kol baigsis senojo būsto nuoma, yra galimybė pernuomoti savo kambarį kitiems. Nuomos sutartyje turėtų būti numatyta, ar leidžiama pernuomoti, ir ar tokiu atveju reikės sumokėti kokį mokestį. Pasikalbėkite su nuomos agentūra, būsto savininku ar bendranuomininkiais (juk galiausiai tai jiems reikės gyventi su nauju kaimynu) ir paklauskite, gal jie patys žino, kam galėtų būti reikalingas gyvenamasis plotas.

Tradiciniai mokinio namų darbai

3. Realistiškai įvertinkite savo biudžetą

Net jeigu jūsų bendranuomininkė niekada neišjungdavo šviesos, ir dėl to jūsų sąskaita už elektros energiją buvo neadekvačiai didelė, sumą jūs vis vien dalijotės pusiau. Dabar, kai gyvensite savarankiškai, jums teks mokėti visą sumą, tad iš anksto apsiskaičiuokite, ar jūsų dabartinių pajamų užteks sumokėti mėnesio nuomos įmoką ir mokesčius už komunalines paslaugas – tai turėtumėte apskaičiuoti prieš išsikeldami į naują būstą, o ne apsigyvenę jame.

Prieš rinkdamiesi naują būstą, peržiūrėkite savo dabartinį biudžetą ir realistiškai įvertinkite, kiek dabartinių pajamų galėtumėte skirti nuomai, kad likusių pajamų užtektų likusioms reikmėms. Ieškodami naujo būsto, paklauskite, kokia vidutinė suma susidaro už komunalines paslaugas – taip galėsite akivaizdžiai pamatyti, kokią sumą jums reikia nusimatyti.

Tam, kad nepermokėtumėte, laikykitės auksinės taisyklės: nuomai skirkite ne daugiau nei 25-30 proc. mėnesio pajamų.

Kambariokės

4. Susitarkite dėl depozito įmokos pasidalinimo

Pradėję nuomotis būstą, su bendranuomininkiais ko gero pasidalinote užstato įmoką, tačiau jei jūs nusprendėte išsikelti, o jie nusprendė likti, ko gero nesusigrąžinsite savo užstato dalies. Deja, daugumoje nuomos sutarčių nenumatytas dalies depozito išmokėjimas – jis grąžinamas tik tuomet, kai baigiasi nuomos sutartis ir nuomininkai išsikrausto.

Jei norite atgauti savo užstato dalį, galite tartis su bendranuomininkiais. Pavyzdžiui, galite susitarti, kad naujas nuomininkas jums grąžins jūsų užstato dalį, arba galbūt susitarsite, kad savo dalies palauksite iki kol bendranuomininkiai taip pat sumanys išsikelti.

5. Pasidalinkite baldus ir kitus bendrus pirkinius

Gyvendami ilgesnį laiką su bendranuomininkiais, ko gero esate pirkę bendrų daiktų namams – baldų, indų, elektroninės įrangos ar buitinių prietaisų. Prieš atvykstant kraustytojams, susitarkite su kambario draugais, kaip viską pasidalinsite. Pasistenkite dalintis sąžiningai – geriau būkite dosnesni, nei godesni, kad išsikrausčius jūsų santykiai nepablogėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)