Grynasis alkoholis yra veiksmingas naikinant gripo virusą, o šiuo metu jis naudojamas ir patalpų dezinfekcijai nuo koronaviruso. Tai išties gali būti tam tikra dezinfekavimo priemonė. Tačiau dėl cheminių savybių alkoholio naudojimas valymui reikalauja ypatingo atsargumo.

Štai keli dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti.

1. Nemaišykite alkoholio ir baliklio

Yra keletas cheminių derinių, kurių turėtumėte vengti bet kokia kaina, o baliklis ir alkoholis yra vienas iš jų. Grynasis alkoholis turi etanolio ir izopropilo, kurie, sumaišyti su balikliu, sukuria chloroformą – toksišką junginį, išskiriantį toksiškus ir ėsdinančius dūmus. Įkvėpus chloroformo, gali kilti rimtų problemų centrinei nervų sistemai, kepenimis, inkstams, be to, jis gali sudirginti odą, plaučius ir akis bei sukelti pykinimą ir galvos svaigimą.


2. Nenaudokite alkoholio šalia liepsnos

Dėl alkoholio sudėties jis yra labai degus, todėl svarbu vengti jį naudoti prie atviros liepsnos namuose. Taigi, prieš dezinfekuodami bet kokius paviršius, būtinai užgesinkite visas žvakes.

3. Nenaudokite alkoholio nevėdinamoje vietoje

Taip pat, kadangi izopropilo alkoholis yra lakioji cheminė medžiaga (jis greitai išgaruoja), jis sukuria potencialiai kenksmingus dūmus. Kai valote namus alkoholiu, būtinai atidarykite langus ir stenkitės, kad būstas būtų kuo geriau vėdinamas.


4. Nevalykite tam tikrų paviršių trindami alkoholiu

Grynas alkoholis yra gera paviršių, tualetų ir net elektroninių prietaisų dezinfekavimo priemonė.

Tačiau prieš imdamiesi švarinimosi, kai kuriuos paviršius turėtumėte prieš tai paruošti.

Paruošti paviršiai: kadangi alkoholyje esantis etanolis yra tirpiklis, intensyvus trynimas alkoholiu gali tiesiogine prasme likviduoti lakus ar apdailos medžiagas, padarydamas didelę žalą jūsų baldams ar kitiems namų paviršiams. Venkite bet kokio šveitimo alkoholiu ant dažytų ar lakuotų paviršių, įskaitant apdorotą medieną.

Tam tikri audiniai: Alkoholyje esantis izopropilas gali pašalinti dėmes iš tam tikrų audinių, pavyzdžiui, rašalą, žolę, riebalus ar sulą. Tačiau atminkite, kad kai kuriuos audinius valydami alkoholiu sugadinsite. Geriausia vengti subtilių ar sintetinių medžiagų, tokių kaip acetatas, viskozė, vilna ir šilkas.

Rankenų valymas alkoholiu

Kai dezinfekuojate alkoholiu, svarbu jo neskiesti daugiau nei rekomenduojama. Alkoholio veiksmingumas naikinant mikrobus „staigiai sumažėja, kai praskiedžiama mažiau nei 50 proc. koncentracijos“, o optimali koncentracija, kuri žudo bakterijas, yra nuo 60 iki 90 proc.

5. Negalima jo gerti

Jokiu būdu negalima grynojo alkoholio vartoti per burną, t.y., gerti. JAV Nacionalinio apsinuodijimų centro duomenimis, net nedideliais kiekiais išgertas grynas alkoholis yra toksiškas. Kaip ir bet kurią kitą valymo priemonę, grynąjį alkoholį laikykite alkoolį vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)