Kokie mūsų įpročiai skatina kandis veistis? Iš tikrųjų, kandims palankiausias laikas veistis ir yra pavasaris-vasara. Tai patvirtina kenkėjų kontrolės ekspertas, „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas. Jis taip pat ragina skirti, kas yra maistinės, o kas – drabužinės kandys.

„Maistinės kandys žmogaus būstuose gali gyventi visu metus, bet, aišku, vasaros metas joms tinkamiausias. Tada jos gali atsirasti ne tik su užkrėsta produkcija iš prekybos, bet ir įlėkti iš lauko. Daugiabučiuose, esant užkratui, jos keliauja ir laiptinėse, įlekia per duris“, – įspėja L. Grigaliūnas.

Kandys

Pašnekovas pabrėžia, kad patys gyventojai savo įpročiais neretai „skatina“ kandis veistis.

Pavyzdžiui, prisiperka kruopų, kitų birių produktų, jų ilgai nenaudoja. Kandis į namus galima parsinešti jau iš parduotuvės. Jeigu maistas jose stovi ilgiau, jame taip pat gali įsiveisti kandys. Tad perkant birius produktus, reikia įvertinti jų galiojimą laiką. „Užkratas senuose produktuose lengvai išplinta, ypač jeigu laikymo indai nesandarūs- originalūs popieriniai, kartoniniai ir pan.“, – paaiškina biologas.

Ir kaip su jomis kovoti, jei jau atsirado? Pasak kenkėjų kontrolės eksperto, radus užkrato židinį, būtina jį sunaikinti – išmesti.

„Spintelių, stalčių išvalymas, ten kur buvo laikomi tie produktai, taip pat būtina procedūra. Visai neblogai su dulkių siurbliu siurbti spinteles ar už spintelių esančius plyšius, tenai gali būti kokonų. Galima naudoti ir spec. gaudykles kandžių drugeliams. Sausus produktus geriau laikyti sandariuose stiklainiuose ar metaliniuose indeliuose. Nusipirkus gerai apžiūrėti produktą prieš jį išpilstant, ar jame jau nėra kandžių kokonų“, – patarimų duoda L. Grigaliūnas.

Priemonės, kuriomis galima valyti kandžių mėgstamas spinteles

Ten, kur laikome maistą, cheminių valymo priemonių geriau nenaudoti. Tad su kuo išvalyti kandžių taip mėgstamas spinteles? Tam galima naudoti paprastą ūkinį muilą: tereikia sušlapinti šluostę ar kempinėlę vandeniu ir gerai ją ištrinti muilu. Išvalius spintelę muilu, dar kartą reiktų išvalyti ją švariu vandeniu ir tuomet nusausinti sausa šluoste ar popieriniu rankšluosčiu.

Actas

Dietistė Vaida Kurpienė, kuri Delfi ne kartą yra pasakojusi apie apsisaugojimų nuo maistinių kandžių būdus, rekomenduoja pamėginti actą. Įpilti jo į vandenį, suvilgyti šluostę ir išvalyti spintelę. Spinteles išvalius, produktus sandariai supakavus, nereiktų pamiršti ir prevencinių priemonių prieš maistines kandis.

Prekybos tinkluose apstu prekių, kurios skirtos kandims atbaidyti, tačiau jeigu vis tik norite išlikti natūralūs ir prie maisto produktų nepalikti neaiškių masinių priemonių, galite naudoti natūralias: kandims nepatinka levandų kvapas, tad spinteles kvėpinti jų, citrinžolės eteriniais aliejais būtų labai gera mintis. Taip pat spintelėse galima laikyti graikinių riešutų lapus, gvazdikėlius – jų kvapai kandims taip pat labai nepatinka. Maistinės kandys taip pat negali pakęsti apelsino, cinamono, pipirų kvapo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)