Sabrina Wang, sveikos gyvensenos propaguotoja bei blogerė sako, kad ji visada naudoja vandenį nuo ryžių – tą, kuriame perplauname ryžius prieš juos virdami – indų plovimui, stalviršių ir buitinių prietaisų valymui. Šis valymo patarimas keliavo iš lūpų į lūpas.

„Tai yra dalykas, kurį daug žmonių Kinijoje daro iki šiol“, – sako Wang, kuri pati šiuo metu gyvena Vankuveryje, Kanadoje, tačiau pirmąjį savo gyvenimo dešimtmetį praleido Kinijoje.

„Ryžiai čia valgomi dažnai, todėl vietoje to, kad vandenį, panaudotą ryžių plovimui, švaistytume, mes jį surenkame“, – teigia Wang.

Taip, prieš verdant ryžius, juos reikėtų išplauti: taip pašalinamas krakmolas bei kiti mineralai nuo paviršiaus, apsaugo ryžius nuo sulipimo. Būtent todėl šis vanduo tampa efektyvesnis valymui.

Krakmolingos nuosėdos vandenyje gali veikti kaip savotiškas abrazyvas. Vanduo nuo ryžių gali efektyviai nušveisti visokį purvą, kurį įmanoma pašalinti rankiniu būdu.

Šį patarimą aprašė maisto ekspertė Grace Young savo knygoje „The Wisdom of the Chinese Kitchen“, kurioje paaiškina, jog kinai tradiciškai naudoja krakmolingą ryžių vandenį tam, kad išplautų indus.

Vienas dalykas, ko vanduo nuo ryžių neišplaus, tai riebalai.

Ryžiai

Aliejų ir riebalus skaidantys valikliai yra šarminiai, kurių pH 8 arba daugiau. Ryžių vanduo yra švelniai rūgštinis, jo pH yra apie 6, todėl jis nebus efektyvus kovojant su riebalais ar netgi naudojant jį kartu su riebalus valančiais valikliais. Taip gali nutikti todėl, kad jis paprasčiausiai neutralizuos aktyvius ingredientus valikliuose, todėl toks valymas bus visiškai neefektyvus.

Rūgštiniai valikliai puikiai išvalo mineralų nuosėdas, pavyzdžiui, kalkes ar rūdžių dėmes. Būtinai išmėginkite ryžių vandenį dušui, virtuvės įrangai, klozetui, varinėms keptuvėms valyti ar bet kam, ką paprastai bandote iššveisti pasitelkdami actą ir citriną. Nors ryžių vanduo silpnai rūgštinis, vis tiek bus geriau, jei vengsite valyti paviršius, kurie gali būti neigiamai paveikti rūgštinių valiklių.

Kaip pasidaryti ryžių vandens valymui

Pamerkite puodelį neapdorotų ryžių į du puodelius šalto vandens. Greitai pamaišykite ryžius, kol vanduo taps panašus į pieną. Pasinaudoję sieteliu, išimkite ryžius iš vandens (išplauti ryžiai yra paruošti virimui). Pamerkite švarią šluostę į vandenį, kuriame plovėte ryžius, ir pamėginkite išvalyti pasirinktus objektus bei paviršius.

Jeigu valiklio yra daugiau negu reikia arba nesiruošiate valymo darbais užsiimti tą pačią dieną, galite supilti likusį vandenį į butelį arba stiklainį bei laikyti jį šaldytuve iki savaitės.

Dar vienas patarimas: jeigu norite pasidaryti ryžių vandens tik valymui, rinkitės trumpagrūdžius bei ilgagrūdžius baltuosius ryžius – abi rūšys turi pakankamai krakmolo, kuris parūgštins vandenį labiau nei kitos.

„Venkite basmati ir rudųjų ryžių, nes šios ryžių rūšys neturi daug krakmolo, dėl kurio tai ir yra toks geras valiklis“, – sako Wang.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)