– Tvarkingi, organizuoti namai dažnam siejasi su išvalytais namais. Kaip yra iš tiesų? Kas yra organizuoti namai?

– Organizuoti namai – kai kiekvienas daiktas turi savo vietą ir namai nėra prikimšti daiktų. Daiktų pertekliaus namuose nebelieka tada, kai juos suorganizuoji.

– Kuo namų organizavimas svarbus juose gyvenančių žmonių savijautai?

– Tvarkingi namai – tvarkingos mintys. Kai susitvarkai, atsikratai daiktų, kurių jau nebereikia, tvarkingai susidedi likusius daiktus, namai išlieka tvarkingi ir jų gyventojų mintys – taip pat. Sakyčiau, kai nori susitvarkyti savo mintis, psichologinę būseną, reiktų pradėti nuo namų.

Tvarkingi namai

– Ar namų organizavimas yra kasdienis procesas?

– Ne, namų organizavimas yra vienkartinis procesas, tačiau reikalaujantis priežiūros. Jį galima palyginti su, pavyzdžiui, virtuvės remontu: vieną kartą ją įsirengi, taip, kaip patogu, ir vėliau tiesiog telieka palaikyti tvarką. Panašiai ir organizuojant namus: vieną kartą susitvarkai virtuvę, susidėlioji daiktus ir vėliau telieka stengtis juos tose vietose išlaikyti, nuvalyti dulkes, prižiūrėti. Jeigu patalpą susitvarkėme, suorganizavome pagal taisykles ir savo poreikius, daugiau to proceso kartoti nereikia.

Tvarkingi namai

– Kiek kartų per savaitę Jūs tvarkote savo namus?

– Aš savo namus pritaikiau savo poreikiams prieš 4 metus, kai dar gyvenau Jungtinėje Karalystėje. Persikrausčiusi į Lietuvą atsivežiau visas namų organizavimui ir jų pritaikymui savo poreikiams priemones. Praėjusių metų rugsėjį jas susidėliojau savo namuose, kitaip sakant, juos organizavau ir dabar telieka kartą per pusę metų visą sistemą peržiūrėti. Tačiau nereikėtų namų organizavimo maišyti su namų valymu ir tvarkymu, švaros palaikymu. Mūsų namuose yra taisyklė: 7 valandą vakaro imamės namų sutvarkymo, tai padarome per 15 minučių. Kitaip tariant, kadangi visi daiktai turi savo vietas, juos po dienos vėl sugrąžinti į vietas tereikia 15 minučių. Tuomet išsiurbi namus ir gali eiti vakarieniauti, miegoti nueini tvarkinguose namuose. Būtent teisingai suorganizuotuose namuose nereiks daug laiko skirti tvarkymuisi, reikės tik padėti daiktus į jų vietas. Ir daiktų kiekis sumažėja.

– Kokie organizuotų namų aspektai yra svarbiausi? Kur sunkiausia palaikyti tvarką arba labiausiai reikia?

– Pirma taisyklė – neturėti kelių vienodų daiktų. Nepirkti daiktų nežinant, ar tikrai jų nėra mūsų namuose. Pirmiausia išsiaiškinti, ar jie yra reikalingi, ar jų tikrai nėra namuose, ir tik tuomet pirkti.

Neturint daug daiktų dar labai svarbu ir teisingai juos susidėti. Patogiai, taip, kaip reikia pačiam.

– Keli patarimai tiems, kurie nori organizuotų namų, tačiau nežino, nuo ko pradėti.

– Pirmiausia, reikia išsiimti visus daiktus iš visų stalčių, spintų, spintelių. Jose neturi būti nieko. Tuomet tas vietas išvalyti išsiurbti. Kai jos jau švarios, jų buvusį turinį reikia surūšiuoti kategorijomis. Tuomet ir pamatome, kiek vienodų daiktų turime. Dažniausiai jų būna labai daug, tenka kažko atsikratyti. Būna ir taip, kad atsirinkus tikrai reikalingus daiktus pamatai, jog jų nėra jau tiek daug. Kad jie visi būtų tvarkingai sudėti, reikia išsirinkti jiems tinkamą talpą. Žinoma, tai galima padaryti tik išsimatavus, pavyzdžiui, spintelės dydį ir tuomet jau galima ieškoti dėžučių ar kitų talpų, į kurias bus galima susidėti virtuvės įrankius ar pan.


Visos talpos ir kitos daiktų laikymo priemonės iškart sukuria tvarką, kiekvienas daiktas turi savo vietą. Pavyzdžiui, dažna problema – visi apatiniai viename stalčiuje. Daug patogiau ir tvarkingiau, kai kojinės ir kelnaitės yra skirtingose talpose – dėžutėse ar pan. Mažiau netvarkos, patogiau ir greičiau galima surasti, ko mums reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją