Elektros energijos kainoms pakilus į kosmines aukštumas, daugybė europiečių buvo priversti pasinaudoti jų vyriausybių pasiūlytomis dalinėmis elektros kainos kompensacijomis. Visgi turėkite omenyje, kad mėnesio gale už elektros energiją suplosite daugiau, jeigu iš tinklo neišjungsite kai kurių net nenaudojamų prietaisų, perspėja express.co.uk.

Tiktoke sparčiai išpopuliarėjusiame vaizdo įraše, kurį įkėlė socialinio tinklo vartotoja Kathryn Kellogg (@goingzerowaste_), pateikiami svarbiausi patarimai, kaip sutaupyti ir pinigų, ir elektros.
„Daugiau nei 10 proc. jūsų sąskaitos už elektros energiją sudaro suma už prietaisų slaptą sunaudotą „fantominę“ elektrą, todėl tokius prietaisus būtinai atjunkite nuo elektros tinklo“, – pataria ji.


Šią „fantominę“ elektrą naudoja vampyrais praminti prietaisai-siurbikai, kurie elektros energiją eikvoja net ir tuomet, kai nėra nenaudojami.

Praėjusią žiemą Jungtinės Karalystės energijos tiekėjas „British Gas“ tyrimo metu nustatė, kad išjungdami tam tikrus buitinius prietaisus, net ir tik kuriam laikui, gyventojai gali gauti daugiau nei ketvirtadaliu mažesnes sąskaitas už energiją.

„Beveik trečdalis visų išlaidų už šildymą namuose sudaro per stogą ir sienas iššvaistyta šiluma, o prietaisai-vampyrai atsakingi beveik už pusę iššvaistytos elektros energijos. Vien tik dalies tokių prietaisų išjungimas iš elektros tinklo padėtų iš karto sutaupyti. Gyventojai, kurie turi įsirengę išmaniuosius skaitiklius, poveikį suvartojimui gali netgi stebėti realiuoju laiku“, – praėjusiais metais sakė „British Gas“ energetikos ekspertas Marcas Robsonas.

Būsto įrengimas

Buitinių prietaisų „fantominės“ energijos siurbimas fiksuojamas, kai išėję iš kambario paliekate jame įjungtą šviesą, televizorių ir kompiuterį paliekate veikti budėjimo režimu, o žiemą visą dieną laikote įjungtą šildymą.

„Naudokite išmanųjį termostatą, kad kuo ilgiau galėtumėte palaikyti kuo žemesnę temperatūrą namuose ir nereiktų jungti šildymo, kai jis jums tuo metu nėra reikalingas. Naudodami išmanųjį termostatą, per mėnesį galite sutaupyti iki 75 svarų sterlingų (86 eurų), o temperatūrą namuose sumažinę vienu laipsniu – iki 60 svarų sterlingų (69 eurų)“, – britams pataria energetikos ekspertas.
Taip pat niekada nepamirškite nenaudojamų įkroviklių atjungti nuo elektros tinklo, o tokius prietaisus kaip indaplovės ar skalbyklės įjunkite tik tuomet, kai jos bus pilnos indų ar skalbinių.

„Šaldytuvo naudojimas sudaro beveik 20 proc. jūsų sąskaitos už elektros energiją, o pusė šios sumos „prikapsi“ naudojant ledo kubelių gaminimo aparatą. Pasirūpinkite, kad šaldytuve būtų nustatyta energetiškai efektyvi temperatūra, o vietoje ledukų aparato naudokite į šaldiklį dedamas ledukų formeles“, – tiktoko vaizdo įraše sako Kathryn Kellogg.

2022 metų virtuvės tendencijos

Express.co.uk kalbintas agentūros „PropertyRescue“ energijos ekspertas Callumas Woodstockas pabrėžė, kad tikrai „negalime apsieiti be šaldytuvų, tačiau jie yra patys didžiausi elektros siurbikai, nes sunaudoja iki trečdalio visos namuose sunaudojamos elektros energijos.“

„Įsitikinkite, kad šaldytuvo durelės yra visiškai uždarytos ir niekada nedėkite į šaldytuvą karšto maisto, nes tuomet jis ims naudoti daugiau elektros. Šaldiklį laikykite kuo pilnesnį, nes tuščio šaldiklio šaldymas reikalauja daugiau elektros ir kainuoja brangiau“, – pataria specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)