Skalbyklė – nepamainomas prietaisas kiekvienuose namuose, kiekvieno žmogaus gyvenime. Skalbimo mašinoje išskalbiame įvairius dalykus, drabužiai ir kita vėl tampa švarūs ir malonūs dėvėti bei naudoti.

Vis dėlto daugelis pastebi, kad po kiek laiko skalbimo mašinoje atsiranda nemalonus kvapas, o kai juo būna persigėrę skalbiniai po skalbimo, tai tiesiog kelia pyktį. Kodėl iš skalbyklės sklinda dukslus, pašvinkęs kvapas ir kaip jį pašalinti? Ekspertai pateikia patarimų, kaip tai padaryti, rašo portalas „Apartment Therapy“.

Nemalonaus kvapo iš skalbimo mašinos priežastys

Dažnai nemalonus kvapas skalbimo mašinoje atsiranda dėl neteisingo jos eksploatavimo. Sutikite – ne visi žmonės pareigingai naudoja tik skalbyklėms skirtas skalbimo priemones ar tiksliai pamatuoja skalbimo priemonių kiekį, kaip nurodyta instrukcijoje. Visa tai turi padarinių.
Netinkamai parinkus skalbimo priemones arba pilant jų per daug, skalbimo metu susidaro daug putų, kurios nusėda sunkiai prieinamose vietose. Dėl to skalbimo mašinos viduje atsiranda pelėsis ir nemalonus kvapas. O pelėsis pavojingas sveikatai.

Dar viena priežastis, kodėl po skalbimo skalbyklėje drabužiai įgauna nemalonų kvapą, yra ta, kad dažnai skalbiame su neaukštos temperatūros programa. Dėl to skalbimo priemonė neišplauna bakterijų, kurių gali būti ant drabužių. Dažnai skalbyklių gamintojai rekomenduoja naudoti skalbinių minkštiklį, kad skalbiniai maloniai kvepėtų.

Asociatyvioji nuotr.

Tai – ne visos priežastys. Dažnai žmonės skundžiasi jaučiantys kanalizacijos kvapą skalbimo mašinoje. Tokiu atveju veikiausiai susikaupė nešvarumų žarnoje, pro kurią nubėga vanduo, ir kanalizacijos vamzdyje. Dėl to trinka vandens nutekėjimas iš skalbimo mašinos, viduje gali likti vandens, na o drėgmė – puiki terpė daugintis pelėsiui ir bakterijoms.

Dukslus kvapas gali atsirasti, jeigu ne iš karto išimate iš skalbimo mašinos skalbinius. Tokiu atveju iš tiesų galimas nešviežias kvapas, tik šiuo atveju kaltininkas – žmogus.

Kaip pašalinti nemalonų kvapą iš skalbimo mašinos

Veiksmingiausias būdas – išvalyti skalbimo mašiną. Įprastai skalbimo mašinos instrukcijoje nurodoma, kiek kartų per savaitę reikia įjungti skalbimo mašiną be skalbinių, kad ji išsivalytų.

Namų sąlygomis patogiausia:

-Šalinti nemalonų kvapą su soda. Ketvirtadalį stiklinės sodos sumaišykite su tokiu pačiu kiekiu vandens, supilkite šį tirpalą į skalbimo priemonės skyrelį, o į skalbimo mašinos vidų supilkite dvi stiklines acto.

-Įberti į skalbimo mašinos vidų citrinos rūgšties, o po skalbimo įjungti skalavimo programą. Tai padės pašalinti skalbimo priemonių likučius.

-Įpilti baliklio – ne daugiau nei 50 ml, o po skalbimo dar kartą įjunkite skalbimo ciklą, tik šį kartą be baliklio.

Jeigu niekas nepadeda, reikia valyti vandens nutekėjimo žarną, kaip nurodyta skalbimo mašinos instrukcijoje. Nepamirškite pirmiausia išjungti skalbyklę iš kištukinio lizdo.

Patartina po kiekvieno skalbimo atidaryti dureles, kad vidus išdžiūtų, taip pat išimti skalbimo priemonių stalčiuką ir jį išplauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją