Koks yra geriausias būdas įsitikinti, kad jūsų augalai, grįžus namo po kelionės, yra tokie pat žvalūs, kokius juos palikote prieš atostogas? Tiesiog atidžiai rinkti augalus, kurie be žmogaus dėmesio gali išgyventi daug dienų ir net savaičių. Pasirinkite iš šių 10 gražuolių ir būsite užtikrinti, kad namo grįšite be kaltės jausmo, rekomenduoja hunker.com.

Augalai namuose

Lenktašakė nolina

Kambarinė gėlė Nolina (Nolina bigelovii) arba butelinė palmė vadinama dėl savo panašumo į miniatiūrinę palmę) yra tropinis augalas puikiai tinkamas auginti mūsų namų sąlygomis. Augalas turi ir daugiau pavadinimų pagal savo išvaizdos savybes. Nolina dar vadinama „Dramblio koja“ ir „Arklio uodega”. Ji turi kamieną, kaip miniatiūrinė palmė, o jos lapai – ilgi ir susisukę tarsi kaspinėliai.

Priežiūra: Pagalvokite apie šios rūšies Meksikos dykumos kilmę ir suteikite jai tą patį: ryškią šviesą, sausą orą ir vandenį tik tada, kai žemės vazone yra sausos. Ją lieti galima ir didesniu kiekiu vandens, ypač kai žinome, kad kitas susitikimas su šiuo augalu bus tik po poros savaičių.

Lenktašakė nolina

Gebeninis filodendras

Šis augalas paprastai būna ilgas ir su daug lapų. Jo laistyti dažnai nereikia, per didelis vandens kiekis gali pakenkti šiam augalui. Dideli, gražūs lapai yra tarsi širdelių formos, išaugę iš ilgų, plonų ir susivijusių šakelių, kurios gali siekti net iki 3 metrų.

Priežiūra: būtina silpna šviesa, tačiau jokiu būdu ne tiesioginiai saulės spinduliai, nes gėlės lapai nudegs. Laistykite, kai viršutinė žemių paviršius yra sausas. Prieš laistydami, perneškite gėlę ten, kur krenta labai silpna šviesa.

Gebeninis filodendras

Aukštoji aspidistra

Keliautojai, vaikai, pirmą kartą augalų savininkai: ketaus augalas (Aspidistra elatior) yra visiškai tinkamas jums. Šansai jam išgyventi yra beveik 100 proc. Jo tamsūs, blizgantys, į kukurūzus panašūs lapai užauga iki maždaug pusės metro, o apačioje galite pamatyti ir purpurinių žiedų.

Priežiūra: Ketaus augalams nuolat labai trūksta šviesos, o jų priežiūros grafikas yra labai lankstus. Galbūt norėsite kelis kartus per metus nušluostyti ilgus jų lapus ir retkarčiais laistyti, kai žemė jau sausa. Jei esate kelioms savaitėms išvykę, viskas gerai.

Aukštoji aspidistra

Kuokštinis chlorofitas

Grakštus, žalias ir gyvas augalas, turintis keistą žavesį, kuokštinis chlorofitas tikrai yra savotiškas. Jo ilgos, arkinės, į žolę panašios lapijos yra kietos, žalios arba margos, baltos. Bet geriausia dalis: augalas užauga voratinkliais ant ilgų, krentančių stiebų. Jis turi būti laikomas šviesioje vietoje, tačiau nebūtinai prie lango.

Priežiūra: laistykite augalą, kai jis beveik visiškai išdžiūvęs. Kuo ryškesnė šviesa, tuo greičiau jis sugeria vandenį. Vidutiniam augalui vandens reikia kas dvi savaites, taigi, kai esate išvykęs, padėkite savo augalą į kampą ir grįžę rasite jį tokį patį gražų.

Kuokštinis chlorofitas

Trijuostė sansevjera

Vertikaliais, smailiais žaliaisiais liežuviais, kurie „uždirba“ augalui įprastą pravardę: uošvės liežuvis, gyvatės augalas (Sansevieria trifasciata) yra puikiai atrodo ir ant staliuko, ir ant pianino. Tai kietas, atsparus ir savarankiškas augalas.

Priežiūra: esant ir ryškiam, ir silpnam apšvietimui, gyvatės augalas klestės. Laistykite kas porą savaičių vasarą, kartą per mėnesį žiemą, ne dažniau. Laistykite gyvatės augalą tą dieną, kai išvykstate, tada padėkite augalą į silpnai apšviestą vietą.

Trijuostė sansevjera

Alavijas

Alavijas (Aloe barbadensis) yra žinomas dėl gydomosios gelio galios ir ilgų, pūkuotų lapų. Bet jis taip pat yra patrauklus, mažai priežiūros reikalaujantis ir, kaip sakoma, yra nesunaikinamas tol, kol nėra peraugęs. Augalas yra be stiebo, o mėsingi lapai kaip centriniai augalo stiebai išlenda tarsi pirštai.

Priežiūra: alavijai puikiai auga ryškioje šviesoje, jiems tereikia šiek tiek vandens, ir jie laimingi. Ką reiškia „šiek tiek“? Laistyti kas tris savaites.

Alavijas

Skindapas

Šis atogrąžų miškų augalas natūraliai įlipa į medžių viršūnes ir gali tapti invazinis, tačiau jūsų valgomajame sodrūs, ryškiai žali lapai laimi visų širdis. Šis grakštus augalas yra keliautojo svajonė esvarbu, ar jūs savaitgalį vykstate į Los Andželą, ar į Paryžių, sugrįžę velnio gebenes (Epipremnum aureum) rasite žalias.

Priežiūra: Velnio gebenės mėgsta drėgmę ir netiesioginę šviesą, todėl yra puikus vonios kambario augalas. Vanduo reikalingas tada, kai žemė tikrai sausa.

Skindapas

Blyškioji dracena

Atrodo, kad tai – bambukas, tačiau blyškioji dracena (Dracaena sanderiana) nėra susijusi su žolių šeima kaip kiti bambukai. Dracaena puikiai auga patalpose, pavyzdžiui, aukštame stikliniame inde su akmenukais ir filtruotu vandeniu. Ieškokite laimingo bambuko, susukto į fantastiškas spirales.

Priežiūra: Viskas, ko reikia, tai – silpnas apšvietimas, taip pat filtruojamas vanduo, keičiamas kas porą savaičių. Kartą per mėnesį įlašinkite lašą skystų trąšų. Darykite abu prieš kelionę ir galėsite laisvai išvykti ilgesniam laikui.

Blyškioji dracena

Falenopsis

Štai augalas, kuris elegantiškai žydi. Stiebas yra tamsiai žalios spalvos ir grakštus, to paties atspalvio yra ir baziniai lapai. Egzotiškas? Labai.

Falenopsis

Priežiūra: Tai yra augalas, kuris gyvena atogrąžų miškuose. Pasodinkite savo falenopsį į samanas, padėkite netiesioginėje šviesoje ir drėkinkite kas dvi ar tris savaites. Tikriausiai galite palikti mėnesiui be jokių rūpesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)