Priešingai nei manoma, puansetijas nėra sunku prižiūrėti. Pasibaigus Kalėdoms, savo puansetiją galite išmesti į komposto krūvą arba į šiukšlių dėžę, naudoti kaip skintą gėlę arba galite padaryti viską, kad puansetija vėl pražystų kitais metais.

Plačiausiai paplitęs puansetijos augalas yra raudonas – tradicinė raudona lapija jau šimtmečius naudojama šventiniu laikotarpiu namams puošti. Tačiau per pastaruosius kelis dešimtmečius specializuoti puansetijų selekcininkai sunkiai dirbo kurdami daugiau kaip 150 skirtingų veislių, įskaitant gražias rožines, oranžines, kremines ir baltas puasentijas. Šiltų atspalvių, pavyzdžiui, abrikosų, rožių, rausvos ar lašišos spalvos puansetijos namus džiugina jau nuo spalio mėnesio.

Tikriausiai nenuostabu, kad raudonos puansetijos yra gausiausiai parduodamos, antros pagal populiarumą yra baltos ir kreminės spalvos puasentijų veislės.

Dėl žvaigždės formos lapų puansetijos daugeliu kitų kalbų vadinamos Kalėdų žvaigždėmis, pavyzdžiui, itališkai – Stella di Natale, vokiškai – Weihnachtsstern, o Meksikoje jos dar vadinamos Šventosios nakties gėlėmis.

Didelės, spalvingos puansetijos pažiedės dažnai painiojamos su gėlių žiedlapiais, tačiau iš tikrųjų tai yra lapai. Žiedai iš tikrųjų yra mažytės geltonos uogos, tiksliau, panašios į uogas, esančios kiekvieno lapo skrotelės centre, kurios vadinamos ciatijomis.

Dažnai manoma, kad jų priežiūra yra sudėtinga, tačiau portalas „Housebeautiful“ pateikia keletą patarimų, kaip išlaikyti puansetiją puikios būklės per Kalėdas ir po jų.

Puansetijų pirkimas

Daugelis prekybos centrų puansetijų prikrauna kartu su gėlėmis ir išdėlioja jas prie parduotuvės įėjimo durų, tikėdamiesi, kad pirkėjai susivilios jų įsigyti įeidami ar išeidami. Tačiau niekada nepirkite puansetijos, kuri yra šalia kas 30 sekundžių atsidarančių automatinių durų, nes ji bus pažeista vėjo ir šalčio, kurio jai niekada neteko patirti Meksikoje. Dėl skersvėjo arba žemesnės nei 12 °C temperatūros ji bus pažeista. Nors iš pradžių tai nepastebima, netrukus po parsinešimo namo puansetija gali numesti lapus.

Puansetija

Sveikas puansetijos augalas bus su nepažeistais lapkočiais. Jei maži geltoni pumpurai tarp spalvotų pažiedžių – tikrųjų žiedų – vis dar atrodo stangrūs, žinosite, kad puansetijos augalo kokybė gera.

Jei įmanoma, prieš pirkdami patikrinkite žemes. Jos neturėtų būti nei pernelyg drėgnos, nei visiškai sausos, o jei tokios yra, greičiausiai, augalas nebuvo tinkamai prižiūrimas, todėl gali būti, kad jis greitai numes lapus arba nudžiūs.

Pagaliau, išsirinkę ir nusipirkę puansetiją, būtinai suvyniokite ją į popierių kelionei namo, kad apsaugotumėte nuo skersvėjo ir žemesnės nei 12 laipsnių temperatūros. Puansetija yra jautrus augalas, todėl imdamiesi šių papildomų atsargumo priemonių apsaugosite ją nuo pažeidimų, kurie iš pradžių yra nepastebimi, bet po kelių dienų gali sukelti ankstyvą lapų nykimą.

Kaip prižiūrėti puansetiją patalpoje?

Puansetijoms reikia šilumos ir šviesos. Jas galima laikyti netoli radiatoriaus, tačiau reikia saugoti nuo skersvėjų (tai reiškia, kad NEGALIMA laikyti prie židinių, atvirų durų, atvirų langų ar vėsių koridorių). Jei bus per didelis skersvėjis, šis augalas gali pradėti nykti. Stenkitės puansetiją statyti apsaugotoje vietoje.

Puansetija

Ideali 15-22 laipsnių temperatūra, todėl šios puansetijos puikiai tinka miegamiesiems ir svetainėms. Augalui augti ir vešėti svarbu pakankamai šviesos (puansetijoms labiau patinka šviesi vieta, o ne visiškas pavėsis). Paprastai patariama augalus laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, kad apsaugotumėte jų lapus nuo nudegimo, tačiau žiemos mėnesiais tai neturėtų kelti problemų, todėl puansetiją galima statyti prie pietų pusės lango.

Puansetijos augalo laistymas

Puansetijos mėgsta minkštą vandenį, joms nepatinka kietas vanduo. Lietaus vanduo yra natūraliai minkštas, jame mažai mineralų, pavyzdžiui, kalkių, todėl jis puikiai tinka augalams – rinkite jį lauke ir laistykite puansetijas. Jeigu jūsų geriamasis vanduo yra kietas, galite sumažinti mineralinių medžiagų kiekį vandentiekio vandenyje jį virindami arba palikdami vienai dienai pastovėti. Taip nusodinami mineralai, dėl kurių vanduo tampa kietas. Taip pat galite maišyti vandentiekio vandenį su distiliuotu vandeniu arba naudoti vandens filtrą.

Puansetijos nemėgsta daug vandens. Visada atminkite, kad augalo šaknų ryšulys neturi būti nei išdžiūvęs, nei permirkęs. Perlaistymas gali greitai sukelti vandens perteklių, kuris savo ruožtu sukelia šaknų puvinį ir palieka negyvą kambarinį augalą.

Puansetija

Turėtumėte įprasti apžiūrėti jo lapus. Jei jie gelsta arba krenta, tikriausiai jį netinkamai laistote. Panašiai kaip ir orchidėjų atveju, daugelis gėlių entuziastų nori gero, tačiau dažnai perlaisto puansetiją, nors iš tikrųjų jai reikia tik šiek tiek vandens.

Puansetiją turėtumėte laistyti, kai dirva pastebimai išdžiūsta. Jei augalas auga prie radiatoriaus sausoje patalpoje, tai gali būti kiekvieną dieną, o kitose vietose – tik kas antrą ar trečią dieną. Kaip patikrinti? Įkiškite pirštą ir patikrinkite, ar tolygiai sausa dviejų centimetrų gylyje, arba atsargiai pakelkite augalą; jei jis jaučiasi lengvas, laikas laistyti. Labai mažą puansetiją reikėtų tikrinti kiekvieną dieną. Šiuos augalus taip pat galite laistyti mirkydami juos iš apačios – taip žemė prisotinama labiau nei įprastai laistant (užtenka vieno pamerkimo per savaitę).

Puansetija

Puansetijos mėgsta kambario temperatūros vandenį, o mažesnius vazonus reikia laistyti dažniau nei didelius, nes jie greičiau išdžiūsta. Standartiniam 13 cm skersmens vazonėliui pripilkite apie 100 ml vandens. Taip išvengsite didelių porų užsikimšimo ir žemių užmirkimo. Labai mažoms puansetijoms 6 cm vazonėlyje užtenka pusės stiklinės vandens. Po 10 minučių pašalinkite vandens perteklių, kuris vis dar yra vazonėlyje.

Jei abejojate, geriau puansetijas laikyti šiek tiek sausiau (o ne per drėgnai) ir laistyti mažai ir dažnai, o ne retai, bet gausiai.

Atminkite, kad puansetijos mėgsta drėgmę, todėl laikykite jas apipurkštas, jei jos yra kambaryje, kuriame įjungtas centrinis šildymas.

Puansetija

Papildoma priežiūra

Puansetijoms reikia dirvožemio, kurio optimalus ph yra 5,8-6,2, naudojant tris dalis dirvožemio ir vieną dalį smėlio, kad šaknys gautų daug deguonies. Daugumos puansetijų per žiemą nereikia persodinti, todėl galite jas laikyti vazone, kuriame įsigijote.

Naujai įsigytų puansetijų paprastai nereikia tręšti žydėjimo laikotarpiu, nes jos dažniausiai parduodamos iš anksto patręštame dirvožemyje. Tačiau tręšti gali prireikti, pavyzdžiui, jei puansetijos persodinamos į naujus vazonus arba laikomos ilgiau. Puansetijos ypač ilgai išsilaiko, jei praėjus maždaug keturioms savaitėms po įsigijimo kartą per savaitę tręšiamos komercinėmis skystomis trąšomis, skirtomis žydintiems kambariniams augalams, naudojant ant pakuotės nurodytą dozę.

Kaip prižiūrėti puansetiją po Kalėdų?

Kad puansetija išgyventų iki kitų metų, balandžio mėnesį ją reikia genėti iki maždaug 10 cm (4 colių) ir palaikyti 13 °C temperatūrą. Gegužę persodinkite ir vasarą auginkite vėsioje ir šviesioje vietoje, geriausia 15-18 °C temperatūroje.

Puansetija

Lapkričio mėnesį augalą reikia pradėti versti augti. Jam reikės 12 valandų ryškios dienos šviesos, o po to 12 valandų visiškos tamsos, kad jis būtų pripratintas prie trumpėjančių žiemos dienų, kurios paskatins raudonų žiedų žydėjimą.

Ar puansetijos sužydi kasmet?

Teoriškai puansetiją galima priversti pražysti dar kartą, tačiau tam reikia daug pastangų, o augalas retai kada atrodo taip įspūdingai, kaip pirmaisiais metais. Tačiau net jei nenorite, kad jūsų augalas vėl žydėtų, neprivalote jo atsikratyti. Nupjovus pasibaigus žydėjimo laikotarpiui, puansetijos virsta vešliais žaliais augalais, kurie šiltuoju metų laiku puikiai auga lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją