Šiuo metu su graužikų problema gali susidurti ir daugiau gyventojų. Nesvarbu, ar gyvenate nuosavuose namuose, ar butuose, nuo graužikų nesate apsaugoti. Kenkėjų naikinimo įmonės „Dezinfa“ biologas, kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas paaiškina, kad nuosavuose namuose pelės atsiranda dažniausiai patekusios per įvairius pastato plyšius, skyles, nesandarius komunikacijų pravedimus, pravertus garažo vartus ar rūsio langelius. O į butus graužikai patenka vamzdynų pravedimo vietomis, kartais vijokliais augančiais ant namo sienos.

„Į žmonių namus graužikai labiausiai braunasi rudenį, pradėjus šalti orams, nes jiems ima trūkti natūralaus maisto aplinkoje ir jie ieško jo pas žmogų. Tai labiausiai daro visada arti žmogaus gyvenančios naminės pelės, bet sodybose ar regionuose būna ir laukinių rūšių“, – teigia biologas.

Graužikas

Žinoma, peles į namus, patys to nenorėdami, „prisivilioja“ ir žmonės. Pavyzdžiui, palieka maistą lengvai pasiekiamose, atvirose vietose, nuo paviršių ir grindų nenuvalo maisto likučių, trupinių. Taip pat įvairaus plauko graužikus vilioja šiukšlės, tad labai svarbu jų nekaupti nei namų viduje, nei balkone ar juolab terasoje, o jei tenka jas palikti dienai, šiukšles reikia uždengti, užrišti jų maišą ar pan., laikyti jas sandariai.

Taip pat peles vilioja nesandarios patalpos – skylės pamatuose, po durimis, neuždaryti rūsio langai, garažas ir pan. Apsisaugoti nuo pelių, pasak L. Grigaliūno, visų pirma, padeda pastato, būsto sandarumas. Kitaip tariant, turite įsitikinti, kad visi vamzdžiai, visos angos yra sandarios ir graužikams nėra jokių šansų prasibrauti į jūsų namus. Taip pat, pasak pašnekovo, reikia nepamiršti patikrinti pamatų ir kitų pastato vietų, pro kurias pelės gali prasmukti.

„Jeigu jų vis tik atsirado viduje, reiktų naudoti mušančius spąstelius su geru jauku juose. Taip pat gali padėti lipnios priemonės ir nuodai, tačiau jie ne visiems patinka. Vienas natūraliausių būdų, kaip atsikratyti pelių ir netgi jų išvengti – beveislis katinas. O jei niekas iš šių priemonių nepadeda, reiktų kreiptis pagalbos į ekspertus“, – rekomenduoja kenkėjų kontrolės specialistas.

Netvarkinga virtuvė

Natūralios priemonės, galinčios atbaidyti graužikus

Pasirodo, yra keletas kvapų, kurių šie kenkėjai negali pakęsti, o tai reiškia, kad juos galite panaudoti savo naudai. Daugelis kvapų – nuo eterinių aliejų iki įprastų namų apyvokos priemonių – pelėms yra tikras priešas.

Pipirmėčių aliejus

Kenkėjų kontrolės profesionalai portale „Express.co.uk“ sako, kad pipirmėčių aliejus yra veiksmingas metodas, neleidžiantis pelėms ir žiurkėms patekti į patalpas.

„Šie graužikai negali pakęsti stipraus mėtų kvapo, todėl keli lašai aliejaus aplink namus gali padėti juos visam laikui sulaikyti“, – portalui sako „Sigma Pest control“ ekspertai.

Namų savininkai gali naudoti difuzorių, kad paskleistų pipirmėčių aliejų po namus, arba tepti jį tiesiai ant vietų, kuriose pastebėjo pelių. Tik prieš tai būtinai praskieskite aliejų, nes neskiestas pipirmėčių aliejus gali sudirginti odą.

Pipirmėčių aliejus

Cinamonas

Cinamonas – dar vienas kvapas, kurio nekenčia pelės. Graužikai yra jautrūs kvapams, o stiprus cinamono kvapas gali būti jiems tikrai nemalonus.

„Cinamono kvapas yra labai stiprus. Galite pabarstyti cinamono aplink namus arba iš jo pasigaminti žiurkes atbaidantį purškalą. Įlašinkite kelis lašus cinamono aliejaus į vandenį ir išpurkškite jį aplink namus“, – pataria kenkėjų kontrolės specialistai.

Alfas live

Baltasis actas

Aštrus baltojo acto kvapas yra natūralus būdas atbaidyti ne tik peles, bet ir žiurkes. Kenkėjų kontrolės profesionalai teigia, kad graužikai negali pakęsti aštraus acto kvapo, o tai reiškia, kad jį galima naudoti kaip veiksmingą graužikus atbaidančią priemonę. Pamirkykite keletą vatos gumulėlių acte ir išdėliokite juos aplink vietas, kur, jūsų manymu, graužikai gali patekti į namus. Actu taip pat galima valyti vietas, kuriose buvo graužikų, nes tai padės pašalinti jų kvapą. Tiesa, ekspertai pažymi, kad geriausia visas priemones naudoti vos tik aptikus, kad namuose yra pelių.

Kai pelės susikuria savo slaptą lizdavietę, jų atsikratyti tampa dar sunkiau. Todėl geriausia imtis priemonių, kad užkrėtimo būtų išvengta dar prieš jam įvykstant.

Actas

Jei kvapai nepadeda

Visgi, jeigu kvapai pelių neatbaido, bet jūs nenorite naudoti graužikų spąstų, galite išbandyti socialiniuose tinkluose sklandantį būdą, kaip atsikratyti graužikų. „TikTok“ kūrėja Jen Scott siūlo išbandyti plienines kempinėles.

Šiuo kenkėjų kontrolės būdu ji pasidalijo su savo 141,5 tūkst. sekėjų auditorija, sakydama: „Jei turite problemų dėl pelių, turiu jums sprendimą. Pelės mėgsta bėgioti palei sienas, todėl padėkite jas tarp prietaisų, spintelių ir visur, kur tik galite sugalvoti. Akivaizdu, kad pelės jų nemėgsta, todėl sutaupysite pinigų, kuriuos teks skirti kenkėjų kontrolei, ir tai šiek tiek humaniškiau, nes, patikėkite manimi, nenorite kiekvieną rytą atsibusti valydami negyvas peles iš pelių spąstų.“

Plieninę kempinėlę kaip pinigus taupantį būdą išspręsti pelių problemą portale „Express.co.uk“ rekomendavo ir buvęs kenkėjų naikintojas Emiley Smelley. Mat, kenkėjai, pavyzdžiui, pelės ir žiurkės, nemėgsta kramtyti plieninės kempinėlės ar vatos, nes aštrios briaunos yra skausmingos, kuo labiau jos bando kramtyti.

Plieninėmis kempinėlėmis reikėtų užpildyti skyles grindjuostėse ir vamzdynuose, pavyzdžiui, po kriaukle, prie radiatorių arba šaldytuvo, orkaitės ir indaplovės sienoje. Net mažos skylutės gali kelti pavojų, nes pelės gali pralįsti pro bet kokią cento dydžio skylę.

Vienas iš privalumų yra tai, kad toks būdas naikinti graužikus nėra toksiškas, todėl, skirtingai nuo kitų spąstų ir kenkėjų kontrolės metodų, jums nereikia per daug jaudintis. Nors pelėms ir žiurkėms kramtyti nepatogu, plieninės kempinėlės greičiausiai jų nenužudys, todėl tai lengvas būdas apsisaugoti nuo jų nesukeliant mirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)