Nors balandžiai iš pradžių atrodo visiškai nekenksmingi svečiai, iš tikrųjų jie gali padaryti daug žalos augalams, jei nuspręs susisukti lizdą jūsų sode.

Jie nulesa bet kokius augalus ar pasėlius aplinkinėse vietose ir dažnai nuskabo gėlių lapus bei pumpurus, todėl jos kitais metais nebesužydi. Be to, jie užteršia sodą išmatomis, kurias valyti yra tikras galvos skausmas.

Taigi kaip atsikratyti balandžiais?

Aštrių prieskonių metodas

Vienas iš veiksmingiausių balandžių atbaidymo būdų – aplink jų lizdus priberti aštrių prieskonių. Balandžiai nekenčia aitrių ir aštrių kvapų, nes jie dirgina jų sinusus.

Tvarios sodininkystės ekspertė Yolanda Vanveen paaiškino: „Jums reikia išsiaiškinti, kur jie suka lizdus. Jei jų lizdai yra po kraigu ar automobilio stogine, būtinai priberkite bet kokių aštrių prieskonių, pavyzdžiui, kajeno pipirų ar aitriosios paprikos. Barstykite juos ant lapų ar visur, kur tik jie renkasi“.

Galima naudoti ir kitus prieskonius, pavyzdžiui, juoduosius pipirus ar cinamoną, taip pat baltąjį actą, kuris taps natūraliu repelentu, atbaidančiu ne tik balandžius, bet ir kitus paukščius. Šį metodą reikėtų taikyti lietingu ar vėjuotu oru, tačiau jis veiksmingai padeda išguiti balandžius.

Plonos vielos metodas

Atbaidyti balandžius gali ir plona viela. Pritvirtinkite vielą prie tvoros, balkono ar stogo paviršiaus ir pasistenkite, kad tarp kiekvienos vielos būtų maždaug 7 cm tarpas.

Viela neturėtų styroti aštriais galais ar turėti aštrių kraštų, nes jos tikslas – tiesiog atgrasyti balandžius nuo tūpimo.

Yolanda sakė: „Tiesiog apvyniokite plona viela visas vietas, kuriose jie tupi. Jie daugiau nebegalės ten tupėti ir turės susirasti kitą vietą“.

„Nubaidyti balandžius yra iššūkis, o šios gudrybės esmė – užtikrinti, kad jie neturėtų kur nutūpti. Jei jie neturės kur tupėti, jie daugiau nesilankys jūsų sode ar balkone“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją