Deja, ne visada namams būdingas kvapas nuteikia jaukiai arba gaiviai. Tikriausiai teko pastebėti, kad kai kurie namai atsiduoda senienomis, dvokia užsigulėjusiomis šiukšlėmis ir pan. Taip pat tikriausiai žinote, kad jūsų namai irgi turi savą kvapą, kurio jūs patys galite nė neužuosti.

Namams būdingas kvapas yra ne tas, kuris pasklinda papurškus oro gaiviklio. Tai namuose tvyrantis, visą jų erdvę ir daiktus persmelkęs kvapas. Tuoj sužinosite, kas lemia jo specifiką ir kaip prireikus jį pagerinti, rašo yahoo.com.

Smarvė, nemalonus kvapas

Namams būdingą kvapą lemią daugybė aplinkybių


Namams būdingas kvapas yra daugybės skirtingų kvapų mišinys. Namuose gali būti persipynę žvakių, smilkalų, eterinių aliejų, oro gaiviklių, taip pat valymo priemonių, gaminamo maisto, skalbiklių, gyvūnų augintinių ir kt. paskleisti kvapai.

Svarbiausia sąlyga – švara


Esate teisūs, jei manote, kad pagrindinė gero kvapo namuose sąlyga yra švara.

Jeigu ilgai nesitvarkysite, net aromatą skleidžiantys daiktai gali pradėti dvokti. Bet kam gi malonu įžengti į namus, atsiduodančius sandėliuku arba šiukšlių konteineriu?

Nemaloniausius kvapus skleidžiančioms ir paprastai labiausiai apleistoms namų vietoms tenka priskirti šiukšliadėžes, skalbimo mašinas, indaploves ir atliekų smulkintuvus. Šiuos daiktus ypač tingisi valyti, tačiau nuo jų sklindantis dvokas gali užgožti visus kitus namuose tvyrančius kvapus.

Jaukumas, žvakė, namų kvapas

Įtaką daro namų gyventojai


Namuose tvyrančiam kvapui įtaką daro ir namuose gyvenantys žmonės bei gyvūnai.

Nuo žmonių odos ir plaukų sklinda tam tikras kvapas. Kvapą žmogus paskleidžia ir kalbėdamas bei dėl fiziologinių procesų. Ilgainiui namų šeimininko kvapas gali okupuoti visą gyvenamąją erdvę.

Tarkim, namai, kuriuose gyvena aštraus maisto mėgėjai, kvepia kitaip nei tie, kurių gyventojai pirmenybę teikia švelnaus skonio patiekalams. Taip pat rūkalių namai turi kitokį kvapą negu tų žmonių, kurie nerūko.

Namų kvapą lemiančiais veiksniais reikia laikyti ir žmonių gyvenimo būdą, įpročius, tokius kaip vėdinimas (vieni atveria langus, kiti įjungia ventiliatorių), žinoma, valyvumą.

Oro gaivikliai kvapą gerina sintetiniais naftos produktais

Įtaką daro ir namų tipas


Kvapą turi net tie namai, kuriuose niekas negyvena. Oro kokybė, drėgnumas, net šalimais augantys augalai gali pakoreguoti namuose tvyrantį kvapą. Tarkim, namai pamiškėje kvepia kitaip nei butas didmiestyje.

Svarbus ir namų amžius. Senuose namuose gali tvyroti natūralus senienų kvapas, skleidžiamas tam tikrų statybos medžiagų ir per ilgą laiką susikaupusių dulkių.

Reikšmės turi net ir klimatas. Namai drėgno klimato regionuose gali atsiduoti pelėsiais, o sausas klimatas tokio efekto nesukelia.

Namų kvapas – pakeičiamas dalykas


Nors visų namų kvapą lemiančių veiksnių pakeisti neįmanoma, stengtis, kad kvapas būtų kuo geresnis, verta.

Pirmiausia, vertėtų įsigyti malonų kvapą skleidžiančių daiktų pataria ekspertai. Galima pabandyti pakeisti valymo priemones arba naudoti oro gaiviklius.

Ji rekomenduoja įsigyti malonų aromatą skleidžiančių kambarinių augalų, taip pat reguliariai vėdinti kambarius pravėrus langus, kad į namus priplūstų kuo daugiau šviežio oro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją