Portalas doityourself.com pateikia patarimų, kaip valyti įvairių paviršių grindis.

Porceliano plytelių grindys

Valyti porceliano plytelių grindis nėra sudėtinga. Pirmiausia nusiurbkite ar sušluokite nešvarumus. Siurbimui uždėkite plytelėms tinkamą antgalį. Porcelianas gali būti porėtas, todėl vietoje aštraus cheminio valiklio patys pasigaminkite valomojo mišinio. Įpilkite stiklinę distiliuoto baltojo acto į kibirą šilto vandens ir išplaukite grindis su šiuo vandeniu.

Laminatas

Medis ir laminatas – skirtingos medžiagos, bet jos valomos vienodai. Pirmiausia grindis nušluokite ar nusiurbkite, tada išplaukite su grindų plovimo šluoste. Pusę stiklinės acto supilkite maždaug į 4 l vandens, naudodami šį vandenį kruopščiai patrinkite grindis. Nepersistenkite ir nepilkite ant grindų per daug vandens. Tiek laminuotų grindų dangą, tiek medžio grindims šią valymo procedūrą gali tekti pakartoti du ar tris kartus. Laminuotų grindų dangą po plovimo greičiausiai reikės išblizginti.

Linoleumas

Plytų grindys

Plytų grindų valymas vyksta keturiais etapais: šlavimas, šveitimas, plovimas, dulkių valymas. Visų pirma iššluokite grindis, tada į kibirą vandens įberkite šaukštą plovimo miltelių ar borakso, su šiuo vandeniu kaip reikiant pašveiskite grindis. Jei reikia stipresnio ploviklio, į vandenį įpilkite acto (1 dalis acto ir 5 dalys vandens).

Pašveitę grindis, kelias minutes palaukite, tegu skystis įsigeria į plytas, po to kruopščiai išplaukite grindis, ypač jei jos lakuotos. Jei plytų grindys lakuotos, užsilikusias dulkes nupilkite vandeniu ir palaukite, kol visiškai išdžius. Vandens pilkite tol, kol tikrai neliks dulkių.

Kalkakmenio grindys

Kalkakmenio grindis šluokite su švelniu šepečiu. Kartą per mėnesį valykite jas su specialiu valikliu kalkakmenio grindims.

Grindys iš kelių suklijuotų medienos sluoksnių

Pirmiausia nukelkite nuo grindų viską, ką įmanoma nukelti, tada grindis pašluokite ar nusiurbkite. Į kibirą šilto vandens įpilkite truputį neaštraus ploviklio ir išplaukite grindis. Grindų šluostė turi būti tik drėgna, nevarvanti. Kai grindis išplausite, nusausinkite jas su senu rankšluosčiu.

Betono grindys

Betono grindis pradžiai nusiurbkite arba nušluokite, tada įpilkite į vandenį kokio nors ploviklio grindims plauti. Plaukite su aštriu šepečiu – aštrūs šereliai veiksmingai pašalins visus nešvarumus. Vėliau nuplaukite betono grindis su švariu vandeniu. Jei ant betono grindų yra dėmių, pašveiskite jas su nedideliu šepetėliu.

Plytelių grindys

Plyteles lengva valyti, todėl daugelis renkasi tokias grindis. Nušluokite grindis, kruopščiai iššluokite tarpelius tarp plytelių. Grindų plovimui galite naudoti specialų plytelių ploviklį – jo šiek tiek įpilkite į vandenį. Kitas variantas – įpilti į vandenį acto. Plaukite grindis šepečiu su šluoste arba valykite rankomis su grindų skuduru.

Kamštinė grindų danga

Kamštinę grindų dangą valyti nesudėtinga. Kai pašluosite, išplaukite grindis su nerūgštiniu grindų plovikliu. Grindų šluostę tik šiek tiek sudrėkinkite, o po plovimo nusausinkite grindis senu rankšluosčiu.

Nelakuota kamštinė grindų danga

Su nelakuota kamštine grindų danga bus sudėtingiau. Svarbu atsiminti, kad nelakuota kamštinė danga nuo drėgmės šerpetoja ir pabrinksta, todėl stenkitės, kad plaunant grindys nepermirktų. Apskriti pirmiausia grindis nusiurbkite. Jei siurbimo nepakanka, pavalykite grindis drėgna kempine. Kempinę pamirkykite į šiltą muiliną vandenį ir nuspauskite, kad nevarvėtų vanduo.

Keraminių plytelių grindys

Keraminių plytelių grindis galima valyti kaip bet kokių plytelių grindis. Vis tik geriausi rezultatai tikėtini, jei valysite grindis su garų valytuvu. Tokį valytuvą galima netgi išsinuomoti. Jei valytuvo neturite, tada išsiurbkite ir išplaukite grindis, ploviklį naudokite švelnų, skirtą plytelėms.

Plokščių akmenų grindys

Plokščių akmenų grindų valymas nesiskiria nuo plytelių ar medinių grindų valymo. Nušluokite, paskui išplaukite vandeniu su švelniu plovikliu, stenkitės nepalikti ant grindų per daug drėgmės. Patartina plokščių akmenų grindis išvaškuoti arba nulakuoti – jos gražiau atrodys ir bus lengviau valyti.

Medinės grindys

Medinės grindys plaunamos taip pat, kaip laminuotos dangos grindys. Pašluokite, tada pasigaminkite švelnų plovimo skystį. Medines grindis reikia plauti kiek įmanoma sausiau, nepalikti grindų šlapių – po plovimo nusausinti senais rankšluosčiais ar pan.

Natūralus linoleumas (marmoleumas)

Puikus grindų dangos variantas – natūralus linoleumas. Tiesa, jam valyti reikės specialaus valiklio. Taigi iššluokite, paskui išvalykite specialiu valikliu, kurio gausite ūkinių prekių ar pan. parduotuvėje. Ploviklį kruopščiai nuskalaukite nuo grindų, paskui nusausinkite grindis senu rankšluosčiu. Griovelius pašveiskite senu šepetėliu ar nailonine šluoste. Natūralų linoleumą reikia iš pagrindų valyti du kartus per mėnesį.

Linoleumas

Linoleumo grindis nušluokite, paskui išplaukite su drungnu vandeniu, į kurį įpilkite indų ploviklio. Jei linoleumas dėmėtas, sumaišykite sodą ir actą iki pastos konsistencijos ir pašveiskite šią košele dėmę. Linoleumą galima šveisti su kempinėle.

Kiliminė danga

Daugelyje namų bent viename kambaryje būna išklota kiliminė danga. Kilimai būna skirtingi, todėl patartina pasiaiškinti, kaip valyti konkrečiai jūsų kiliminę dangą. Žinoma, visus kilimus reikia kelis kartus per savaitę išsiurbti, ypač tuose kambariuose, kur daugiausia vaikštoma ir būnama.

Kartais patartina pasisamdyti profesionalius valytojus, bet galima ir patiems išvalyti kilimus, pasigaminus namuose valymo priemonę. Jei pastebėjote ant kilimo dėmę, nedelsdami ją išvalykite. Patartina turėti namuose specialaus kilimų dėmių valiklio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)