Turbūt nustebsite, bet begalei paviršių ir daiktų indų ploviklis gali net pakenkti. Toliau – ganėtinai netrumpas indų plovikliui „alergiškų“ objektų sąrašas iš portalo „Apartment Therapy“.

Kavos virimo aparatai

„Nuo indų ploviklio lieka putų, kurias labai sunku išvalyti, ypač iš vandeniui skirto indo, – teigia specialistė iš Nebraskoje veikiančios valymo paslaugų įmonės. – Kavos virimo aparato vidų patarčiau valyti acto tirpalu. Jis veikia daug efektyviau.“

Stalviršiai iš granito ir akmens

„Ant akytų paviršių, pvz., akmens ar granito stalviršių, gali užsilikti indų ploviklio nuosėdų, – aiškina Jungtinėje Karalystėje veikiančios valymo įmonės vadovė. – Kad nenukentėtų tokių paviršių išvaizda, verčiau rinkitės specialiai jiems valyti skirtas priemones.“

Ketaus puodai ir keptuvės

„Indų ploviklis gali pakenkti ketaus indų paviršiui, todėl, užuot plovę juos kaip įprastus indus, naudokite tik karštą vandenį ir šepetį“, – teigia „Apartment Therapy“ kalbinta ekspertė.

Viskas iš nerūdijančiojo plieno

Ant indų plovikliu nuplauto nerūdijančiojo plieno paviršiaus gali likti dryžių ir vandens žymių, todėl derėtų rinktis specialiai nerūdijančiajam plienui skirtą priemonę.

Veidrodžiai

Indų ploviklio nuosėdų gali likti ir ant veidrodžių. Tas nuosėdas galima nuplauti, bet, norint tai padaryti, teks sunaudoti didžiulį kiekį vandens. Štai kodėl verčiau rinktis atskiestą actą arba stiklui valyti skirtą priemonę.

Kaip padidinti kambarį?

Marmuriniai stalviršiai

Marmuras nuo indų ploviklio praranda spindesį.

Augalai

Nors internete galima aptikti patarimų naudoti indų ploviklį kaip insekticidą, taip elgtis nederėtų. Daugelio firmų indų plovikliuose yra augalams pakenkti galinčių medžiagų. Tokie chemikalai kaip amoniakas, dažikliai, chloras ir fosfatai, net ir atskiedus, kelia didžiulį pavojų augalams.

Medinės grindys

Jei plaudami medines grindis naudosite indų ploviklį, gali likti nuosėdų, nuo kurių grindų vaizdas anaiptol nepagerės.

Oda

Tinkamą odos būklę palaiko natūralūs aliejai, kuriuos neišvengiamai nuplausite, jeigu naudosite indų ploviklį, todėl ilgainiui oda taps sausa, ims trūkinėti.

Mediniai baldai

Indų ploviklis pašalina apsauginį sluoksnį, kuriuo būna padengtas medis, todėl baldai neišvengiamai ims blukti. Medinius baldus galima valyti tik specialiai jiems skirtomis priemonėmis.

Paauksuoti gaminiai

Indų ploviklis gali subraižyti auksu padengtų gaminių paviršių, todėl papuošalus ir kitus paauksuotus gaminius turėtumėte valyti tik specialiai jiems skirtomis priemonėmis.

Indaplovės

Indaplovėms tinka tik specialiai jos pritaikytas skystis, bet tik ne įprastas indų ploviklis. Nuo indų ploviklio susidaro ypač daug putų, kurios gali perpildyti indaplovę ir išsilieti ant grindų. Taigi, pildami į indaplovę indų ploviklį rizikuojate sugadinti įrenginį ir grindų dangą.

Indaplovė

Taip pat turėtumėte atminti, kad indų ploviklio negalima maišyti su balikliu, nes toks mišinys gali išskirti kenksmingas dujas. Nors daugelyje šiuolaikinių indų ploviklių amoniako nėra, į kai kurių sudėtį ši medžiaga įeina. Amoniakui sureagavus su balikliu susidaro chloramino dujos, kurių įkvėpti labai pavojinga. Net jei indų ploviklyje nėra amoniako, jame gali būti kitų chemikalų, kuriems sureagavus su balikliu gali pradėti skirtis kenksmingos, kvėpavimo takus dirginančios dujos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)