Pasak Vygando Kurkulio, Priešgaisrinių darbų ir paslaugų asociacijos prezidento, namuose dažnai gaisrai kyla dėl netvarkingos elektros instaliacijos, elektros prietaisų, kroviklių netinkamo ar neteisingo naudojimo. Pastebima, kad senuose namuose, o dar labiau kažkada prie jų prilipdytuose garažuose vis dar yra elektros instaliacijų su senais aliuminio laidais, kurie dėl ilgo eksploatavimo laiko tampa nepatikimi ir nesaugūs.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per 8 šių metų mėnesius, dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų kilo beveik 500 gaisrų bei žuvo 4 asmenys. Tai ketvirti pagal dažnumą nutinkantys gaisrai, kurie sudaro 8,3 proc. visų kilusių gaisrų. Ypač gaisrų gausėja atšalus orams, kai įvairūs laidai naudojami maksimaliu režimu.

Tuo tarpu saugos sprendimų įmonės „Altas IT“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Irmantas Bankauskas pranešime žiniasklaidai sako, kad kraunamų elektrinių prietaisų nereikėtų palikti per naktį.

„Elektriniai prietaisai, ar tai būtų kraunami telefonai, šildytuvai, elektriniai paspirtukai, dviračiai ar net elektromobilių įkrovimo stotelės – visa tai yra potencialūs gaisrų židiniai“, – sako I. Bankauskas.

Patarimai, norint išvengti nelaimių


Pasak I. Bankausko, pirma dažniausiai daroma klaida – prietaisų palikimas krautis per naktį. Tam, kad pasikrautų prietaisas, visos nakties nė neprireikia, tačiau mes paliekame įjungtus prietaisus daug ilgiau, dėl šios priežasties kraunama baterija gali perkaisti.

Antra, dažnai nepastebima, kad įkraunamų prietaisų laidai prispaudžiami sofos ar durų. Taip gali būti pažeista laidų izoliacija, ar net atsiverti pliki laidai. Tokius laidus reikėtų nedelsiant pakeisti naujais ar sutvarkyti esamus, kad būtų saugu naudotis. Tad labai svarbu periodiškai patikrinti, ar laidai geros būklės, nesusidėvėję, taip pat patikrinti ir elektros lizdus.

Trečia, išeinant iš namų nereikėtų palikti besikraunančių telefonų, šildytuvų, kompiuterių, paspirtukų ar kitų įrenginių. Taip pat kroviklių nereikėtų palikti įkištų į elektros lizdus, net jei niekas nėra kraunama.

Ketvirta, vis dažniau namuose įrengiamos ir elektromobilių pakrovimo stotelės. Tad reikėtų įsitikinti, kad elektros instaliacija tvarkinga, prižiūrėti reguliariai prietaisus. Be to, senesnės statybos namuose elektros instaliacijos būdavo suprojektuotos daug mažesnėms apkrovoms, nei dabar naudojamės. Sujungus daug prietaisų, tinklas gali ir nebeatlaikyti.

Gaisras bute

Ar saugu krauti elektromobilius namuose?

Pasak Priešgaisrinių darbų ir paslaugų asociacijos prezidento V. Kurkulio, dažnam prieš įsirengiant elektromobilių įkrovimo stoteles namuose kyla įvairių klausimų.

„Gamintojai lyg deklaruoja visišką saugumą, tačiau reikėtų išlikti budriems, kaip ir visose kitose gyvenimo srityse. Nors pagal statistiką elektromobiliai dega kur kas rečiau nei tarkime hibridiniai, tačiau elektromobilius yra sunkiausia užgesinti. Juos kraunant namuose svarbiausia tinkamos elektros instaliacijos, jų įrengimą turėtų atlikti tik patikimi specialistai. Labai svarbu numatyti priemones, įgalinančias laiku pastebėti kraunamo elektromobilio problemas“, – akcentavo V. Kurkulis.

Kaip elgtis kilus gaisrui


Užsidegus prietaisui, ar tai būtų kraunamas elektrinis paspirtukas, ar telefono pakrovėjas, reikia suprasti viena – tokio gaisro paprastai neužgesinsi ir jokiu būdu to negalima daryti vandeniu, tik gesintuvu. Jei įmanoma, reikėtų išjungti elektros tiekimą ir kuo greičiau skambinti 112. Be to, užsiliepsnojusios baterijos dar gali ir sprogti, tad būti arti prietaisų nereikėtų.

Pirmieji požymiai, kad gali kilti gaisras – tai perkaitę elementai. Dažnai net pati kompiuterio baterija gali pasikeisti, o tai galima pastebėti ir vizualiai. Jos tiesiog daugiau nebereikėtų naudoti. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį ar tvarkinga elektros instaliacija, ir jei kyla nors menkiausias įtarimas, geriau prietaisų nekrauti.

Norint apsisaugoti nuo kilusio gaisro svarbu laikytis gaisrinės saugos taisyklių ir įsirengti autonominius dūmų detektorius.

„Delfi būstas“ primena, kad yra ir tokių prietaisų, kurių nerekomenduojama jungti į ilgiklius. Kaip jau buvo rašyta, yra buitinių prietaisų, kurių negalima į ilgiklį nepriklausomai nuo jo galios. Pavyzdžiui:

  • šaldytuvai (sunaudoja per daug elektros energijos);
  • skalbimo mašinos ir džiovyklės;
  • mikrobangų krosnelės;
  • kavos virimo aparatai;
  • skrudintuvai;
  • šildytuvai.


Laukdami šaltų orų, daugelis žmonių domisi, ar gali įjungti šildytuvą į ilgiklį. Tačiau tokius galingus prietaisus rekomenduojama visada jungti į elektros lizdą, nes dėl jų ilgiklis gali būti perkrautas. Jei jis neturi automatinio išjungimo, gali perkaisti. Patyrę elektrikai įspėja, kad taip padidėja gaisro pavojus. Tuo pačiu metu net neturėtumėte kelti klausimo, ar galite įjungti kompiuterį į ilgiklį. Norint išsaugoti brangius prietaisus, verta naudoti prietaisus su apsauga nuo įtampos svyravimų ir automatiniu išsijungimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją