Ką ką, o jau skalbimo mašiną turi bemaž kiekvienas, tik ne kiekvienas, deja, žino, kad kai kurie į ją patenkantys daiktai gali nulemti įrenginio gedimus. Kad taip yra, patikino prekybos elektros prietaisais įmonėje „Marks Electrical“ tiekimo vadovo pareigas einantis Markas Greigas, sutikęs pasikalbėti su portalu express.co.uk.

„Sudėti drabužius ir paleisti skalbimo ciklą – tai užduotis, kuri beveik nė vienam nepasirodo per sunki, tačiau sugrūdus į mašiną viską, kas papuola, ne visada pavyksta sulaukti norimo rezultato“, – perspėja jis.

„Kad iš skalbyklės išimti skalbiniai būtų tikrai švarūs, be to, nesugadinti, o pati skalbyklė kuo mažiau dėvėtųsi, būtina atsižvelgti į tam tikrus niuansus“, – nurodo specialistas ir tuojau pat pakomentuoja savo teiginį:

„Pavyzdžiui, ant brangesnių, gležnesnių gaminių etikečių dažnai nurodoma, kad juos galima skalbti tiktai rankomis, ir šitai reiškia, kad kitu atveju kyla rizika gaminį sugadinti.“

„Jei į skalbyklę įdėsite tokį daiktą, kuriam įrenginys nepritaikytas, galite sugadinti ir patį daiktą, ir skalbyklę, todėl labai svarbu žinoti, ką į ją dėti galima ir ko negalima.“

„Daugumoje šiuolaikinių skalbimo mašinų, laimei, yra numatytas ir skalbimo rankomis ciklas, kurio metu vanduo pernelyg nesušildomas, o būgnas sukasi ganėtinai lėtai, todėl net ir gležniems gaminiams pernelyg didelio pavojaus neiškyla.“

Specialistai išskiria septynias kategorijas gaminių, kuriems skalbimo mašina nepritaikyta.

Asociatyvioji nuotr.

Vilnoniai gaminiai

Pirmiausia, tai vilnoniai gaminiai, tokie kaip megztiniai ir apklotai. Vilna priskiriama lengvai pažeidžiamam pluoštui ir jos skalbimui būdinga tam tikra specifika.

„Nors ir atrodo, kad vilnonis megztinis yra storas ir sunkus, mezginiai ir trikotažo gaminiai priskiriami gležniems audiniams, todėl skalbimas skalbyklėje gali jiems pakenkti“, – pabrėžia M. Greigas ir priduria, kad megztų gaminių skalbimas – dėmesio ir kruopštumo reikalaujantis darbas.

Kad vilnos gaminiams skalbyklėje ne vieta, sutinka ir Samas Whighamas, ekologinio valymo įmonės „Wilton London“ įkūrėjas ir vadovas. Didžiulis vilnonis apklotas, išskalbtas skalbimo mašinoje, gali susitraukti iki lėlių namams tinkamo vos ne nosinės dydžio apklotėlio, aiškina jis.

„Šiaip jau vilna yra ypač puikus pluoštas, kuris su laiku išsivalo savaime, bet jei be galo norisi, kad vilnonis gaminys padvelktų gaivumu, vėjuotą dieną pakabinkite jį lauke arba įdėkite į džiovyklę (sausą!), nustatykite žemą temperatūrą ir paleiskite įrenginį veikti 20 minučių“, – pataria specialistas.

Gaminiai su puošniomis detalėmis (žvyneliais, karoliukais ir kt.)

Antrajai skalbyklėje neskalbiamų daiktų kategorijai tenka priskirti gaminius su įvairiausiais papuošimais.

„Tarkim, blizgiais žvyneliais nusagstytą audinį automatinio skalbimo ciklas gali paversti ažūriniais nėriniais, kiauraraščiu. Dalykas tas, kad žvyneliai lengvai prisikabina prie kitų skalbinių, o tada atplyšta pridarydami skylių“, – aiškina S. Whighamas.

Taigi, gaminius su žvynelių aplikacijomis reikia skalbti rankomis, naudojant švelnų skystą skalbiklį.

Iš pradžių juos derėtų šiek tiek pamirkyti šiltame muiliname vandenyje, o tada patrinti minkštu šepečiu, kiek daugiau dėmesio skiriant pažastų ir kitoms labiau susipurvinti linkusioms sritims. Išskalbtą drabužį būtina išskalauti švariame vandenyje, o tada patiesti ir leisti natūraliai išdžiūti.

„Žvyneliais, karoliukais, kniedėmis, užtrauktukais ir panašiomis detalėmis puoštus drabužius reikia skalbti ypač apdairiai, – įspėja ir M. Greigas. – Ant gaminių prisiūtos detalės gali įstrigti skalbyklėje arba prisikabinti prie kitų skalbinių.“

Asociatyvioji nuotr.

„Svarbu ir tai, kad žvyneliai ir karoliukai gali būti ypač trapūs; skalbimo ciklo metu jie gali nuplyšti, įsipainioti į kitų skalbinių audinį, taip pat įstrigti kur nors skalbyklėje“, – nurodo specialistas.

Smulkūs gaminiai

Įstrigti skalbyklėje gali ir kūdikių kojinaitės, kadangi yra labai mažos.

„Kūdikių kojinaitės – tai vienas iš nedidelio gaminio pavyzdžių, kurio skalbimas reikalauja apdairumo. Žinomas ne vienas atvejis, kai kojinaitės atsiduria vandens išleidimo angose ir taip sutrikdo skalbimo mašinos veikimą“, – aiškina M. Greigas.

„Blogiausiu atveju skalbimo mašina užsikemša, ją užtvindo vanduo. Vargu ar kas norėtu susidurti su tokia problema“, – sako jis.

Vis dėlto net ir nedidelius gaminius galima skalbti skalbimo mašinoje, tik ne bet kaip. Pirmiausia juos reikia sudėti į specialiai automatiniam skalbimui skirtą tinklinį skalbinių maišą: tada net ir kūdikių kojinaitės nepasimes ir neatsidurs kokioje nors nepasiekiamoje vietoje skalbyklės viduje.

Kaklaraiščiai

Specialistai perspėja ir apie kaklaraiščių skalbimo subtilybes.

„Kaklaraiščiai dažniausiai siuvami iš brangių, gležnų, lengvai pažeidžiamų audinių, tokių kaip šilkas arba vilna, todėl kyla nemenka rizika, kad skalbiami skalbyklėje jie susitrauks arba praras pirminę formą“, – sako M. Greigas.

„Negana to, kaklaraiščiai, kaip ir vaikiškos kojinės, yra nedideli, todėl, greitai sukantis būgnui, gali įstrigti skalbyklės viduje. Jeigu nenorite jų sugadinti arba prarasti, geriau nuo skalbimo skalbyklėje susilaikykite“, – pataria specialistas.

Šilkiniai gaminiai

Kad gaminiai iš šilko neprarastų formos, jų valymą geriau patikėti profesionalams.

„Šilkas – tai gležnas audinys, todėl iš jo pasiūti gaminiai tikrai nėra patys patvariausi. Jei tik įmanoma, šilkinių gaminių jokiu būdu neskalbkite skalbyklėje. Aukšta vandens temperatūra ir didelis būgno sukimosi tempas kelia nemenką grėsmę šilkiniam audiniui: jis gali suplyšti, deformuotis, be to, jei šilkas spalvotas, jis gali nudažyti kitus skalbinius“, – įspėja M. Greigas.

Liemenėlės

Skalbimo ciklas gali pakenkti ir liemenėlių formai.

„Liemenėlių skalbimą skalbyklėje derėtų sieti su keleriopa rizika, – sako skalbimo technologijų ekspertas. – Visų prima, į liemenėlę įsiūti lankeliai gali pažeisti skalbyklės būgną. Antra, liemenėlės kabliukai gali užsikabinti už kitų skalbinių ir juos suplėšyti. Trečia, jeigu kabliukai prisikabintų prie būgno sienelės, sukantis būgnui liemenėlė gali labai išsitampyti, prarasti formą ir nebeatlikti nei praktinės, nei estetinės funkcijos.“

Džinsiniai gaminiai

Jei nesinori, kad džinsai ypač greitai nušviesėtų, skalbyklėje jų geriau neskalbti.

„Džinsinio audinio skalbimas skalbykloje – bene sparčiausiais būdas jį išblukinti, – nurodo S. Whighamas. – Jeigu nėra akivaizdžių dėmių, džinsų galima apskirtai neskalbti: įdėkite juos į polietileno maišelį ir nakčiai palikite šaldiklyje. Šaltyje žus nemalonų kvapą skleidžiančios bakterijos ir džinsai padvelks gaiva tarytum išskalbti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją