Tai, kad vasara jau eina link pabaigos, nereiškia, kad per vėlu sodinti augalus. Tiesą sakant, nemažai augalų – tokių kaip svogūniniai pavasariniai žiedai ar daugiamečiai augalai – ir sodinami vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje, kad spėtų sukaupti energijos iki pavasarinio žydėjimo. Ir niekada nevėlu lauko erdvę papuošti vienu kitus spalvingu vienmečiu augalu. Šiuo metu kaip tik galima jų gauti išpardavimų kainomis. Pirkdami nepamirškite prigriebti ir vieno kito daugiamečio augalo.

Rugpjūčio sodui puikiai tinka ir prieskoninės žolelės, nes orams atšalus jas galima įsinešti į vidų.
Štai kelios idėjos, ką dar galima pasisodinti karštą ir sausą rugpjūtį.

Chrizantemos

Chrizantemos yra rudeninės gėlės, jos įtraukiamos kone į kiekvieną vasaros pabaigoje-rudens pradžioje sodintinų augalų sąrašą. Šį mėnesį gėlių parduotuvėse vyrauja tradicinių rūšių chrizantemos, tačiau galima rasti ir senesnių rūšių.

Chrizantemos

Jei norite išskirtinių puošnių žiedų, rinkitės „Seaton‘s Ruby“ arba „Moira“ chrizantemas, o jei jaučiate nostalgiją, rinkitės tradicines, floristikoje naudojamas chrizantemas. Chrizantemos geriausiai auga pusšešėlyje, taip pat jas gerai auginti lauko vazonuose ar kitose talpose. Kai kurių rūšių chrizantemos normaliai auga ir saulės atokaitoje, tačiau svarbu stebėti jų žiedus. Jei gėlės ima vysti, reiškia, joms per daug saulės.

Jei norite chrizantemas auginti lauko vazonuose, turėkite omenyje, kad vešlios ir ryškios jos būna tik tuomet, kai joms užtenka drėgmės – dažnai laistykite.

Kleomės

Kleomės yra išskirtinės, keistokos gėlės – aukštos, ištįsusios, su itin ilgomis kuokelėmis, dėl kurių angliškai jos vadinamos „spider flower“ – voro gėlėmis. Jų būna įvairių rūšių, žiedai – balti arba rožinės spalvos atspalvių. Teoriškai tai vienmetės gėlės, jų lengva rasti augalų parduotuvėse net ir baigiantis vasarai – sezono pradžioje jos neatrodo labai išvaizdžios, tad mažai kas jas perka.
Kleomės – puikus pasirinkimas, jei ieškote augalų, kurie gausiai žydi ne tik per karščius, bet ir atšalus orams rudenį – iki pat šalnų.

Kleomės

Jei norite, kad kleomės gausiai žydėtų, sodinkite jas saulės atokaitoje. Jei pasodinsite šešėlinėje ar pusšešėlinėje pusėje, nuo šviesos stokos augalai neteks energijos ir žiedų nebus. Po kelių sezonų pastebėsite, kad kleomės pasisėjo pačios.

Pavasarinės svogūninės gėlės (rugpjūčio pabaiga arba rugsėjo pradžia)

Rugpjūčio pabaigoje (ir rugsėjo pradžioje) orams ėmus vėsti, artėja laikas pasisodinti svogūninių gėlių pavasariui. Be abejo, viskas priklauso nuo klimato zonos ir nuo oro sąlygų konkrečiais metais, bet svarbiausia, kad naktį oro temperatūra stabiliai nekiltų aukščiau nei 10 laipsnių Celsijaus – tik tokiu atveju galima įkasti svogūnėlius į žemę. Jei temperatūra aukštesnė, pavasarį gėlės nežydės.

Tulpės

Jei jūsų daržas ar sodas rugpjūčio pabaigoje atitinka šiuos reikalavimus, artimiausiu laiku galite pasisodinti šių augalų:

  • Tulpių
  • Narcizų
  • Krokų
  • Dekoratyvinių česnakų
  • Plukių
  • Prieskoninės žolelės


Nors rugpjūtį jau per vėlu pradėti daiginti daugumą žolelių iš sėklų, niekas netrukdo pasisodinti kelių rūšių žolelių lysvėje ar vazone. Rinkitės tokias žoleles, kurios geriausiai toleruoja saulės spindulius ir karštį – dėl viso pikto. Rugpjūčio karščiams labiausiai tinka Viduržemio regiono žolelės, pavyzdžiui:

Žolelės

Auginti prieskonines žoleles vasarai persiritus į antrą pusę gerai todėl, kad orams atšalus, jas galima įnešti į vidų. Net jei namuose negalite prieskoninėms žolelėms užtikrinti užtektinai šviesos, turėsite pakankamai laiko surinkti jų derlių ir susidžiovinti arba užsišaldyti žiemai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)