Persodinti kaktusą reikia tada, kai jam akivaizdžiai pristinga vietos vazone, rašoma portale „The Spruce“. Kad taip yra, rodo pro vazono dugne esančias drenažo skyles kyšančios šaknys arba paties kaktuso išsiplėtimas per visą jam skirtos žemės plotą.

Kadangi kaktusai auga lėtai, juos persodinti užtenka kas 3–4 metus; greičiau augančias veisles galima persodinti ir kas 2–3 metus.

Kaktuso persodinimas

Daugelio rūšių kaktusai yra spygliuoti. Augalui apsaugą teikiantys spygliai, deja, gerokai komplikuoja jo persodinimo darbą, kartais paversdami jį netgi pavojingu. Persodinamą paūgėjusį arba visai mažą kaktusą galima suimti susuktu rankšluosčiu arba sulankstytu laikraščiu. Taip pat patartina investuoti į storas apsaugines sodo pirštines, tik jos neturi būti medžiaginės: rinkitės pagamintas iš storos drobės arba odines, kadangi audinį kaktusų spygliai gali lengvai pradurti.

Geriausia kaktusus persodinti anksti pavasarį arba jau įpusėjus šiam sezonui, kadangi kaip tik tada augalai pereina į aktyvaus augimo fazę. Tokiu metu persodinti kaktusai turi užtektinai energijos, kad atsigautų po intervencijos ir greitai apsiprastų su nauja aplinka.

Pasiruoškite įrankius ir priemones

Kokių įrankių ir priemonių prireiks, priklauso nuo augalo dydžio ir dygliuotumo. Pavyzdžiui, persodinant mažesnius kaktusus pavyks išsiversti ir be rankšluosčių ir (arba) laikraščių, bet jeigu kaktusas didelis, pravartu pasiruošti visą apsauginių priemonių arsenalą.

Kad ir kokio dydžio būtų kaktusas, jį persodinant patartina mūvėti apsaugines pirštines.

Iškelkite kaktusą iš seno vazono

Jei reikia, buku peiliu arba kastuvėliu atstumkite žemę nuo vazono kraštų. Jei kaktuso dygliai labai tankūs ir smailūs, augalą, kad būtų lengviau ir saugiau suimti, galima apvynioti keliais sluoksniais laikraščio arba rankšluosčiu. Atsargiai iškelkite susiraizgiusių šaknų gumulą iš vazono ir paguldykite kaktusą ant darbui pasiruošto paviršiaus.

Kaktuso persodinimas

Jei persodinate kaktuso auginį, kuris šaknų neturi (kaktusų dauginimas vegetatyviniu būdu), šią augalo dalį galite nukirpti švariomis, aštriomis sodo žirklėmis.

Jei kaktusas gana aukštas, pasikvieskite į pagalbą kitą žmogų, nes dviese bus daug lengviau augalą kiloti iš vietos į vietą, tik dirbdami abu apsiginkluokite apsauginėmis pirštinėmis.

Atlaisvinkite susipynusias šaknis ir nupurtykite senas žemes

Išėmus kaktusą iš senojo vazono, reikia atlaisvinti į gumulą susipynusias šaknis ir nupurtyti nuo jų senas žemes. Jei šaknys ypač suvešėjusios ir susipynusios, tai padaryti gali būti nelengva, todėl neskubėkite, dirbkite pamažu ir stenkitės nepažeisti per daug šaknų.

Apžiūrėkite ir, jeigu reikia, apkarpykite šaknis

Kol šaknys atviros, jas patogu gerai apžiūrėti, patikrinti ar jos nepažeistos lygų arba kenkėjų. Aptiktas nunykusias, nudžiūvusias arba pažeistas šaknis nukarpykite ir, jei reikia, panaudokite fungicidą.

Pasiruoškite naują vazoną

Jei manote, kad esate linkę perlaistyti kambarinius augalus, rinkitės keramikinį vazoną. Šiaip kaktusas gali augti bet kokiame vazone, tačiau neglazūruotas molinis vazonas padės sugerti žemėje esantį drėgmės perteklių ir apsaugos augalą nuo perlaistant kylančių pavojų. Kad ir kokį vazoną pasirinktumėte, atminkite, kad ant jo dugno turi būti drenažo anga.

Kaktuso persodinimas

Pasodinkite kaktusą į naują vazoną

Į naują vazoną įberkite kaktusams skirtos žemės mišinio (jo galite nusipirkti parduotuvėje arba susimaišyti patys). Pradinis žemės mišinio sluoksnis turi būti toks, kad į vazoną įkeltas kaktusas atsidurtų tokiam pačiame gylyje, kokiame augo ankstesniame vazone. Suėmę rankšluosčiu arba laikraščiu atsargiai įdėkite kaktusą į naująjį vazoną ir prilaikykite, kad stovėtų tiesiai ir nepakryptų, kol aplink jį bersite žemes užpildydami tarpus prie vazono šonų.

Ką tik persodinto kaktuso iškart nelaistykite: skirkite jam laiko prisitaikyti prie naujų sąlygų. Prie įprasto laistymo režimo galima pereiti praėjus maždaug savaitei po persodinimo.

Kaktusai – ištvermingi, lengvai prie pakitusių sąlygų prisitaikantys augalai. Daugumai rūšių persodinimas nesukelia jokių problemų, todėl, jei persodintas kaktusas buvo sveikas, jis labai greitai adaptuosis. Vis dėlto ką tik persodintą kaktusą reikėtų pastatyti toje pačioje vietoje, kurioje jis augo anksčiau, kad ir toliau gautų tiek pat saulės šviesos ir šviežio oro, kiek jų turėjo prieš persodinimą.

Kadangi kaktusai yra dykumų augalai, jiems reikia daug saulės šviesos, kad augtų ir neskurstų. Daugumai kaktusų veislių idealiai tinka saulės nušviestos pietinės arba vakarinės palangės. Jei vasara ypač šilta ir saulėta, kaktusus galima išnešti į lauką ir pastatyti saulėkaitoje: čia jie turėtų pasijusti tikrai komfortiškai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją