Gerbkite šeimininko laiką

Neateikite anksčiau nei buvote susitarę. Būsto šeimininkas gali būti tam nepasiruošęs, todėl ankstyvas atvykimas gali sukelti didelių nepatogumų.

Taip pat venkite pasirodyti vėliau nei žadėjote. Tai gali nuliūdinti daugelį žmonių, kurie nerimaus dėl to, kas jums galėjo nutikti. Jei dėl kokios nors priežasties vėluojate, paskambinkite ir paaiškinkite.

Įeidami į namus nusiaukite batus

Kalbant apie batus, žmonės savo namuose laikosi skirtingų taisyklių, todėl visada geriausia įsitikinti, kad ir jūsų požiūris šiuo klausimu yra toks pat. Būnant prie buto ar namo durų ir norint eiti į vidų, reikėtų nusiauti batus arba bent jau pasiteirauti būsto savininko, ar jis norėtų, jog tai padarytumėte.

Neateikite į svečius tuščiomis rankomis

Dėkingumo įrodymas šeimininkui yra laikomas tinkamu etiketu. Jūs nebūtinai turite atnešti brangią ir didelę dovaną, puikiai tiks gėlių puokštė, šokoladas ar saldainių dėžutė. Taip jūs pasakysite ačiū už svetingą priėmimą.

Venkite iš karto prašyti „WiFi“ kodo

Nors daugelis iš mūsų dažnai būna prilipę prie savo mobiliųjų telefonų, nemandagu, kai svečiuose pradedate teirautis „WiFi“ kodo. Net jei lankotės pas artimą draugą, reikėtų šiek tiek palaukti prieš išsitraukiant telefoną ir bandant prisijungti prie „WiFi“.

Laikykite telefonus toliau nuo pietų ar vakarienės stalo

Nepamirškite, šeimininkai stengėsi jums paruošti ir pateikti skaniausią maistą, todėl telefono išsitraukimas prie stalo, gali būti palaikytas didele nepagarba ar net įžeidimu. Pailsėti nuo telefono ekrano, net jei tai daroma tik prie pietų ar vakarinės stalo, yra mandagus gestas.

Šaldytuvas

Venkite pagundos atidaryti šaldytuvą

Taip pat laikykitės atokiau nuo šeimininko šaldytuvo ir virtuvės spintelių. Jeigu norite išsiimti kokio nors gėrimo ar maisto, turėtumėte paprašyti. Daugelis namų savininkų jaučiasi nepatogiai, pastebėję, kad jų svečiai šnopuoja jiems į nugarą.

Įvertinkite jums patiektą maistą

Jeigu šeimininkas skyrė laiko ir pastangų gamindamas maistą savo svečiams, tai gali būti vertinama kaip nemandagus gestas, jeigu to atsisakyte bent paragauti. Žinoma, tai gali būti netaikoma tuo atveju, jei laikotės tam tikrų mitybos reikalavimų arba užsukote neplanuotai. Tačiau žmonės mėgsta matyti savo svečius, besimėgaujančius jų svetingumu.

Neikite į miegamąjį be leidimo

Miegamasis kambarys yra viena asmeniškiausių ir privačiausių namų zonų, todėl turėtumėte laikytis atokiau nuo jo, nebent esate pakviesti jį apžiūrėti. Būdami bendrose patalpose tokiose, kaip svetainė, virtuvė ir vonios kambarys, būsite tikri, kad neperžengsite ribos ir nepriversite būsto šeimininko jaustis nepatogiai.

Kojas laikykite toliau nuo baldų

Net jei esate įpratę savo namuose kojas susikelti ant kavos staliuko arba ant sofos, šiukštu to nedarykite, kai esate kito namuose. Kai kurie žmonės nemėgsta, kai kojos yra sukeliamos ant baldų, net jei mūvite kojines ar šlepetes. Tai gali būti vertinama kaip nepagarbos jų namams ženklas. Jei lankotės pas artimą draugą ar šeimos narį ir jaučiatės patogiai jų namuose, vis tiek verta paprašyti leidimo prieš tai padarant.

Šuo

Nesiveskite keturkojų prieš tai neatsiklausę

Atsivesdami savo augintinį į kieno nors kito namus be išankstinio perspėjimo, būsto savininkai ne visada tokį žingsnį gali įvertinti palankiai. Užuot manydami, kad tai padaryti bus smagu, prieš tai įsitikinkite, kaip tai vertins žmogus, pas kurį ketinate svečiuotis. Iš anksto išaiškinkite, ar savininkai ar jų šeimos nariai nėra alergiški gyvūnams.

Kai esate patalpoje, nusivilkite viršutinius drabužius

Net jei neketinate likti ilgam, įėję į namus nusivilkite paltą ir kitus šiltus drabužius: kepurę, šaliką, pirštines. Būsto savininkui galite sukelti nerimą dėl to, kad jums namuose yra šalta. Taip pat jis negalės atsipalaiduoti, nes atrodys, kad jūs netrukus pasiruošę išeiti.

Prieš sėsdami prie stalo nusiplaukite rankas

Atrodytų, kad COVID-19 pasaulinės pandemijos metu dauguma įprato plauti rankas, tačiau kai kurie šį įprotį vėl pradeda pamiršti. Taigi jeigu esate svečiuose, to pamiršti nevalia. Prieš sėsdami prie stalo pasimėgauti maistu būtinai nusiplaukite rankas. Tai ypač aktualu, jei ketinate valgyti duoną, dalintis serviravimo indais.

Būkite paslaugūs

Nepaslaugūs svečiai retai kviečiami į svečius dar kartą. Padėkite ruošti ar gaminti maistą, padengti stalą ir išplauti indus, užimkite vaikus, išveskite šunį pasivaikščioti. Net ir mažas, bet paslaugus jūsų gestas, gali atverti duris į svečius ir kitą kartą.

Šaltiniai: housebeautiful.com, realsimple.com, wikihow.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)