Nors klozetai yra laikomi vienais nešvariausių daiktų namuose ar biuruose, mokslas yra įrodęs, kad mūsų patalpose galima aptikti kur kas labiau mikrobais užterštų daiktų nei unitazai, ir, maža to, mes jais reguliariai naudojamės.

Vidutiniškai unitazo dubenyje priskaičiuojama 3,2 mln. bakterijų viename kvadratiniame colyje (6,4 cm2), įskaitant mikrobus, esančius tualeto vandenyje. Bakterijų yra ir ant kitų unitazo dalių, kurios yra liečiamos. Pavyzdžiui, ant nuleidimo rankenėlės gali būti 83 bakterijos viename kvadratiniame colyje, o ant klozeto sėdynės – daugiau kaip 295 bakterijos viename kvadratiniame colyje, rašo initial.com.

Pjaustymo lentelės


Arizonos universiteto mokslininkai nustatė, kad ant vidutinės pjaustymo lentelės būna 200 fekalinių bakterijų daugiau, nei ant klozeto sėdynės, ir jos dažniausiai čia patenka nuo žalios mėsos, kurią ant jos pjaustome.

Augintinių maisto dubenėliai


Jūsų šuo, laižydamas klozeto sėdynę, iš vieno kvadratinio colio gali susirinkti apie 296 bakterijas, tai nuo maisto dubenėlio į jo organizmą pateks 2 000 bakterijų iš vieno kvadratinio colio. Tačiau šuo paprastai aplaižo kur kas didesnį plotą, nei vienas kvadratinis colis.

Mobilieji įrenginiai


2018 metais atliktas tyrimas „Initial Washroom Hygiene“ nustatė, kad mobilieji telefonai būna maždaug 7 kartus nešvaresni už tualeto sėdynes, o jei telefonu naudojatės sėdėdami ant unitazo, šis skaičius gali būti dar didesnis.

Klaviatūros


Klaviatūrose gali tūnoti iki 200 kartų daugiau bakterijų nei ant tualeto sėdynės, o jei ta pačia klaviatūra naudojasi daugiau nei vienas žmogus, padėtis gali būti dar blogesnė.

Rankenos, jungikliai ir mygtukai


Viešosiose erdvėse ant vandens maišytuvų rankenėlių, durų rankenų, šviesos jungiklių ir lifto mygtukų taip pat būna daugiau mikrobų, nei ant tualeto sėdynės.

Kempinėlė indams

Virtuvės kempinėlės


Viename kvadratiniame virtuvės kempinėlių centimetre vidutiniškai knibžda net 45 mlrd. mikrobų. Taigi nuo tokių kempinėlių jūsų indai gali tik dar labiau užsiteršti.

Nuotolinio valdymo pulteliai


Oro kondicionieriaus ar televizoriaus nuotolinio valdymo pulteliai taip pat yra stebėtinai nešvarūs. Viskas, kas prieš tai buvo patekę ant jūsų rankų, per ilgą laiką nusėda ant pultelių.

Dantų šepetėliai


Tas daiktas, kuriuo valote dantis, kad jie būtų švaresni, pats yra kupinas bakterijų. Dantų šepetukai gali turėti iki 200 tūkst. bakterijų viename kvadratiniame colyje. Taigi, galbūt dabar panorėsite dažniau keisti savo dantų šepetuką.

Biuro stalai


Vidutinis darbo stalas biure gali būti 100 kartų nešvaresnis už virtuvės stalą ir 400 kartų mažiau higieniškesnis už vidutinę tualeto sėdynę. Jei reguliariai nesiplausite rankų, ypač pasinaudoję tualetu ar valgydami prie darbo stalo, būtent taip nutiks ir jūsų darbo vietai.

Daugkartinio naudojimo pirkinių maišeliai


Mėsa ir kiti neapdoroti maisto produktai, kuriuos dedate į savo daugkartinio naudojimo pirkinių maišelį, paprastai palieka jame kenksmingų bakterijų. Dažniausiai tokiuose maišuose aptinkama E.coli bakterijų ir kitų su virškinimo sistema susijusių virusų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją