Miškų urėdijos jų tiesioginėms funkcijoms nereikalingą nekilnojamąjį turtą, įrangą ir techniką valstybės privatizavimo institucijoms, savivaldybėms bei kitiems subjektams perdavė 2002–2012 metais. Dabar jų balanse vyrauja įvairios gyvenamosios patalpos, kurių dauguma yra kaimiškose, tolokai nuo rajonų centrų nutolusiose vietovėse, rašo portalas „miškininkas.eu“

Toks būstas nepaklausus, be to, dalis butų nuo seno įrengta girininkijų ar kituose administraciniuose pastatuose, tad juos perduoti Turto bankui su nuomininkais nėra paprasta. Tikimasi, kad vykdant urėdijų valdymo reformą dalis tokių administracinių pastatų gali tapti pertekliniais. Tokiu būdu kartu su jų perdavimu spręstųsi ir gyvenamųjų patalpų pardavimo reikalai.

Generalinės miškų urėdijos (GMU) Ekonomikos, finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Vitalija Charačidienė komentuoja, kad pagal nustatytą tvarką visas urėdijai nereikalingas turtas Turto bankui, anksčiau – Valstybės turto fondui, taip pat savivaldybėms ar kitoms institucijoms perduodamas tik Vyriausybės nutarimu. Tad procesas užtrunka, nes dėl kiekvieno urėdijų numatyto perduoti objekto, kurie pagal optimizavimo planą pateikiami kasmet, GMU turi parengti atitinkamų teisės aktų projektus, juos derinti su Turto banku, ministerijomis ir pateikti Vyriausybei.

Laisvų gyvenamųjų patalpų – nedaug

Praktiškai dabar turto, kuris urėdijoms nereikalingas, GMU specialistės teigimu, likę labai nedaug, iš esmės tai gyvenamosios patalpos, nes realiai kitos paskirties objektų jau atsisakyta. Vis dėlto po urėdijų reformos gali atsirasti laisvų administracinių patalpų, kito turto.

Pirmajame turto perdavimo etape žmonės, gyvenantys būstuose, iš jų ir valdomuose urėdijų, lengvatinėmis sąlygomis galėjo juos išsipirkti iš įmonės. Panaikinus šiuos teisės aktus, urėdijos su tokių būstų gyventojais sudarė nuomos sutartis. Problema ta, kad Turto bankas labai nenoriai perima būstą, kuriame gyvena žmonės. Be to, dalis gyvenamųjų patalpų yra tame pačiame pastate, kur įsikūrusi administracija, o tai ypač apsunkina butų perdavimą.

„Šiuo metu dėl urėdijų administruojamų patalpų sudaryta komisija, dalies tarnybinių gyvenamųjų būstų paskirtis bus keičiama. Bet čia irgi du niuansai – vieni yra tame pačiame pastate su administracija, kiti – atskirai. Kadangi į 2017 m. optimizavimo planus jie nebuvo įtraukti, matyt, jų perdavimas bus suintensyvintas ir dokumentai ruošiami jau kitąmet, nes šiemet nespėsime“, – aiškina V. Charačidienė.

Eilėje poilsio namai

Nuo 2012 m. urėdijos nemažai gyvenamųjų patalpų su priklausiniais perdavė kaimo vietovėse, jų vertė maža, tad Turto bankas, rengiantis aukcionus, turi daug neparduotų tokių objektų.

Vienas iš paklausiausių, greičiausiai jau kitąmet, parduodamų objektų bus poilsio namai Palangoje, Žvejų gatvėje, kurių likutinė vertė siekia beveik 0,5 mln. eurų. Minėtą objektą patikėjimo teise valdė Kretingos miškų urėdija, jame veikė Mokymo ir informacijos centras, kuris galėjo teikti ir apgyvendinimo paslaugas.

Mokymo ir informacijos centras

„Mokymai nėra pagrindinė urėdijos veiklos funkcija, nors įstatuose ji ir numatyta Išanalizavęs šio pastato finansines ataskaitas, pamačiau, kad jis urėdijai nenaudingas. Anksčiau jame vyko daug įvairių mokymų urėdijų specialistams, bet pastaruoju metu tokių užsiėmimų sumažėjo. Didelis pastatas buvo naudojamas įvairiems poilsiautojams apgyvendinti, kad būtų galima gauti pajamų ir taip sumažinti jo išlaikymo kaštus. Nutarėme, kad toliau išlaikyti poilsio namus neefektyvu ir nenaudinga, tad birželio mėnesį pradėjome ruošti dokumentus juos perduoti Turto bankui“, – sakė naujasis Kretingos miškų urėdas Arūnas Samoška. Jo įsitikinimu, objektą pardavus, valstybė gautų pajamų, be to, poilsio namai būtų naudojami daug efektyviau ir pasitarnautų didesnei visuomenės daliai.


Nekilnojamojo turto mažėja

Šiuo metu GMU baigia derinti šios poilsiavietės perdavimo dokumentus. Kaip minėta, ateityje dar gali atsirasti vertingesnio nereikalingo turto dėl valstybės miškų valdymo reorganizacijos.

Miškų urėdijos 2011 m. sausio 1 d. iš viso valdė 581 gyvenamąją patalpą, iš jų 391 tarnybines gyvenamąsias patalpas bei 190 vnt. kitų gyvenamųjų patalpų, o 2017 m. sausio 1 d. urėdijos valdė 370 gyvenamųjų patalpų, iš jų 267 tarnybines gyvenamąsias patalpas bei 103 vnt. kitų.

Per 201–2016 m. miškų urėdijų valdomų gyvenamųjų patalpų sumažėjo 211 vnt.: tarnybinių gyvenamųjų patalpų 124, kitų – 87 vnt. Per 2010–2014 m. gyventojams buvo parduota 40 gyvenamųjų patalpų.

Vien šiemet Turto bankui perduota 21 gyvenamoji patalpa bei Šakių miškų urėdijos patikėjimo teise valdoma gyvenamoji patalpa su neįgaliais asmenimis perduota Kauno rajono savivaldybei.

Iš viso per 2017 metus miškų urėdijų valdomų gyvenamųjų patalpų skaičius sumažėjo 22 vnt. Šių metų rugsėjo 1 d. miškų urėdijose buvo likę 348 vnt. gyvenamųjų patalpų ir prognozuojama, kad iki metų pabaigos dar beveik 30 bus perduota Turto bankui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)