Vilniuje butų parduota mažiau nei birželį

„Inreal“ grupės duomenimis, 2023 metų liepą Vilniaus naujų būstų rinka buvo kiek lėtesnė nei birželį. Skaičiuojama, kad per mėnesį susitarta dėl 189 būstų (214 naujų susitarimų, 25 atšaukimai) – 2 proc. mažiau nei birželį (atitinkamai: 193, 253, 60). Kita vertus, lyginant rodiklius su 2022 metų liepos skaičiais (64, 89, 25), šiemet jie tris kartus geresni.

„Ženkliai sumažėjo atšauktų susitarimų skaičius. Didesnis jų skaičius fiksuojamas tuose pačiuose projektuose kaip ir ankstesniais mėnesiais. Tikėtina, kad pagrindinė tokių atšaukimų priežastis – pardavėjo ir pirkėjo nesutarimas dėl išaugusių plėtros išlaidų pasidalinimo. Kita priežastis – „techniniai grąžinimai“, kuriuos lėmė dalies projektų svetainių turinio valdymo ypatumai ir marketingas“, – teigia „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Liepos mėnesį bendrovė skaičiuoja į stebėjimus įtraukusi 171 naują objektą – beveik dvigubai mažiau nei birželį (316) ir trečdaliu mažiau nei prieš metus (274). Bendras butų, apartamentų, loftų bei kotedžų skaičius pasiūloje (laisvų ir rezervuotų) per mėnesį sumažėjo 1 proc. nuo 4466 iki 4443, tačiau yra 22 proc. didesnis nei prieš metus (3629).

NT bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis aiškina, kad kuklesni liepos mėnesio NT pardavimo rezultatai stebinti neturėtų. Jo teigimu, tai – normali būsto rinkos reakcija į vasarą.

„Vasaros įkarštyje sumažėjęs būsto rinkos aktyvumas nėra kažkoks siurprizas. Nors matome, kad „plikas“ skaičius yra išaugęs, žinome, kad realių pardavimų buvo mažiau. Suprantama, kad susiklosčius tokioms aplinkybėms, labai spaudžiant Euribor augimui pirkėjai renkasi laukti, kada situacija pasikeis. Kita dalis žmonių šiandien būstui finansavimo bankuose gauti tiesiog nebegali, nors pastarieji iš dalies kompensuoja Euribor dydį mažindami savo fiksuotą maržą. Tačiau stabilūs ekonomikos rodikliai, augantis darbo užmokestis ir didėjantis būsto pasirinkimas sudaro, iš esmės, palankias sąlygas rinktis būstą“, – teigia jis.

„Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas pastebi, kad mažiausiai būstų parduota ekonominės klasės NT segmente. Šios klasės būstų pardavimai pirminėje rinkoje patyrė 33 proc. kritimą, palyginti su birželiu. Pasak M. Chmieliausko, ekonominio būsto pirkėjai yra jautriausi finansiniams iššūkiams, tad brangstant skolinimuisi ekonominio segmento būsto pardavimai sulėtėja labiausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)