Turtą paveldėjus, gavus dovanų, išmainius ar įgijus kitu būdu neperkant, notaras turto perleidimo sutartyje nurodys vidutinę rinkos vertę, kurią nustatė Registrų centras masinio vertinimo būdu. Kiekvienas turto savininkas šią vertę gali sužinoti Registrų centro internetiniame puslapyje suvedęs turto unikalų numerį.

Neretai pasitaiko, kad vidutinė rinkos vertė yra žemesnė nei reali turto rinkos vertė. Taip įvyksta dėl turto įrengimo lygio, komunikacijų, gretimybių ir kitų pagerinimų, balkonų, terasų, aukšto, kurie masiniame vertinime neatspindimi. Verčių skirtumai dažnai atsiranda įvairialypėse, nehomogeniškose teritorijose.

Taip pat masiniu būdu nustatyta rinkos vertė gali neatitikti realios vertės, rinkos augimo ar jos traukimosi laikotarpiais, todėl prieš priimant dovaną, paveldėjimą ar kitu nepirkimo būdu įgyjant turtą visada naudinga atlikti nepriklausomą turto vertinimą.

Sovietmečio daugiabutis, statytas 1967 m.

Turto vertintojas nustato rinkos vertę

Turto vertintojas turto vertę nustato pagal realius turto pirkimo–pardavimo sandorius. Turto vertinimo ataskaita pateikiama notarui, kuris nustatytą vertę įrašo į turto perleidimo sutartį. Tokiu atveju gyventojų pajamų mokestis yra skaičiuojamas nuo nustatytos rinkos vertės. Taigi, jei paveldėtą, gautą dovanų, ar išmainytą turtą parduosite už nustatytą rinkos vertę, mokestis nebus skaičiuojamas.

Rinkos situacija šiandien

„Šiuo metu mes kaip tik turime tokią situaciją, kai masinio vertinimo skaičiai vis dar prasilenkia su realia turto vertės situacija. Pavyzdžiui, neseniai turėta situacija, pagal masinį vertinimą dviejų kambarių buto Vilniaus Karoliniškių miegamajame mikrorajone senos statybos blokiniame name vertė yra nustatyta apie 68000-69000 eurų. Tuo tarpu nepriklausomas vertintojas jį galėtų įvertinti apie 87000-90 000 Eur. Jei turtas būtų suremontuotas, vertė galėtų skirtis dar labiau“, – teigia „Inreal“ turto vertintoja Birutė Sukarevičienė.

GPM taikomas ne visada

GPM mokestis įgyjant turtą jo neperkant netaikomas jeigu turtas yra išlaikomas 10 ar daugiau metų, jeigu iki pardavimo turto savininkas dvejus metus deklaruoja gyvenamąją vietą parduodamame būste arba trumpiau, bet per vienerius metus įgyja kitą būstą ir jame deklaruoja gyvenamąją vietą.
Išeitis pavėlavusiems

Pasitaiko, kad žmonės tik pardavę turtą ir atėjus laikui deklaruoti pajamas sužino, kad bus taikomi mokesčiai. Šiuo atveju taip pat yra išeitis. Yra galimybė atlikti retrospektyvinį turto vertinimą, kai vertintojas nustato turto vertę atbuline data (turto įgijimo dienai) pagal to meto pirkimo–pardavimo sandorius. Atliktą turto vertinimą reikia pateikti Mokesčių inspekcijai, kuri patikrina, ar vertinimas atliktas korektiškai, ar atitinka metodiką, ir jeigu viskas gerai, pakoreguoja apmokestinamąją bazę ir perskaičiuoja mokestį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)