Pandemijos pradžioje niekas nežinojo, kaip situacija klostysis toliau, žiūrint į ilgalaikę perspektyvą. Tarp keturių buto sienų uždarytus žmones ištiko klaustrofobija, kuri paskatino daryti neretai trumparegiškus sprendimus. Miesto žmonės, neturintys tikro potraukio kaimui, migravo iš savotiško protesto, o ne todėl, kad iš tiesų norėjo ten gyventi. Sprendimus dažnai lėmė ne racionalumas, bet baimė ir pasipriešinimas judėjimo laisvės suvaržymams.

Sodybos „penkiems savaitgaliams“

„Paskelbus pirmąjį karantiną prasidėjo visiškai chaotiškas emocinis pirkimas. Pirko bet kur ir bet ką. Svarbu, kad būtų savas žemės lopinėlis. Žmonės norėjo tiesiog ištrūkti iš miestų, iš butų, iš uždarų „dėžučių“. Jie neįvertindavo savo finansinių galimybių – kaip tą sodybą susitvarkys, kad galėtų gyventi, kaip išlaikys. Nekalbu apie pirkinius už 200 000 Eur ir pan., kurie būdavo visiškai parengti naudoti, be poreikio papildomai investuoti. Buvo nupirkta daug visiškų bakūžių, kaimo trobelyčių neeksploatuojamos būklės“, – sodybų rinkos Lietuvoje analizėje, platintoje žiniasklaidai, pasakoja V. Karvelis.

V. Karvelis

Anot jo, sodybai reikia ne tik piniginių investicijų, bet ir laiko.

„Kokia nauda turėti sodybą už 150–200 km ir apsilankyti joje penkis savaitgalius per metus bei savaitę per atostogas?“ – klausia V. Karvelis. Sodybos buvo perkamos nepamąsčius ir apie infrastruktūrą: kelių būklę, ryšį, kitas komunikacijas. „Viską galima padaryti, tik viskas kainuoja“, – sako jis.

Sodyba

Kainos nuosaikiai auga

Dalis tokių 2019–2020 metais įsigytų sodybų dabar grįžta į rinką, tiesa, situacija kitokia, nei buvo po 2008–2009 metų pirkimo vajaus, kai buvę pirkiniai pardavinėti su nuostoliu. Dabar kainos nekrenta.

„Yra sodybų, kurios parduodamos pigiau, bet yra tokių, kurių kaina ūgtelėjo. Bendrai, sakyčiau, šiemet sodybų kaina augo iki 5 proc. Pandemijos pradžioje, per pirmąjį karantiną, įvyko didelis segmento kainų šuolis. Vos per keletą mėnesių sodybos pabrango iki 30 proc. Paskui kainos stabilizavosi ir augo po kelis proc. per metus, augo ir viso nekilnojamojo turto kainos“, – teigia V. Karvelis. Ta pati tendencija būdinga ir 2023 metams.

Sodyba

Sodybų pasiūla padidėjo

Pasiūla 2023 metais taip pat ūgtelėjo. Ne tik dėl sugrįžtančių neapgalvotų „pandeminių pirkinių“, bet ir dėl didelio skirtumo tarp pasiūlos, kuri buvo visiškai nusekusi 2019–2020 metais. 2023 metų liepos pradžioje Utenos apskrityje buvo galima rinktis iš maždaug 200 sodybų. Jų kainos svyravo nuo kelių tūkstančių iki pusantro milijono eurų.

„Sodybos, kurių kaina yra iki 20 000 eurų, dažniausiai įsigyjamos nugriauti. Tai yra perkama tik žemė, vieta. Labai reti atvejai, kai senieji statiniai yra renovuojami ar rekonstruojami, nes tai tikrai neracionalu, nebent nusiperka entuziastai, gebantys patys tai padaryti. Sodybos, kurių kaina apie ar virš milijono eurų, paprastai yra parduodamos kaip kaimo turizmo verslai. Tokių pasiūlymų yra ir Utenos, Molėtų, Ignalinos rajonuose“, – pasakoja V. Karvelis. Sodybos pirkinio sau Utenos apskrityje kaina, anot V. Karvelio, šiuo metu yra apie 50 000 eurų.

Sena sodyba

Išrankūs pirkėjai

Sodybų pirkėjai šiandien jau nutolę nuo emocinio pirkimo, racionalūs ir skaičiuojantys, išrankūs – gerąja prasme. Jie žino, ko nori ir ką gali.

„Pirkėjai kreipiasi jau pasiskaičiavę savo finansus, įvertinę galimybes ne tik kalbant apie pirkinį, – jau pagalvoję, ką reikės atlikti nusipirkus; jie jau subrendę sodybai. Jau žino, kurioje vietoje nori įsigyti – jei Anykščių rajone, tai Anykščių, jei Zarasų, tai Zarasų. Žmonės jau būna apgalvoję, koks atstumas nuo gyvenamosios vietos jiems patogus, koks kritinis, ar būtinas ežeras, miškas ir pan. Brokeriams taip pat patogu, kai aiški vieta ir biudžetas, taupomas ir mūsų, ir klientų laikas“, – teigia V. Karvelis.

Apleistas namas

„Delfi būstas“ patikrino, kiek šiandien kainuoja sodybos Anykščių rajone. Viename didžiausių NT skelbimų portalų pasirinkus NT rikiavimą nuo pigiausio pavyko rasti sodybų nuo 6 tūkst. eurų. Turtas už tokią kainą yra vienkiemyje, namas – sugriuvęs. Yra skelbimų, kuriais parduodamos sodybos gana padorios būklės su rąstiniais namais. Pavyzdžiui, viename kaime Anykščių rajone parduodamas 18 a sklypas su rąstiniu, 1928 metais statytu namuku. Rašoma, kad šalia yra upė. Tokio pirkinio kaina – 10 tūkst. eurų. Tiesa, namo vidaus nuotraukų skelbime nėra, tad sunku įvertinti, ar jame dar galima viešėti.

4 a sklype esantis 56 kv. m namukas kitame Anykščių rajono kaime kainuoja beveik 12 tūkst. eurų. Už daugiau nei 20 tūkst. eurų galima įsigyti 1901 metų sodybą, kurios sklypo dydis – kiek daugiau nei 4 arai. Tiesa, ji parduodama su 4 ha žemės, šalia yra ežeras, tvenkinys. Daugiausia gana geros būklės objektų kaina – nuo 20 tūkst. eurų, tad norint įsigyti geresnį pirkinį kelių tūkstančių neužteks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)