Butai kainuoja nuo 10 iki 40 tūkst. eurų

Vienas pigiausiai parduodamų butų Ukmergėje kainuoja 10 tūkst. eurų. Jis nedidelis – užima vos 32 kv. metrus, tačiau rašoma, kad dviejų kambarių. Butas yra dviejų aukštų name, šildomas kietu kuru. Iš nuotraukų galima spėti, kad parduodamas be baldų, taip pat reikėtų investicijų į apdailą. Įvardijama, kad prie namo yra nedidelis sklypas, kuriame galima įsirengti savo kiemelį.

Kitas butas, parduodamas už tą pačią kainą, yra gerokai erdvesnis – net trijų kambarių, užimantis 77 kv. metrus. Butas taip pat šildomas kietu kuru, jam priklauso 6 arų sklypas. Iš nuotraukų galima spėti, kad parduodamas su visais baldais.

Rikiuojant skelbimus pagal populiariausius ir sulaukusius daugiausia dėmesio, sąrašo viršuje atsidūrė dviejų kambarių butas miesto centre, parduodamas už 17 tūkst. eurų. Buto plotas – 51 kv. metras, šildomas taip pat kietu kuru. Iš nuotraukų galima spręsti, kad šiam objektui reikėtų remonto – įvardijama, kad vienas kambarys kaip tik tam ruošiamas.

Pats brangiausias čia parduodamas butas kainuoja 43 tūkst. eurų. Rašoma, kad butas yra trijų kambarių, užima 60 kv. metrų. Teigiama, kad vieta – strategiškai labai patogi, greitas susisiekimas su visais mikrorajonais, greitas išvažiavimas į automagistralę. Iš nuotraukų matyti, kad butas atrodo tvarkingai, parduodamas su visais baldais.

Patys pigiausi namai, kaip ir butai, kainuoja nuo 10 iki 30 tūkst. eurų, tačiau galima rasti ir brangesnių objektų. Brangiausio Ukmergėje parduodamo namo kaina siekia net 280 tūkst. eurų. Tai yra visiškai įrengtas objektas, pastatytas 2008-aisiais. Pirmojo namo plotas – 255 kv. metrai, o antrojo – 164 kv. metrai. Namui priklauso 20 arų sklypas.

Miestas, praradęs daugiausia gyventojų

Tomas Sovijus Kvainickas, „Inreal“ grupės NT analitikas, atkreipė dėmesį, kad Ukmergė – nedidelis miestas centrinėje Lietuvos dalyje, kuriame dominuoja apdirbamosios pramonės – baldų, metalo – įmonės. Liūdna statistika rodo, kad Ukmergė yra tarp vieno daugiausia gyventojų netekusių miestų tiek kalbant apie dydį, tiek apskritai. Pasak T. S. Kvainicko, nuo 2001 metų miestas neteko 30 proc. savo gyventojų, o kasmet jų sumažėja dar 400–500. Šiam miestui būdingos tos pačios problemos kaip ir kitiems nedideliems miestams.

„Didžiausias gyvenamojo būsto rinkos aktyvumas Ukmergėje – prieš krizę, 2004–2007 metais, kai kasmet buvo sudaroma iki 450 sandorių. Atėjus krizei sandorių skaičius nukrito 3 kartus ir 2009–2011 metais tesiekė 150 sandorių per metus. Nuo 2013 metų rinka ėmė atsigauti – per metus Ukmergėje sudaroma 250–300 sandorių, t. y. sandorių skaičius, palyginus su krizės laikotarpiu, išaugo dvigubai, o tai net truputį daugiau nei Vilniuje, kur sandorių skaičius, lyginant tuos pačius laikotarpius, išaugo kiek mažiau nei dvigubai.

Lyginant Ukmergę su kitais panašaus dydžio šalies miestais, reikia pastebėti, kad Ukmergės gyvenamojo būsto apyvartumas mažesnis. Vos 5 proc. daugiau gyventojų turinčiuose Telšiuose įvyksta apie 10–20 proc. daugiau sandorių. Lyginant su Taurage, Ukmergėje įvyksta apie 10 proc. mažiau sandorių (gyventojų Ukmergėje yra 5 proc. mažiau nei Tauragėje)“, – paaiškino analitikas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Anot jo, remiantis tiek siūlomų objektų informacija, tiek įvykusiais NT sandoriais, senos statybos butai Ukmergėje kainuoja apie 400–600 Eur/kv. m.

Tarp naujos statybos būstų dominuoja vienbučiai gyvenamieji namai, kurių kasmet pastatoma apie 50. Nuo 2000 metų pastatyti vos keli daugiabučiai, paskutinis iškilo 2009 metais.

„Pagrindinė Ukmergės bei kitų nedidelių miestų NT rinkos problema – intensyvus gyventojų mažėjimas, kuris lemia silpstančią NT paklausą, žemas kainas bei vystytojų vangumą imtis naujų projektų. Mieste vis dar yra pramonės įmonių, tad, tikėtina, kad, joms išsiplėtus ar įsikūrus naujoms, galima būtų tikėtis pagyvėjimo, tačiau sprendimas pirkti būstą, kaip investiciją, Ukmergėje šiuo metu neturi pagrindo“, – komentavo T. S. Kvainickas.

Norint išsinuomoti butą tenka laukti eilėje

„Capital Ukmergė“ biuro vadovė ir NT brokerė Goda Martyšiūtė įvardijo, kad 2018 ir 2019 metai, žvelgiant į sandorių statistiką, yra labai panašūs. Aktyviausias laikotarpis Ukmergėje šiais metais buvo vasaros pabaiga–rudens pradžia.

„Populiariausia prekė – butai iki 40 tūkst. eurų. Tuo laikotarpiu buvo parduota apie 30 butų, o namų – šiek tiek mažiau, apie 20. Komercinės paskirties turtas parduodamas per metus, kol atsiranda potencialus pirkėjas“, – teigė pašnekovė.

Anot ekspertės, šiuo metu buto kvadratinio metro kaina yra apie 500–600 eurų. Ji taip pat pastebėjo, kad, kai žmonės parduoda patys, kainą nustato pagal savo lūkesčius, ir tai atitolina greitą sandorį.

G. Martyšiūtė teigė, kad patys populiariausi butai yra dviejų kambarių. Gaila, tačiau Ukmergėje naujos statybos butų nėra, nors pirkėjai dažnai teiraujasi.

„Turi darbus didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune – tai jie (pirkėjai – DELFI) suinteresuoti turėti naujos statybos butą, nes sostinėje neturi galimybės įsigyti už kur kas didesnes kainas. Taigi renkasi senesnius butus, kuriuos kapitališkai suremontuoja.

Manau, tai nelabai išnaudota niša. Šiuo metu apleistų, senesnės statybos būstų yra nemažai. Sakyčiau, tai puiki proga kapitališkai suremontuoti ir galbūt nuomoti. Šiuo metu nuomojamų butų stygius didžiulis. Į agentūrą kreipiasi nemažai žmonių, kurie norėtų nuomotis, bet, deja, pasiūla labai maža“, – komentavo G. Martyšiūtė.

Pasak jos, buto nuoma Ukmergėje kainuoja nuo 100 iki 200 eurų už mėnesį. Ekspertė atkreipė dėmesį, kad nuomos skelbimų portaluose ar kitur viešojoje erdvėje beveik neįmanoma rasti – turtas nuomojamas informuojant „iš lūpų į lūpas“, per pažįstamus.

Pašnekovė pabrėžė, kad agentūroje netgi yra laukiančių žmonių eilė, jie tikisi, kad atsiras koks nors pasiūlymas.

G. Martyšiūtė tvirtino, kad yra žmonių, kurie, turtą įsigiję Ukmergėje, dirba didmiesčiuose ir kasdien važinėja į darbą. Anot jos, taip yra ne tik todėl, kad neįperka būsto sostinėje, – gyventi Ukmergėje tiesiog patogu: miestas mažas, viskas ranka pasiekiama, mažesnis eismo intensyvumas, ramesnė aplinka.

NT ekspertės teigimu, Ukmergėje trūksta darbo vietų, mokami per maži atlyginimai – būtent dėl to žmonės migruoja į kitus miestus bei užsienį, todėl ir NT rinka nepritraukia investicijų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)