Ramūnas Karbauskis įvardina ir iš kur atsiras papildomi pinigai socialinėms reikmėms.

Šiemet bus įvykdytas pagrindinis reikalavimas 2 proc. BVP krašto apsaugai ir ateinančiais metais bus galima daug didesnę lėšų dalį nei šiemet skirti kitoms reikmėms, pavyzdžiui, mokytojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams didinti, spręsti socialines problemas.

„Ateinančių metų biudžetas bus perteklinis. Tą galiu labai aiškiai pasakyti ir tai bus naudinga Lietuvai. Mokesčių kelti neplanuojame, tik kai kuriose srityse sulyginsime mokesčius visiems rinkos dalyviams“, – „Žinių radijui“ sakė „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis.

Daugybė nežinomų įstatymų

Ši Seimo sesija išskirtinė tuo, kad prasidėjo nuo to, jog paskelbta, kad bus svarstoma daugiau nei 100 neįregistruotų įstatymo projektų. Tarp jų yra ir paramos jaunoms šeimoms projektai. Kai kurie planuojami įstatymo projektai, pasak „valstiečių“ lyderio, Seimui dar net nepateikti.

R. Karbauskis vardina ir kus bus naudojami pinigai – viena iš sričių iki 15 proc. būsto vertės arba 13 100 eurų didinama parama jaunoms šeimoms, kurios įsigyja pirmą būstą regionuose.

„Šiemet koncentruojamės į socialinės atskirties ir pajamų didinimą“, – sako R. Karbauskis ir sako, kad ateityje mokytojų ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų pajamų didinimas.

Seimo narė Ingrida Šimonytė pastebi, kad tai, jog bus paremta viena ar kita gyventojų grupė nieko nepakeis ir skurdo nesumažins, nes Vyriausybė nesprendžia sisteminių problemų.

„Žmonės gauna įvairią socialinę paramą ir jei tik jų pajamos keliais eurais viršija nustatytą kartelę, jie netenka visko. Ši sistema nekeičiama. Žmonėms paprasčiausiai neapsimoka gauti daugiau pajamų. Paramos netekimas neturi būti toks staigus, kaip dabar“, – toje pačioje laidoje sakė I. Šimonytė ir sako, kad toje pačioje kategorijoje atsidurs žmonės, kurie, pavyzdžiui, gaus po 30 eurų už kiekvieną vaiką.

Įeina kai kurie didmiesčiai

Kiek anksčiau skelbta, kad valdžia siūlo tiesiog dovanoti 15-a procentų visos paskolos. Tiesa, tokia privilegija galės pasinaudoti tik šeimos, būstą įsigijusios regionuose, kuriuose gyvena ne daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Panevėžyje gyveno 93598 gyventojai, tad ir panevėžiečiai gali tikėtis realios pagalbos iš valdžios įsigyjant nuosavą būstą.

Tiesa, yra ir tam tikrų sąlygų – tokia nuolaida galios tik pirmam butui ar namui, būsto savininkai turės būti ne vyresni nei 35-erių metų ir būsto paskola negalės būti didesnė nei 87 000 eurų.