Pasak nekilnojamo turto brokerės, pats palankiausias mėnuo ieškotis naujos gyvenamosios vietos yra rugpjūtis, nes pavėlavus, gali tekti mokėti didesnes kainas, o ir gerų vietų nebebus taip lengva surasti. Žinoma, reikėtų įvertinti, kad šiemet dėl COVID-19 situacija yra kiek kitokia. Dėl koronaviruso rinkoje pasikoregavo kainos, tačiau kalbant apie Vilnių, skirtumas nėra labai stipriai jaučiamas.

„Kalbant apie senamiestį, tai kainos krito 5-10 proc., bet miegamuosiuose rajonuose, tiek žiūrint į analitikų apžvalgas, tiek kalbant iš asmeninės patirties, kainos nėra kritusios. Pažiūrėkime į Pašilaičius, tu pačių klientų buto nuoma išliko tokia pati, o kai kuriuos butus net brangiau pavyko išnuomoti. Kai kurių butų kainas teko pakoreguoti, bet būtent pačio karantino metu, 3-4 savaitę, kada buvo sąstingis ir žmonės nenorėjo laikyti tuščių butų“,- pasakoja Aiša Nargėlaitė.

Pagrindiniai studentų kriterijai būstui dažniausiai yra atstumas iki mokymosi įstaigos, ir kad pavyktų įsitekti į numatytą biudžetą. Todėl nors pirmaisiais metais studentai ir gyvena dažniausiai po vieną, vėliau yra linkę kooperuotis, sako brokerė: „Labiau pastebima, kad vyresnių kursų studentai gyvena po kelis, bet kalbant apie pirmakursius, tai dažniausiai jie keliasi gyventi po vieną. Pati pradžia visada būna sunkesnė, nes yra nežinomybės, o po to, II-III kurse susiranda jau draugų“.

Aiša Nargėlaitė

Studentų tėvai yra pasiryžę sumokėti už nuomojamą vietą 200-1000 eurų. Nepaisant aukštų kainų, problemų gali kilti su nuomininkais, kurie vis dar nelinkę patikėti butų studentams. Nekilnojamojo turto brokerė pasakoja, kad dažnai gudraujama taip, kad tėvai pasirašo nuomos sutartį, o vaikai įsikelia gyventi.

Dar daugiau problemų kyla su studentais iš užsienio, ypač, jei jie kitos rasės ar ne iš Europos Sąjungos. „Yra diskriminacija ypač dėl rasės. Kas atvažiavę ne iš Europos Sąjungos šalių, tai jiems yra labai sudėtinga ir dėl to, kad reikia deklaruoti dar ir gyvenamąją vietą. O ne visi savininkai nori oficialiai rodyti gaunamas pajamas ir kitas dalykas – bijo prirašyti. Turėjau prieš du metus tokį atvejį, ISM universitete vaikinas studijavo iš Turkijos, tai mes užtrukom 3,5 mėnesio, kol jam radom butą, kuriame jis galėtų deklaruoti gyvenamąją vietą, biudžetas jo irgi buvo ribotas, iki 450 eurų“,- pasakoja Aiša Nargėlaitė

Apie tai, kas studentų laukia nekilnojamojo turto rinkoje šiais metais, plačiau sužinokite žiūrėdami Delfi TV laidą „Dienos topas“ šiandien nuo 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)