Nekilnojamojo turto (NT) analitiko Arnoldo Antanavičiaus teigimu, NT rinkoje pokyčiai vyksta lėtai, nes paprastai NT plėtotojai linkę investuoti ten, kur jau yra sukaupę patirties, kur rinka patikrinta ir mažiau nežinomųjų bei galimų rizikų. Todėl natūralu, kad Pilaitė ir Pavilnys daug metų išlaikė lyderių pozicijas, nes daug vystytojų čia investuodavo, kurdavo pasiūlą ir tai kartu lemdavo didelius pirkėjų bei pirkimo-pardavimo sandorių skaičius.

Visgi, paskutinius porą metų Vilniaus nuosavų namų segmente stebimi ryškūs pasikeitimai – Pilaitė ir Pavilnys nebėra populiariausi mikrorajonai. Jie lyderio poziciją užleido pietinei Vilniaus daliai, t.y. Trakų Vokės, Vaidotų apylinkėms.

2022 ir 2023 metais čia buvo sudaryta apie trečdalis visų nuosavų namų ir kotedžų sandorių Vilniaus mieste. Tuo tarpu Pilaitėje ir Pavilnyje pastebimai mažėjo tiek pardavimų apimtys, tiek ir dalis nuo visų sandorių mieste.

Individualių namų pirkimo-pardavimo sandoriai populiariausiuose Vilniaus lokacijose

Analizuojant nuosavų namų ir kotedžų sandorius, matyti, kad minėtoje pietinėje Vilniaus dalyje itin daug naujos statybos sandorių. Senos statybos sandorių beveik nėra. Galima daryti išvadą, kad pietinė Vilniaus miesto dalis namų ir kotedžų segmente lyderio pozicijas įgavo dėl to, jog čia prasidėjo itin aktyvi plėtra.

Nuosavų namų ir kotedžų sandoriai Trakų Vokės, Vaidotų teritorijoje pagal statybos metus 2023 m.

Pasak UAB „Regroup“ vadovo Tomo Brazinsko, minėtoje sostinės dalyje buvo jaučiamas didelis suformuotų sklypų už patrauklia kainą poreikis, kurio negalėjo patenkinti tuo metu populiariausi mikrorajonai, nes NT kainos ten jau buvo gerokai didesnės. Pietinė Vilniaus dalis tokio tipo investicijoms pasirodė įdomi dėl daugybės priežasčių.

Visų pirma, sklypų kainos buvo mažesnės. Antra, praktiškai nebuvo kokybiškai įrengtų ir suformuotų sklypų pasiūlos, todėl konkurencija buvo minimali. Trečia, pietinė Vilniaus dalis pasižymi geru susisiekimu su miesto centru, netoli Trakų kaimynystė. Be to, kur kas mažiau apkrauta miesto infrastruktūra, o tai reiškia geresnę gyvenimo kokybę.

VšĮ „Realdata“ skaičiavimu, pietinėje Vilniaus dalyje, t.y. Trakų Vokės ir Vaidotų apylinkėse, praėjusiais metais buvo sudaryta maždaug penktadalis visų namų valdos sklypų pirkimo-pardavimo sandorių Vilniuje. Lyginant su iki šiol populiariausiomis buvusiomis lokacijomis, pietinė Vilniaus dalis jas lenkia maždaug dvigubai. A. Antanavičiaus nuomone, sklypų rinkos aktyvumas yra geras ateities indikatorius.

Tai, kad šiandien vyksta daug namų valdos sklypų pirkimo-pardavimo sandorių, reiškia, kad ateityje turėsime daug nuosavų namų ir kotedžų statybų. Vadinasi, pietinė Vilniaus dalis šiame segmente ir toliau turėtų išlaikyti lyderio pozicijas.

Žemės sklypų individualių namų statybai sandorių dalis skirtingose Vilniaus vietose 2023 m.

A. Antanavičiaus nuomone, pietinė Vilniaus dalis artimiausiu metu turėtų išgyventi tam tikrą pakilimą. Istorija rodo, kad ten, kur prasideda intensyvesnė urbanizacija, nekilnojamojo turto kainos linkusios didėti sparčiau nei miesto vidurkis, o tai savo ruožtu skatina rinkos dalyvius dar aktyviau investuoti. Užsisuka savotiškas teigiamas ciklas, kuris paprastai tęsiasi ne vienerius metus. Tikėtina, kad panašus scenarijus turėtų klostytis ir Trakų Vokės, Vaidotų apylinkėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)