Kiekviena klaida šiame versle gali kainuoti daug – nuo pavogtos ir sugadintos buitinės technikos bei baldų iki ginčų su nuomos nemokančiais ir išsikraustyti atsisakančiais nuomininkais.

Jei nuomojate pigiausią ekonominės klasės būstą

1. Patikrinkite nuomininko paskyras „Facebook“ ir „Instagram

Jei nuomojate ekonominės klasės NT su naujais baldais, buitine technika ir t.t.

1. Paprašykite kredito istorijos ataskaitos
2. Patikrinkite nuomininko paskyras „Facebook“ ir „Instagram“ bei „LinkedIn“.

Jei nuomojate „Premium“ NT

1. Prašykite kredito istorijos ataskaitos.
2. Prašykite pajamų išrašo.
3. Patikrinkite nuomininko paskyras „Facebook“ ir „Instagram“, „LinkedIn“
4. Prašykite ankstesnių nuomotojų rekomendacijų (jei tokių yra).

Socialiniai tinklai

Nuomininko nuotraukos ir laisvalaikis gali nemažai pasakyti apie jo ar jos įpročius ir padeda susidaryti vienokį ar kitokį nuomininko portretą. Veikiausiai nuomininkas, kuris savaitgaliais socialiniame tinkle dalijasi studentiškais vakarėliais namuose, gavęs naujo buto raktus nepakeis savo pomėgių. Kita vertus, ne visada nuomininko reikia atsisakyti, jei jis dalinasi linksmo gyvenimo būdo vaizdais. Galbūt padės paaiškinimas, kad trankūs vakarėliai jūsų bute nepageidaujami.

Kredito istorijos ataskaita

Tai suvestinė, susidedanti iš finansinių įsipareigojimų (išperkamosios nuomos, vartojimo kredito, kredito kortelių sutarčių ir kt.) bei to, kaip tvarkingai asmuo moka kredito įmokas bei sąskaitas už telefono, interneto ir kitas paslaugas ir prekes. Geras požymis, jei potencialus nuomininkas finansinių įsipareigojimų turi palyginti nedaug, ir, žinoma, neturi pradelstų mokėjimų bankams, išperkamosios nuomos bendrovėms, telekomunikacijų ir kitoms bendrovėms. Blogas požymis, jei kredito istorijos ataskaita primena paklodę: daug kredito sutarčių, matosi pasikartojantys vėlavimai atsiskaityti už telefoną, internetą, sumokėti įmokas už paskolas. Norint susipažinti su šiomis ataskaitomis eiti niekur nereikia. Paprašykite, kad potencialus jūsų namų gyventojas ataskaitą atsineštų arba atsiųstų el. paštu. Jei nuomininkas nesutinka parodyti savo ataskaitos, tai irgi šį tą pasako.

Pajamų išrašas

Jei nuomojate butą, tarkim, Vilniaus centre už daugiau nei 1000 EUR, verta įsitikinti, ar nuomininkas nepervertina savo galimybių ir bus pajėgus tiek mokėti. Paprašykite, kad atsineštų arba atsiųstų savo pajamų išrašą. Tai suteiks daugiau pasitikėjimo.

Ankstesnių nuomotojų rekomendacijos

Lietuvoje praktiškai nėra ilgalaikės nuomos – 5, 7, 10 metų. Tačiau jei nuomininkas ankstesnėje vietoje gyveno ilgesnį laiką ir turi ankstesnio šeimininko rekomendaciją – tai gali būti teigiamas ženklas.

Užstatas, tapatybės kortelė mažai ką savaime pasako apie nuomininką. Tai yra užtikrinimo priemonės, padedančios ne išvengti blogų nuomininkų, o padengti nuostolius jiems atsiradus.

Parengė „Creditinfo“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)