1. Vietos patogumas

Globalioje NT rinkoje jau klasika yra tapęs posakis, kad pirmenybę renkantis reikėtų teikti būsto vietai. Reikėtų suprasti, kad planuojamą įsigyti būstą reikėtų vertinti ne tik per kokybės ar likvidumo prizmę (tikimybė būstą parduoti, jei toks poreikis atsirastų), bet ir galvojant, ar konkretus kvartalas jums ir jūsų šeimai bus patogus atlikti kasdienes funkcijas.

„Įsivaizduokime jauną šeimą, kuri didesnę savo laiko dalį praleidžia arti miesto centro, jos „patogumo faktorių“ būtų patogiausia iliustruoti konkrečiu pavyzdžiu Šnipiškių rajone, kur šiuo metu plėtojame naują kvartalą „Paparčių namai“. Minėtas rajonas ir jame kuriama gyvenvietė yra pačiame mieste centre, kur iki parduotuvių, mokyklų, pasivaikščiojimo takų ir didžiųjų verslo centrų vos kelios minutės pėsčiomis. Natūralu, kad pasirinkus gyventi arčiau kasdien reikalingų paslaugų – šeima gali kas mėnesį sutaupyti iki kelių šimtų eurų degalams ir dar daug savo brangaus laiko“, – komentuoja N. Stočkelytė.

Ekspertė teigia, kad itin svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokia kuriama ar bus sukurta miesto infrastruktūra, nes tai tiesiogiai lems būsto ateities kainą.

2. Energinis efektyvumas

Šiuo metu visi nauji pastatai turi būti A+ energinės klasės, tai reiškia, kad visuose kvartalų pastatuose turi būti naudojamos itin aukštos klasės šiluminių savybių medžiagos, užtikrinamas didelis sandarumas, įdiegiami efektyvūs būstų vėdinimo sprendimai (rekuperacija).

„Tai, kokia yra namo energinė klasė, tiesiogiai veiks išlaidas, kurias kas mėnesį skirsite elektrai ar šildymui. Tarkime, naujų daugiabučių kvartaluose esančių butų šildymo išlaidos gali būti net du ar tris kartus, o kartais ir dar daugiau, mažesnės nei kelias dešimtis metų skaičiuojančių namų“, – teigia ekspertė.

3. Uždara gyvenvietė

Dažniausiai naujakuriai pabrėžia, kad didelis kvartalo privalumas yra uždara gyvenvietė – teritorija, kuri yra aptverta ir saugoma, o į ją patekti gali tik kaimynai su specialiais praėjimo žetonais t.y. naudojant specialią įėjimo sistemą.

„Turbūt natūralu, kad šeimos ir asmens saugumas savo namų prieigose yra vienas svarbiausių veiksnių. Tai pasiekti padeda būtent uždaros ir saugomos kvartalo teritorijos. Mūsų patirtis rodo, kad daugiabučių namų gyventojai tokį sprendimą vertina labai gerai, nes tai ne tik padeda apsaugoti save, turimą turtą, bet ir padeda kurti stipresnę bendruomenę ar net puoselėti žaliąsias erdves kiemuose“, – sako N.Stočkelytė.

4. Požeminės automobilių saugojimo aikštelės

Vis dažniau naujose gyvenvietėse sutinkama „no car“ koncepcija, kuri reiškia, kad bendrose erdvėse gyventojams neturi nei fiziškai, nei vizualiai trukdyti statomi automobiliai. Dažniausiai tai reiškia, kad konkrečiame kvartale įrengtos požeminės automobilių statymo aikštelės.

„Rekomenduotume pasidomėti, kiek stovėjimo vietų gyventojai gali įsigyti, kokio ploto yra stovėjimo aikštelė. Turbūt nereikia net priminti, kokios problemos kyla, jei stovėjimo vietų klausimas nėra išspręstas kokybiškai – to pavyzdžiai yra ne tik dauguma senųjų miesto rajonų, bet ir kai kurie nauji kvartalai, todėl šį faktorių įvertinti reikėtų atidžiai“, – teigia pardavimų ekspertė.

Greta automobilių parkavimo aikštelės plano, anot ekspertės, reikėtų pasidomėti ir sandėliukų pasiūla, nes galimybė tvarkingai saugoti savo ne kasdieniam naudojimui skirtus ar sezoninius daiktus, neužgriozdinant jais buto patalpų, tampa vis aktualesnė naujakuriams.

5. Funkcionalus išplanavimas

Kalbant apie išplanavimą, reikėtų atsižvelgti į dvi pagrindines puses: buto vidaus ir bendrų erdvių projektą.

„Turbūt suprantama, kad naujakuriai dažniausiai jau būna apsisprendę, kiek kambarių ar kokio dydžio buto jie norėtų, tačiau rekomenduočiau dar atkreipti dėmesį į tokius vidaus planavimo faktorius kaip lubų aukštį, koridorių užimamą plotą, langų skaičių, pertvarų įrengimą, elektros ir kitus inžinerinius sprendinius“, – pasakoja N. Stočkelytė.

Anot jos, kita šios situacijos pusė yra bendrųjų erdvių išplanavimas, o tai pačių naujakurių nepelnytai dar dažnai yra užmirštama. Kokybiškuose daugiabučių kvartaluose vidiniai kiemai turi būti įrengiami pilnavertiškam gyvenimui ir poilsiui: įrengiami pasivaikščiojimo takeliai, vaikų žaidimų aikštelės, suoliukai, sodinami želdynai – visa tai yra kokybiško projekto bendrų erdvių standartai, kurie turėtų būti svarbūs ir naujakuriams, o aptarti juos būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)