Artėjant naujiems mokslo metams, daugeliui studentų būsto paieškos sostinėje tapo tikru galvos skausmu. Tai, kad kiekvienais metais artėjant rugsėjui nuomos kainos šiek tiek paauga, jau nebestebina. Tačiau šiemet jos šoktelėjo gerokai daugiau – palyginus su praėjusia vasara, būsto nuoma Vilniuje pabrango daugiau kaip 20-čia procentų. Taip drastiškai rinka išsibalansavo jau pavasarį, prie to prisidėjo ir pabėgėlių iš Ukrainos antplūdis.

„Pigiausių būstų pabrangimas yra apie 100 eurų, brangesnių 2-3 kambarių butų nuomos brangimas gali siekti ir 150-200 eurų per mėnesį“, – skaičiuoja NT analitikas Arnoldas Antanavičius.

Sunku rasti gyvenamąją vietą net bendrabučiuose, pavyzdžiui, Vilniaus universitete norinčių apsigyventi bendrabučiuose yra daugiau nei laisvų vietų.

„Šiuo metu, mano žiniomis, yra daugiau nei 200 studentų, kurie negavo vietos bendrabučiuose. Paprastai tokias situacijas išspręsdavo rinka, nes studentai, kurie negauna vietos bendrabutyje, būstą nuomodavo, tačiau dabar, kai kainos taip kyla, problema nėra išspręsta“, – pažymi Vilniaus universiteto Studentų atstovybės prezidentė Neda Žutautaitė.

Trūkstant vietų, VU bendrabučių administracijai teko imtis ir netradicinių sprendimų.

„Administracija nusprendė įkelti trečią papildomą lovą į triviečius kambarius, kuriuose iki šiol gyveno vienas arba du studentai. Priemonė pateisina iššūkį, kuris kilo, tačiau tai, kaip tai buvo padaryta, mažų mažiausiai, nebuvo net pagalvota apie tai informuoti studentus, kurie jau gyvena tuose kambariuose“, – pasakoja N. Žutautaitė.

Vilniaus kolegijoje kol kas vietų užtenka. Į bendrabučius plūsta ne tik būsimi pirmakursiai, bet ir vyresni studentai, anksčiau būstą nuomoję privačiai. Be to, čia stogą virš galvos randa ir kitų sostinės aukštųjų mokyklų jaunuoliai.

„Kreipėsi turbūt daugiau nei 500 studentų. Pirmą vietą pagal kreipimąsi turbūt užimtų Vilniaus universiteto studentai, tuomet Vilnius Tech ir kolegijos“, – vardija Vilniaus kolegijos bendrabučių valdytojas Virgilijus Varatinskas.

Visgi, susiduriant su rekordine infliacija, kolegijos bendrabučių administracija yra priversta kilstelti nuomos kainą. Tačiau tai jaunuolių neatbaido.

Kita vertus, nekilnojamojo turto ekspertai turi gerų žinių – rinka palaipsniui vėsta, todėl rudeniop nuomotis butą ar kambarį gali būti pigiau.

„Per rugpjūčio mėnesį padidėjo pasiūla nuomos rinkoje ir tai yra tam tikri ženklai, kad situacija, rinkos užkaitimas, kuris buvo iki šiol, nebuvo ilgalaikis, greičiau trumpalaikis, momentinis šokas kuris dabar išsikvėpė“, – tikina A. Antanavičius.

Bet studentų, atrodo, tokios prognozės nenuramina. Rugsėjo pirmosios išvakarėse prie Švietimo ministerijos iškils palapinių miestelis: vyks protestas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į studentų apgyvendinimo problemas.

„Tai bus dviejų valandų protestas, kuriame įteiksime savo reikalavimus, tikiuosi, ministrė pasirodys, atsinešime palapines, kurios kol kas bus kaip simbolinis įspėjimas ir parodymas, kad studentai, kurie negauna jokio būsto, yra priversti gyventi gatvėje“, – apie protesto esmę pasakoja „Momentum Vilnius“ pirmininkas Rytis Alekna.

Organizatoriai sako, kad ministerijai neatliepus jų reikalavimų, jie palapinėse liks gyventi ilgesniam laikui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją