Sąlygos nesikeitė

Vienas iš būdų įsigyti būstą yra išperkamoji nuoma. Tai procedūra, kai pirkėjai priima vystytojo, užsiimančio išperkamosios nuomos veikla, pasiūlymą, įsikrausto į išsirinktą būstą ir vystytojui moka nuomos mokestį, į kurį įskaičiuotos ir pradinio įnašo įmokos. Kitaip tariant, nuomodamas savo būsimą būstą, gyventojas kartu su nuomos mokesčiu įmoka ir pradinio būsto įnašo įmokas. Kai pradinis įnašas įmokėtas, pirkėjas kreipiasi į banką dėl būsto įsigijimo paskolos.

Viena iš didžiausių ir pirmųjų NT bendrovių, pradėjusių siūlyti išperkamosios nuomos paslaugą, yra „Hanner“. „Delfi Būstas“ pasiteiravo bendrovės, ar keičiasi išperkamosios nuomos procedūros karantino metu.

Bendrovės pardavimų vadovė Jolita Kuzmicka tikina, kad gegužės pirmąją savaitę „Hanner“ sutarčių dėk išperkamosios nuomos buvo pasirašyta virš 430, iš jų jau beveik 300 yra nusipirkę butus notariškai. Tiesa, kiek išperkamosios nuomos sutarčių sudaryta pernai metais ir kiek išperkamosios nuomos sutarčių sudaryta pernai balandį ir šių metų balandį atstovė pasakyti negalėjo – šiuo metu tokia informacija kompanijoje yra priskiriama prie komercinių paslapčių.

„Praktiškai visuose savo projektuose siūlome įsigyti butus su šia paslauga, tik žinoma jų kiekis yra ribojamas, nes turime suderinti savo pinigų srautus (Rent2Buy paslauga yra pilno atsiskaitymo atidėjimas 2-3 metams. Šiuo metu Rent2Buy paslauga įsigyti butus galima trijuose „Hanner“ projektuose – „Centro rezidencija II etape”, „Verkių sodas” ir „Pilies apartamentai”. Šią paslaugą siūlėme ir kituose (jau pabaigtuose) projektuose“, – aiškina pašnekovė.

Jos teigimu, įvedus karantiną ir šalyje pasikeistus ekonominei situacijai, išperkamosios nuomos paslaugos sąlygos nesikeitė. J. Kuzmicka tęsia, kad skaičiuojama 15 proc. nuo bendros norimo įsigyti turto sumos, o likusius 85 proc. klientas turėtų skolintis iš banko.

„Tam mes reikalaujame banko kreditingumo pažymos. Jeigu kredituojama suma yra mažesnė, tuomet atitinkamai galime didinti kaupiamą avansą iki reikiamo, mes prisitaikome prie kliento (jeigu, pavyzdžiui bankas klientui duoda 75 proc. paskolos, tai klientas gali kaupti 25 proc.). Kaupiama pradinio įnašo suma yra padalinama iš nuomos termino mėnesių skaičiaus ir tai yra vieno mėnesio įmoka. Ji visa yra įskaitoma į būsto kainą. Pasibaigus nuomos laikotarpiui imama banko paskola ir perkamas turtas. Esant galimybei – galima susimokėti likusią avanso dalį ir turtą nusipirkti anksčiau“, – aiškina J. Kuzmicka.

Būstas, nuoma, pirkimas, NT agentas

Vertina kliento kreditingumą

Bendrovės atstovė teigia, kad išperkamosios nuomos paslaugų kainos kol kas nesikeitė. Anot jos, būsto kaina, perkant jį su Rent2Buy paslauga, nežymiai pabrangsta priklausomai nuo nuomos termino (2 ar 3 metai) pastatytuose projektuose arba nuo kaupimo principo.

„Vienintelis dalykas, kuris gali turėti įtakos šiai paslaugai, yra kliento kreditingumas – jis turi būti užtikrintas, kad yra finansiškai stabilus ir pajėgus turtą įsigyti ateityje. Tačiau tą vertinome ir anksčiau, ir vertiname dabar“, – pabrėžia J. Kuzmicka ir priduria, kad kiekvienas atvejis vertinamas individualiai ir stengiamasi nenutraukti sutarčių su finansinių sunkumų turinčiais klientais.
„Swedbank“, kurio „Delfi Būstas“ pasiteiravo, ar šiuo metu duodamos paskolos išperkamosios nuomos paslaugai, informavo, kad bankas bet kokiu atveju kiekvieną paraišką paskolai gauti vertina individualiai.

Ragina atsižvelgti į savo pajamas ateityje

Nors atrodytų, kad išperkamoji nuoma gali būti puikus būdas įsigyti būstą, NT analitikas, VŠĮ „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius sako, kad šiuo metu kai kuriems gyventojams ir nuo šio sprendimo reikėtų susilaikyti dėl kelių priežasčių.

„Manau, kad protingiau būtų palaukti, nes išperkamoji nuoma reiškia, kad jeigu tu šiandien pasirašai sutartį, fiksuoji šiandienę kainą. Tai reiškia, kad jeigu tu dvejus metus nuomosi ir kaupsi pinigus pradiniam įnašui, tu būsi užfiksavęs kainą šiandienę ir galbūt po dviejų metų tas būstas bus pigesnis, bet tu jau būsi sumokėjęs už nuomą, ir sandoris jau sudarytas“, – paaiškina A. Antanavičius.

Pasak NT analitiko, daugiausiai viešai matomų išperkamosios nuomos pasiūlymų yra mažai likvidūs būstai, o tai dar labiau padidina tikimybę, kad ateityje tokio buto piniginė vertė gali šiek tiek kristi.

„Pavyzdžiui, siūlomi būstai pirmuose aukštuose arba su vaizdu į gatvę. Tai yra tas NT, kurį šiaip sunkiau parduoti, todėl vystytojai pasiūlo išperkamosios nuomos variantą. Kitaip sakant, tokį butą žmogus išsirinkęs paprasčiau jį įsigys, sukaupdamas pradinį įnašą jau gyvendamas savo būsimuose namuose, tačiau reikia suprasti, kad jis turės mažiau likvidų butą. Tikėtina, kad jei jam reikės jį parduoti, jam bus sunkiau tai padaryti“, – akcentuoja A. Antanavičius.

Pašnekovas tęsia, kad kita priežastis, kodėl vertėtų palaukti, yra dabartinis neapibrėžtumas: „Šiuo metu niekas negali pasakyti, kokia bus banko politika po metų, dviejų ar trejų išperkamosios nuomos atžvilgiu. Kitaip sakant, atėjus metui vykdyti sandorį, gali būti, kad žmogui nepavyks gauti paskolos, jis neteks darbo ar pan., todėl reikia turėti omenyje, kad įmokos išperkamosios nuomos yra du kartus didesnės nei įprastos nuomos, tai yra kaip ir mokama už savo būstą, tačiau du kartus daugiau. Tai jeigu nutraukiama sutartis, prarandama dvigubai daugiau pinigų.“

Kita vertus, pasak A. Antanavičiaus, apskritai išperkamoji nuoma yra būdas įsigyti būstą tiems, kurie turi šiek tiek santaupų ir yra užtikrinti dėl savo pastovių pajamų ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)