Belieka tik įsivertinti, kuris būdas visgi yra patrauklesnis ir pelningesnis buto nuomotojui. Kas gi nenori gauti didesnio pelno nuomodami savo turimą papildomą būstą?

Nuomojate savo butą ilgalaikei nuomai? Jūs prarandate dalį galimų pajamų!

Apie tai, kada galima gauti didesnę grąžą iš trumpalaikės būsto nuomos, sutiko atsakyti ir savo įžvalgomis pasidalinti nekilnojamo turto konsultavimo bei butų nuomos administravimo paslaugas teikiančios įmonės MB „Romara“ įkūrėjas Marius Lepeška. Pašnekovas teigia, kad nėra vieno paties geriausio atsakymo, kuris modelis yra geresnis ir atneša didesnį pelną.

„Tiesiog tai priklauso nuo daugybės dalykų, pavyzdžiui - buto lokacijos mieste, jo būklės bei paties savininko požiūrio. Tačiau jei kalbama apie tai, kuris būdas duoda didesnę grąžą, tai galėčiau pasakyti, kad trumpalaikė nuoma. Bet vėlgi, tai negalioja absoliučiai visiems atvejams. Tarkime, jeigu butas yra strategiškai patrauklioje miesto vietoje, kaip pvz. centre ar arčiau jo, arba yra šalia tam tikrų strateginių pastatų, lankytinų objektų ar pramogų vietų, jame atliktas šiuolaikiškas remontas, tokiu atveju trumpalaikė buto nuoma vienareikšmiškai atneš didesnį pelną!“ – savo patirtimi dalijasi M. Lepeška.

Pagrindinės baimės imtis trumpalaikės nuomos modelio. Ar jos pagrįstos?

1. Baimė: nuomininkai suniokos ar kitaip sugadins turtą

„Tai viena iš dažniausiai pasitaikančių baimių. Tačiau su tuo aš nenorėčiau sutikti. Būstą nuomojant ilgalaikiam periodui, ši rizika, mano manymu, yra žymiai didesnė. Juk retas išnuomojęs butą nuolatos užeina patikrinti, kaip gyvena nuomininkai, dėl paprasčiausios asmens teisės į privatumą. O štai nuomojant trumpam laikui, butas prižiūrimas nuolatos, t.y. po kiekvieno išvykusiojo butas yra išvalomas, keičiama patalynė, butas paruošiamas naujiems svečiams. Tai reiškia, kad ir smulkūs defektai, jei tokių pasitaikytų, būtų pastebimi iškart, o jų pašalinimas yra administratoriaus atsakomybėje.

Dažniausiai svečiai būna užsienio piliečiai, kurie apsistoja vienai – keletui parų atostogų metu, darbo reikalais, taip pat mūsų tautiečiai, grįžę trumpam iš užsienio ar atvykstantys iš kitų miestų. Žinoma, bet kuriuo atveju, būsto draudimas yra pati geriausia apsauga nuo visų galimų žalos atvejų, nepriklausomai butas nuomojamas ilgalaikiam ar trumpalaikiam periodui,“ – pirmąją baimę čia pat išsklaido M. Lepeška.

Modernus interjero dizainas

2. Baimė: reikės nuolat rūpintis nuomininkų paieška bei jų atvykimu/išvykimu

„Tai yra dar viena iš priežasčių, kodėl žmonės nesiryžta nuomoti savo būsto trumpalaikei nuomai. Ir taip, žinoma, praranda dalį savo didesnio pelno. Tačiau taip nėra, jei butą patiki trumpalaikės nuomos administratoriui, kuris pasirūpina buto skelbimų talpinimu internete, organizuoja svečių atvykimą bei išvykimą, taip pat buto valymas ir priežiūra yra jų atsakomybėje.

Tai yra labai patogu ir visiškai nereikalauja jokių pastangų iš būsto savininko. Tik deja, apie administravimo paslaugas šiai dienai nėra daug žinių, kitiems galbūt trūksta pasitikėjimo perduoti savo turto administravimą. Tačiau tie, kurie išdrįsta, tikrai lieka patenkinti. Tai tokia paslauga, kada klientas gali arba visiškai visą organizavimą atiduoti nuomos administravimą vykdančiai bendrovei, arba jeigu nori, gali ir pats stebėti, domėtis situacija,“ – ir antrąją baimę privalumu paverčia pašnekovas.

Kiek pajamų galima tikėtis iš trumpalaikės nuomos?

„Vieni duoda didesnę grąžą, kiti mažesnę. O tai priklauso nuo keletos veiksnių. Vienas iš tokių veiksnių yra tai, kaip dažnai keičiasi nuomininkai. Kuo trumpesnis nuomos laikotarpis, tarkim 1-2 dienos, tuo kaina didesnė, nes prisideda administraciniai, įvertinami patalynės skalbimo, valymo paslaugos mokesčiai, kas ir padidina paros kainą, o savaitei ir daugiau jau galima pritaikyti nuolaidą (kaip pvz. butą valyti reikia tik vieną kartą) ir kuo ilgesnis laikotarpis, tuo nuolaida didėja.

Kitas aspektas tai, kad visada lieka tikimybė, jog būstas nebus išnuomotas visas mėnesio dienas, tam turi įtakos ir sezoniškumas, kiti dalykai, todėl iš anksto negalime tiksliai paskaičiuoti, kokios bus pajamos šį ar kitą mėnesį. Ne veltui pradžioje pokalbio paminėjau buto savininko požiūrį į trumpalaikę nuomą. Tiesiog nuomotojas turi suprasti ir įvertinti šiuos visus veiksnius, kad neturėtų tam tikrų konkrečių lūkesčių ar įsivaizdavimo, kiek pajamų turi gauti kiekvieną mėnesį, ir netektų nusivilti. Pajamų dydį geriausiai atspindėtų visų metų bendros pajamos, tada tiksliausiai būtų galima įvertinti jų mėnesio vidurkį. Kaip ir kiekvienam versle reikia tiesiog pasitikėti ir bandyti,“ – savo vykdomos veiklos patirtimi dalijasi M. Lepeška.

NT ekspertai skaičiuoja, kad ilgalaikės nuomos vidutinis pajamingumas pastaraisiais metais siekė maždaug 8 proc., o trumpalaikės – apie 15 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)