2016 metais buvo pasiektas pardavimų pikas, o vėliau jis nuosekliai ėmė mažėti. Taip pat sumažėjo ir pasiūla – nuo metų pradžios ji nukrito 3,4 proc. Tačiau ji vis tiek išlieka pakankamai didelė – apie 4,5 tūkst. laisvų butų.

„Tikėjomės, kad bus mažesnis kritimas. Pavyzdžiui, Rygoje naujos statybos butų parduodama keturis kartus mažiau negu Vilniuje, manau, kad tai lemia gyventojų skaičiaus mažėjimas. Vilnius iki šių metų buvo augantis miestas, bet šiuo metu neturime duomenų, kokia situacija yra dabar. Kito paaiškinimo, kodėl krenta pardavimai, nerandame“, – komentuoja Arvydas Avulis.

Sausio mėnesį rinkos likvidumas buvo mažiausias, o balandį buvo didžiausias per šį pusmetį. Mažiausiai likvidūs buvo brangiausio segmento butai, kurių kvadratinio metro kaina yra nuo 2000 eurų. Geriausio likvidumo yra ekonominės klasės butai, kurių kaina yra nuo 1400 iki 1700 eurų už kvadratinį metrą.

„Krentant rinkai, kainų augimui potencialo yra labai mažai. Sunku tikėtis, kad šiais metais kainos gali didėti. Palyginus su 2007 metais, kai kainos buvo pasiekusios aukščiausią lygį, dabar jos yra 25 proc. mažesnės“, – sako A. Avulis.

NT įmonė „Hanner“ per 2018 metų pirmąjį pusmetį pardavė 257 butus – 38 proc. daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Per šį pusmetį sudarytų butų pardavimo sandorių vertė siekė 29 mln. eurų.

Pasak A. Avulio, šiandieninėje rinkoje, turėdami itin platų pasirinkimą, pirkėjai kruopščiai renkasi ir prioritetą teikia patikimiems statytojams bei projekto lokacijai. Vis aktualesnis tampa greitas susisiekimas su miesto centru. Daugėja butų pardavimų su pilna apdaila, tokių šiemet įmonė pardavė net 103.

„Rinkoje keičiasi požiūris į būsto įsigijimą ir įsirengimą savo jėgomis, nes tai atima daug laiko ir ne visada išeina pigiau. Tikimės, kad Lietuvoje per keletą ateinančių metų didesnė dalis butų bus parduodama su pilna apdaila“, – teigia bendrovės valdybos narys A. Avulis.

Daugiausia pardavimų turėjo „B23“ projektas – 104 butai. Mažiau pardavimų turėjo „Žvėryno namai“, kurių parduota buvo 88 butai. Kaip teigia A. Avulis, šie du projektai buvo tarp perkamiausių rinkoje.

„Rent2Buy“ paslauga per šį pusmetį pasinaudojo 40 klientų. Kompanija ateityje planuoja plėsti šią paslaugą, pirkėjams bus pasiūlyta daugiau butų, kuriuos galima įsigyti kaupiant pradinį įnašą butui, mokant fiksuotas nuomos įmokas.

„Hanner“ tenka maždaug 15 proc. visos rinkos, tačiau butų pasiūla nėra labai didelė – šiais metais ji susitraukė nuo 8 iki 5 proc. Taip atsitiko dėl sumažėjusio statybų leidimų skaičiaus. Šiais metais bendrovė planuoja pateikti rinkai apie 400 naujų butų, o kitais – 460.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)