Matomas didesnis nuomos sutarčių registracijos aktyvumas

Registrų centras skelbia pastebintis aktyviau registruojamas būsto nuomos sutartis. Pasak Registrų centro duomenų analitiko Pauliaus Rudzkio, kasmet vasaros pabaiga ir rudens pradžia yra laikas, kai jaučiamas didesnis nuomos sutarčių registravimo aktyvumas.

„Artėjant rudeniui būsto nuomos rinka paprastai suaktyvėja – be įprastų rinkos dalyvių paklausą padidina į didmiesčius studijuoti atvykstantys studentai, o taip pat tie, kurie naujus mokslo metus nori pasitikti naujame būste. Šiais metais pakilimas taip pat pastebimas, tačiau jis galbūt nėra toks ryškus kaip ankstesniais metais ir viena iš galimų to priežasčių – nuo metų pradžios tolygiai tebesitęsiantis iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykusių imigrantų registruojamos būsto nuomos sutartys“, – pabrėžia P. Rudzkis.

Registrų centro duomenimis, iš viso šiemet buvo įregistruota daugiau kaip 12 tūkst. naujų būsto (butų ir gyvenamųjų namų) nuomos sutarčių, arba maždaug trečdaliu daugiau nei atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais.

Šiemet kiekvieną savaitę vidutiniškai įregistruojama po maždaug 330 naujų būsto nuomos sutarčių, o vien tik rugpjūčio mėnesį šis rodiklis kilstelėjo 15 proc. iki 380. Palyginti, per visus 2022 metus vidutiniškai per savaitę buvo įregistruojama po 290 naujų būsto nuomos sutarčių, tačiau vien tik rugpjūčio-spalio mėnesiais per savaitę įregistruojamų būsto nuomos sutarčių padaugėjo 17–30 proc.

Registruojamų sutarčių daugėja dėl kelių priežasčių

Registrų centro duomenimis, iš viso šiuo metu Nekilnojamojo turto registre (NTR) yra įregistruota per 50 tūkst. galiojančių (t. y. nepasibaigusio termino) būsto nuomos sutarčių. Registrų centro specialistų teigimu, tik įregistruota nuomos sutartis gali būti panaudota prieš trečiuosius asmenis, pavyzdžiui, vienai iš sutarties šalių ginant savo teises teisme. Registruojant juridinį faktą apie sudarytą nuomos sutartį Nekilnojamojo turto registre, šis faktas tampa viešai prieinamas, tad kilus ginčui šio fakto nebereikia įrodinėti.

Būsto savininkus ar nuomininkus registruoti būsto nuomos sutartis taip pat skatina ir valstybės taikomos pagalbos priemonės, pavyzdžiui, būsto šildymo kompensacijos. Be to, būsto nuomos sutartis prilyginama būsto savininko sutikimui, kai nuomininkas pageidauja deklaruoti savo gyvenamąją vietą nuomojamame bute.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją