Trijų T. Kosciuškos g. 10 ir 12 esančių Sluškų rūmų komplekso pastatų plotas siekia per 6,6 kv. m. Kaina aukcione – 11 mln. Eur (PVM netaikomas). Aukcionas planuojamas balandžio 6 d.

„Centrinėje miesto dalyje plėtrai tinkamas NT plotas sparčiai mažėja, o panašaus dydžio objektai tokiose lokacijose parduodami retai. Keli iš buvusių sėkmingų pavyzdžių: paslaugų paskirties Vilniaus Centrinio pašto pastatas (5,4 tūkst. kv. m), parduotas 2020 m., kuriame įsikurs ISM universitetas, visuomeninės paskirties Vilniaus infekcinė ligoninė Žvėryne (3,6 tūkst. kv. m), kur planuojama teikti SPA ir sveikatingumo paslaugas, bei Aguonų g. 24 ir 26 buvusios ESO būstinės du administraciniai pastatai (6,5 tūkst. kv. m), kuriuose planuojama įkurti mokyklą – parduoti 2021 m.“, – pranešime spaudai teigia J. Ragaišė.

Sluškų rūmų aukcionas

Sluškų rūmai, stovintys pačiame sostinės centre, ant Neries upės pakrantės turi plačias pritaikymo galimybes. Čia išplėtota miesto infrastruktūra, tačiau rūmus supa ir gamta, kuri autentiškam objektui suteikia papildomo grožio. Vieta itin patraukli tiek gyventi, tiek dirbti.

Anot J. Ragaišės, nerimauti dėl objekto rekonstrukcijos ir pritaikymo galimybių nereikėtų. Rinkoje gausu pavyzdžių, kai iš itin prastos būklės pastatų yra sukuriami unikalūs ir vertingi projektai. Tarp jų – vilniečių ir miesto svečių mėgstamos vietos: viešbutis „Pacai“, administracinės paskirties „Bokšto skveras“ bei paslaugų ir parduotuvių kompleksas „Senatorių pasažas“.

„Senatorių pasažo“, „Pacų“, „Bokšto skvero“ bendra stiprybė – išskirtinė lokacija ir istoriniai autentiški pastatai, kurie buvo sėkmingai atnaujinti ir pritaikyti šiuolaikinių miestiečių reikmėms. Tokių ir panašių objektų pardavimuose vis mažėja ir įsigyti NT centrinėse lokacijose bus vis sudėtingiau“, – teigia J. Ragaišė.

Sluškų rūmų aukcionas

Remiantis Bendruoju Vilniaus miesto planu, Sluškų rūmų teritorijoje galima gyvenamųjų, visuomeninės ir komercinės paskirties objektų statyba. Šalia esantiems kitiems Sluškų rūmų pastatams (T. Kosciuškos g. 6 ir 8) jau parengtas prestižinių butų projektas.

Gali pasirodyti, kad tokio objekto transformavimas – ne kiekvienam, nes reikalauja specifinių kompetencijų bei daug laiko. Tačiau specialistės teigimu, norintys investuoti į unikalų projektą, bet abejojantys dėl vystymo galimybių, visuomet gali pasikonsultuoti su NT konsultacijų bendrovėmis, jų specialistais bei architektais, kurie gali prisidėti visame objekto transformacijos kelyje – nuo koncepcijos išgryninimo, iki statybų projekto priežiūros bei įgyvendinimo kaštų valdymo.

Nors parduodami pastatai yra kultūros paveldo objektai arba yra kultūros vertybių teritorijoje, jų paskirtis nėra saugoma. Todėl Sluškų rūmų istoriją toliau kurs ir tęs pirkėjas.

Sluškų rūmų istorija

Šioje vietoje XVI a. pab.– 1636 m. stovėjo didikų Kiškų, 1645–1690 m. – Pacų rūmai. 1691–1694 m. nugriovęs senuosius, dabartinius rūmus statydinosi Polocko vaivada Dominykas Mykolas Sluška (apie 1655–1713) su žmona Konstancija Podberska.

Prieš pradedant statyti Sluškų rūmus, ankstesnieji pastatai buvo nugriauti. Statyta pakeičiant Neries upės kranto liniją, specialiai supylus aikštę. Žemė kasta iš kalvos, skyrusios Vilniaus miesto centrą nuo Antakalnio. Iki 1700 m. baigti statyti ir įrengti stačiakampio plano rūmai su keturiais masyviais bokštais kampuose. Fasade prikalta marmurinė lenta su užrašu: „Kalnus nustūmiau, Neries verpetus nuraminau, kaip nugalėtojas iškilau virš kalvų viršūnių, nesiremdamas į jas, tapau ramybės prieglobsčiu ir pirmuoju Antakalnio paminklu. Įžengęs į šiuos rūmus, svečias tepalieka pareigybių togą ir savo karinius ženklus – jį čia nuramins taikos deivė ir globos mėnulio bičiulystė.“

Sluškų rūmų kompleksas Vilniuje

Manoma, kad Dominyko Sluškos rūmų apdailą atliko italai – dailininkas Mykolas Archangelas Palonis ir skulptorius Petras Pertis. Prabangios vidaus patalpos buvo išpuoštos itališku marmuru, sienų tapyba ir gausiais lipdiniais. Viena salė turėjo stiklines lubas, o virš jų buvo įrengtas akvariumas, kuriame plaukiojusios įvairiausios žuvys ir nardžiusios undinės. Rūmus supo gražus itališko tipo, geometrinio plano parkas su kanalais, tvenkiniais, fontanais ir egzotiška augalija.
XVIII a. rūmuose gyvendavo į Vilnių atvykstantys LDK ir Lenkijos bei kitų valstybių vadovai. 1705 m. čia kelioms savaitėms buvo apsistojęs Rusijos caras Petras I.

Po Dominyko Sluškos mirties 1713 m. rūmai atiteko jo kreditoriams. 1719 m. rūmus įsigijo Potockiai, 1727–1745 m. jie priklausė Puzinams, po to vėl Potockiams. 1756 m. rūmus nusipirko vienuoliai pijorai. Jie atliko kapitalinį remontą ir įsteigė čia bajorų vaikų kolegiją bei garsią spaustuvę. Iš vienuolių rūmus nusipirko ir savaip įsirengė (architektas Pietro de Rossi) LDK didysis etmonas Mykolas Kazimieras Oginskis. Po jo mirties atiteko kompozitoriui, LDK iždininkui, vienam iš 1794 m. sukilimo vadų Mykolui Kleopui Oginskiui. 1794 m. sukilimo metu apleistuose Sluškų rūmuose veikė sukilėlių štabas, teritorijoje buvo įrengta sviedinių liejykla. Po sukilimo caro valdžia rūmus konfiskavo ir pavertė nuomojamu gyvenamu namu su 22 butais.

Sluškų rūmų kompleksas Vilniuje

1803 m. Sluškų rūmus iš carinės valdžios nupirko Vilniaus miesto magistrato tarėjas pirklys Dominykas Zaikovskis. Pastatai buvo suremontuoti, juose įrengta alaus darykla ir lentpjūvė. 1830–1831 m. rūmų pastatą carinė valdžia iš pirklio atpirko ir pritaikė karinei tvirtovei (fortams), kuri buvo įrengiama aplink Gedimino kalną. 1833 m. rūmai paversti kareivinėmis, amunicijos sandėliais, 1872 m, čia įsikūrė katorgos kalėjimas. Carinės Rusijos imperijos laikais XIX a. pastate veikė politinių kalinių kalėjimas „Citadelė nr. 14“. Jame buvo kalinami 1831 m. ir 1863 m. sukilimų dalyviai.

Kaip kalėjimą 1919–1939 m. rūmus naudojo ir Vilnių okupavusi Lenkijos valdžia. Kalėjimo paskirtį rūmai išlaikė iki XX a. vid. II Pasaulinio karo ir pokario metais rūmuose veikė karo belaisvių stovyklos, buvo kalinami pasipriešinimo okupacijai dalyviai ir politiniai kaliniai[2]. Pasibaigus karui vokiečių karo belaisviai iš rūmų – kalėjimo buvo plukdomi į „Žalgirio“ stadiono statybas.
1959–2002 m. veikė Vilniaus 2-oji politechnikos mokykla, nuo 2002 m. pastate veikia Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Rūmai pirminiame baroko etape buvo dviaukščiai, su triaukščiais kampiniais bokštais. XIX a. pab. – XX a. pr. rekonstrukcijų metu buvo suformuoti keturi aukštai vietoj buvusių dviejų, išgriaunant skliautus ir įrengiant medines perdangas, kurios vėliau pakeistos gelžbetoninėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją