Pranešime spaudai teigiama, kad į šiuos klausimus nėra vieno atsakymo, bet svarbu apsispręsti, kaip pasirinkti būstą, kad jis atitiktų esamus poreikius ir džiugintų.

Dalinė apdaila – laisvė kūrybai ir individualumui

Šį variantą naujakuriai renkasi dėl galimybės sutaupyti, patiems rinktis rangovus ir nerimo, kad būstas su visa apdaila labiau atitiks projekto plėtotojo viziją, o ne naujos gyvenamosios vietos savininkų poreikius. Tačiau viskas – kiek sudėtingiau: dažnai savarankiškai organizuojami darbai užtrunka ilgiau, nei planuota, lėšų reikia turėti iš anksto, o skirtas biudžetas pučiasi, jį sudėtinga sukontroliuoti, nuolat lydi nerimas ir įtampa.

Kita vertus, jei turite aiškią namų interjero viziją, ją lengviau bus įgyvendinti erdvėje su daline apdaila – patys nuspręsite, kur ir kokios pertvaros turi atsirasti, kam bus skirta kiekviena erdvė, kokio funkcionalumo ieškote. Kurdami namus galėsite panaudoti savo kūrybiškumą, išmanumą, atskleisti estetinį skonį. Taip sukurtas interjeras atspindės jūsų ar jūsų šeimos charakterį, unikalius poreikius, individualų stilių, o namai garantuotai taps erdve, kasdien teikiančia įkvėpimą.

Renkantis būstą su daline apdaila, būtina išsiaiškinti, kas tiksliai jame bus atlikta: vienu atveju galite rasite tik pagrindinių komunikacijų įvadus, kitu – išlygintas grindis, nutinkuotas sienas ir šildymo įrangą. Kad procesas būtų sklandesnis, svarbu tikslus ir detalus planavimas.

Savarankiškai planuodami biudžetą pirmiausia nuspręskite, kam ir kiek pinigų norite skirti. Prie šios sumos patariama pridėti apie 20 proc., nes gali atsirasti nenumatytų išlaidų, brangesnių sprendimų ar pan. Turėtumėte iš anksto suplanuoti, kam skirsite daugiau lėšų, kur pasirengę sutaupyti arba ką pasiryžę įsigyti vėliau. Ekspertai pastebi, kad šildymo sistemos ir santechnikos įrengimas dažniausiai sudaro didžiąją dalį visų išlaidų.

Taip pat turėtumėte įsivertinti, kad pasirinkti meistrai gali neturėti galimybės iškart pradėti darbų dėl didelio užimtumo, patys remonto darbai gali trukti iki 5–6 mėn., tad šį laikotarpį turėsite išlaikyti ne tik naują, bet ir esamą gyvenamąją vietą.

SVARBU

  • Išsiaiškinkite, kas tiksliai būste bus atlikta;
  • Darbus pradėkite nuo tikslaus darbų, laiko ir biudžeto planavimo;
  • Numatykite 20 proc. biudžeto rezervą;
  • Pasirinkite ne pigiausius, o patikimiausius rangovus;
  • Įsikėlimas į naujus namus gali trukti iki 6 mėn.
Būsto įrengimas


Sprendimas skaičiuojantiems laiką

Būstų su visa apdaila poreikis svyruoja. Vieniems tai – patogus būdas sutaupyti laiko, kitus atbaido apie 20 proc. didesnė galutinė kvadratinio metro kaina. Kiti tikisi, kad patiems įsirengiant, samdant meistrus ir renkantis medžiagas pavyks daugiau sutaupyti. Bet svarbu prisiminti, jog šis kelias – ilgesnis ir reikalaujantis daugiau ištvermės bei kantrybės.

Įsigyjant namus su visa apdaila, palengvinama ir finansinė įtampa – būstui įsigyti ir remontuoti suteikiama viena paskola, todėl nereikės papildomų santaupų ar dar vienos paskolos. Šis pasirinkimas finansiškai palankesnis, nes būsto paskolos, priklausomai nuo grąžinimo būdo, palūkanos neturėtų viršyti 5 proc., o vartojimo paskolos, jei tokią imtumėte gyvenamajai erdvei įrengti, gali siekti 19 proc.

Šiuolaikiniam miesto žmogui svarbu laikas, kokybė ir efektyvumas, todėl pirkėjai ieško patogių, lūkesčius atitinkančių sprendimų.

Būstai su visa apdaila pasižymi šabloniniais, neutraliais, lengviau įrengiamais interjerais, todėl namams suasmeninti žmonės renkasi įdomesnius baldus, interjero detales, ryškesnę tekstilę, tačiau žino, kad įrengimo darbai bus atlikti kokybiškai ir suplanuotu laiku. Visą apdailą renkasi tie, kam konkrečiu periodu reikia kuo greitesnio ir paprastesnio sprendimo, garantijos, o ne suasmeninto namų interjero.

SVARBU

  • Imti vieną paskolą būstui ir jo apdailai – pigiau nei dvi atskiras;
  • Šis pasirinkimas taupo laiką ir sukelia mažiau įtampos;
  • Atliktiems darbams suteikiama garantija;
  • Įsikelti galima jau po maždaug 2 mėn.
Būsto įrengimas


Interjero dizaineriai būstą paverčia namais

Profesionali pagalba įsirengiant naujus namus gali padėti jais džiaugtis greičiau ir be papildomo streso. Interjero dizainerių paslaugas dažniausiai renkasi pirkėjai, įsigiję būstus su daline apdaila, nes užpildyti visiškai tuščią erdvę – nemenkas iššūkis.

„Citus“ interjero dizainerė Lina Urban pastebi, kad vis dar gyvas mitas, jog dizaineriai baldus ir kitus interjero elementus renka tik iš brangių salonų, o jų paslaugų kainos siekia kosmines aukštumas.

„Dirbame neviršydami nurodyto biudžeto, bet suma visgi turi būti numatyta – dizainerio darbas nėra rasti pigiausias rinkoje medžiagas ir baldus. Bendravimas su klientu pirmiausia prasideda nuo poreikių išsiaiškinimo, techninių brėžinių parengimo, interjero koncepcijos sukūrimo. Tik po to perkami baldai ir medžiagos. Projektą laikome užbaigtu tik tada, kai užsakovas būstą gali pavadinti namais, o sukurtas vaizdas jį besąlygiškai džiugina“, – teigia dizainerė.

Vien parengtas techninis planas palengvina įrengimo procesą. Jame efektyviausiai suplanuojamos erdvės, numatomi reikalingi kištukiniai lizdai ir jungiklių vietos, apgalvojamas apšvietimas ir kt. Dizainerio paslaugos padeda išvengti neapgalvotų sprendimų, tikslingiau išnaudoti erdves ir išvengti nereikalingų daiktų įsigijimo. Dar geriau: būsto įrengimas tokiu atveju tampa smagiu spalvų, faktūrų ir formų žaidimu.

„Įsirengiant namus savarankiškai, ypač pirmą kartą, išūkiu tampa daugelis dalykų: ar tokio praėjimo užtenka? Ar pakanka apšvietimo? Kiek kištukinių lizdų reikia už TV? Pastebėjau, kad net ryžtingiausi, savarankiškai namus įsirengiantys klientai stringa, kai ateina laikas rinktis spalvas. Tai atsakingas momentas: sienas gali perdažyti, bet pakeisti virtuvės fasadus kainuoja kur kas brangiau“, – pasakoja Lina Urban.

Proceso sėkmę lemia kliento ir dizainerio susikalbėjimas bei pasitikėjimas. Rinkdamiesi, kas įkūnys būsimų svajonių namų viziją, peržiūrėkite ne tik specialistų darbų portfelį (portfolio), bet ir gyvai pabendraukite su keliais pretendentais. Išsirinktą dizainerį ar dizainerę būtinai į projektą įtraukite kuo anksčiau – taip išvengsite griovimo darbų ar neefektyvių sprendimų.

SVARBU

  • Nusimatykite svarbiausius būsto įrengimo ir interjero elementus;
  • Dizaineris paruoš techninius brėžinius, sukurs interjero koncepciją ir stilių, rekomenduos detales, prireikus, jas nupirks;
  • Dizainerį į darbus įtraukite kuo anksčiau;
  • Bendraukite ir būkite atviri – tai duos geriausią rezultatą.