1. Įvertinate savo skolinimosi galimybes

Įsigyti būstą – vienas svarbiausių gyvenimo žingsnių. Todėl prieš pradedant būsto paieškas svarbu objektyviai įvertinti savo finansinę padėtį ir perspektyvas. Būtina turėti sukauptą pradinį įnašą. Preliminarias finansavimosi galimybes padės apskaičiuoti specialios skaičiuoklės. Jas galite rasti bankų interneto puslapiuose.

2. Įvertinate įkeičiamą turtą

Perkamą nekilnojamąjį turtą turėsite įkeisti bankui. Norint sudaryti hipotekos sandorį, reikės įvertinti įkeičiamą turtą ir nustatyti jo rinkos vertę. Galutinį finansavimo patvirtinimą bei siūlomas finansavimo sąlygas bankas galės pateikti tik gavęs turto vertinimo ataskaitą. Išimtinais atvejais bankas gali nereikalauti turto vertinimo ataskaitos.

3. Užpildote paskolos paraišką ir pateikiate reikiamus dokumentus

Dauguma kredito įstaigų suteikia klientams galimybę paraiškas paskoloms gauti pateikti nuotoliniu būdu. Prieš suteikdami paskolą, bankai visuomet įvertina paskolos gavėjo ir jo šeimos finansines galimybes. Atsižvelgdami į individualias situacijas, bankai gali paprašyti pateikti papildomų dokumentų pajamoms įvertinti. Jei turite sutuoktinį (-ę), jis (ji) taip pat turės užpildyti bendraskolio paraišką ir pateikti prašomus dokumentus.

4. Bankas priima sprendimą

Apie priimtą galutinį finansavimo sprendimą esate informuojami jums patogiu būdu. Jei priimtas teigiamas sprendimas suteikti paskolą, jums įteikiamas įpareigojamasis pasiūlymas.

Skaičiuojant nuo kitos dienos po to, kai jums pateiktas šis pasiūlymas, jūs turite 30 kalendorinių dienų apsvarstyti, ar prisiimti atsakomybę imti tokį kreditą.

5. Sudarote paskolos sutartį

Prieš sudarant paskolos sutartį, rekomenduojama atidžiai susipažinti su kredito sutarties sąlygomis. Sutarčių bendrosios dalys skelbiamos ir bankų interneto puslapiuose, todėl su šia informacija galima susipažinti jau prieš kreipiantis į banką. Paskolos sutartį galite pasirašyti dviem būdais.

Pirma – nuotoliniu būdu interneto banke turimu kvalifikuotu elektroniniu parašu. Arba banko padalinyje, iš anksto susitarę dėl susitikimo jums patogiu laiku. Jeigu būstą perkate su sutuoktiniu ar bendraskoliu, jie taip pat paskolos sutartį gali pasirašyti nuotoliniu būdu interneto banke, pasirašydami turimu kvalifikuotu elektroniniu parašu, arba turi atvykti su jumis pasirašyti paskolos sutarties į padalinį.

Atkreipiame dėmesį, kad už kredito sutarties sudarymą taip pat reikės sumokėti vienkartinį paskolos administravimo mokestį. Su kredito sutarties sudarymu ir jos keitimu susiję mokesčiai skelbiami viešai Kredito įstaigų interneto svetainėse.

Būsto pirkimas

6. Pas notarą pasirašoma pirkimo–pardavimo sutartis

Notarui reikės pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir kredito sutartį. Primename, kad pirkimo–pardavimo sutartyje turi būti numatytas leidimas įkeisti perkamą būstą bankui. Bankas paskolos lėšas perves po to, kai perkamas turtas bus įkeistas bankui. Notaro mokestis už pirkimo–pardavimo sutarties patvirtinimą sudaro 0,45 proc. kainos, bet ne mažiau kaip 28,96 Eur. Į šiuos mokesčius nėra įtraukti kiti mokėtini mokesčiai (pvz., už perkamo turto teisinio statuso patikrinimą Hipotekos, Turto arešto aktų registre ir kt.).

7. VĮ Registrų centre įregistruojamos nuosavybės teisės į įgytą turtą

Nuosavybės teisė į įgytą nekilnojamąjį turtą turi būti įregistruota Nekilnojamojo turto registre. Prašymą reikia pateikti per notarą, kuris tvirtina pirkimo–pardavimo sutartį. Įkainius, susijusius su nuosavybės teisių į įgytą turtą registravimu, galite rasti VĮ Registrų centro interneto svetainėje.

8. Gaunamas teismo leidimas įkeisti turtą (tik tuo atveju, jeigu turite nepilnamečių vaikų)

Apylinkės teismo leidimas įkeisti būstą reikalingas tuo atveju, jei įkeičiamame būste gyvens šeima (ar vienas iš tėvų), turinti nepilnamečių vaikų. Prašymą dėl teismo leidimo pateikti galite ir elektroniniu būdu portale www.e.teismas.lt.

9. Apdraudžiamas įkeičiamas turtas

Imant būsto paskolą, privaloma visu paskolos laikotarpiu apdrausti bankui įkeičiamą nekilnojamąjį turtą. Turto draudimo sąlygas jums pristatys būsto kreditą išduodantis vadybininkas. Su jomis susipažinti galima ir viešai skelbiamos sutarties bendrojoje dalyje.

10. Hipotekos sutartis patvirtinama pas notarą ir užregistruojama Hipotekos registre

Hipotekos sutartį registruoja ir tvirtina notaras, kuriam jūs turite pristatyti visus reikalingų dokumentų originalus. Bankas dažniausiai yra sudaręs notarų, pas kuriuos rekomenduoja tvirtinti banko sudaromas hipotekos sutartis, sąrašą. Jis sudarytas siekiant užtikrinti sklandų hipotekos sutarčių sudarymo procesą – šiems notarams yra žinomi banko pateikti reikalavimai hipotekos sutartims.

Hipotekos sutarties tvirtinimas pas notarą kainuoja nuo 0,2 iki 0,3 proc. įkeičiamo daikto vertės, bet ne mažiau kaip 14,48 Eur ir ne daugiau kaip 144,81 Eur. Taip pat taikomi ir kiti mokesčiai už VĮ
Registrų centro ir kitų valstybės registrų suteiktas paslaugas, susijusias su sandorio tvirtinimu. Tikslius įkainius sužinosite pas notarą.

11. Bankas išmoka paskolą

Kai bus įregistruota hipotekos sutartis, o jūs bankui pateiksite mokėjimo nurodymą ir bus įvykdytos kitos kreditavimo sutartyje numatytos sąlygos, bankas jums išmokės paskolą ar paskolos dalį.

Priklausančią sumą bankas perves į jūsų ar turto pardavėjo pirkimo–pardavimo sutartyje nurodytą sąskaitą.

12. Atsiskaitymo pagal būsto pirkimo–pardavimo sutartį fakto patvirtinimas

Kai visiškai atsiskaitysite už įsigytą būstą, kartu su pardavėju ne vėliau kaip per terminą, numatytą pirkimo–pardavimo sutartyje, turėsite kreiptis į tą patį notarų biurą, kuriame buvo patvirtinta jūsų būsto pirkimo–pardavimo sutartis, dėl įsipareigojimų pagal pirkimo–pardavimo sutartį įvykdymo patvirtinimo. Notaro patvirtinimą apie galutinį atsiskaitymą turite pateikti VĮ Registrų centrui ir savo būsto paskolos vadybininkui.