NT ekspertas Remigijus Pleteras pranešime žiniasklaidai pripažįsta, kad šiemet NT rinka pasyvesnė nei praėjusiais metais, tačiau tuo pačiu pažymi, kad tikrai nėra mirusi.

„Šiuo metu rinkoje vyksta natūralūs pokyčiai, diktuojami tokių veiksnių kaip bendra šalies ekonomika bei Europos Centrinio Banko (ECB) vis dar keliamos palūkanų normos būsto paskoloms. Galima drąsiai teigti, kad padidintos palūkanų normos turi įtaką žmonių apsisprendimui įsigyti vieną brangiausių pirkinių savo gyvenime, tačiau tas sprendimas nebūtinai yra nieko nepirkti. Kai kurie žmonės vietoje atidėliojimo, tiesiog renkasi labiau šiuo metu prieinamą, pigesnį būstą“, – sako R. Pleteras.

NT plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ duomenys rodo, jog šiemet sostinėje didžiausio susidomėjimo sulaukia senesnės statybos, 2-3 kambarių butai gyvenamuosiuose rajonuose, kurių kainą už kv. metrą yra apie 2 tūkst. eurų.

„Pavyzdžiui, senesnės statybos butų rinkoje šių metų pavasarį fiksuojamas ne tik spartus mėnesinis, bet ir ženklus metinis aktyvumo augimas – net 10 proc.“, – sako R. Pleteras ir akcentuoja kasmėnesinį sandorių augimą: 2023 metų kovo mėnesį Lietuvoje įsigyta beveik 2,3 tūkst. senos statybos butų arba 32 proc. daugiau nei šių metų vasario mėnesį. Šių metų kovą sparčiausias butų pirkimo-pardavimo sandorių skaičiaus augimas buvo užfiksuotas Vilniuje ir Kaune, kur palyginti su 2023 metų vasario mėnesiu, augo daugiau nei 30 proc. abejuose miestuose. Per tą patį laikotarpį Klaipėdoje tokių sandorių buvo 19 proc., o Panevėžyje – 17 proc. daugiau“.

NT eksperto teigimu, visi duomenys rodo, kad nuosavo būsto paklausa išlieka, tačiau kinta tendencija – žmonės vis labiau ieško būsto, į kurį galėtų įsikelti iškart, be papildomų išlaidų įsirengimui. Tai, pasak R. Pletero, geras, dabartinį laikmetį atitinkantis sprendimas, tačiau žmonės pamiršta arba nežino, kad ir naujų butų rinkoje yra dalis žaidėjų, siūlančių būstą su pilna apdaila – tokį, kokiame galima gyventi iškart.

„Kai perkamas naujos statybos būstas su daline apdaila, savininkams vėliau tenka jį įsirengti patiems. Dalis žmonių tam nusimato lėšas iš karto, kiti suskumba papildomai skolintis iš banko arba ilgesniam laikui atideda to būsto įrengimą, laukiant geresnių laikų. Tuo tarpu būstas su pilna apdaila yra toks, kuriame praktiškai galima gyventi iškart, o imant kreditą užtenka vienos paskolos, nes skaičiuojama bendra turto vertė, su įrengimu“, – aiškina R. Pleteras.

Pašnekovo teigimu, lėtėjant ekonomikai ir toliau augant palūkanų normoms, žmonės skolinis mažiau, todėl galima prognozuoti, kad šiemet ir net kitais metais pardavimai antrinėje rinkoje, kur būstas labiau prieinamas, ir toliau augs greičiau nei pirminėje.

Tuo pačiu NT ekspertas sako galintis daryti išvadą, kad artimiausiu metu laimės tie vystytojai, kurie siūlys kuo labiau ir greičiau prieinamus, mažiau papildomų išlaidų reikalaujančius būstus – tai yra su kuo pilnesne apdaila. Tačiau tokių rinkoje šiuo metu nėra daug – Lietuvoje daugiau nei 90 proc. naujų būtų pasiūlos yra tik su daline apdaila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją