„Daug klausimų, kurie dažnai kyla statybų ar vidaus interjero įrengimo eigoje, galima atsakyti dar iki pradedant darbus. Interjero dizaino projektas – didelė pagalba vidaus įrengimo darbus atliekantiems specialistams. Jis taupo laiką, užsakovo pinigus, padeda išvengti klaidų ar nesusipratimų“, –pranešime žiniasklaidai tikina „Capital Architects“ vadovas Vladislav Gžybovski. Toliau pranešime jis pataria, kaip, jo nuomone, nepermokėti už namų įrengimą ir šį procesą padaryti kuo sklandesnį.

Kodėl reikalingas interjero dizaino projektas?

Įrengiant namą ar butą, vienodai svarbu patogus ir praktiškas erdvių išplanavimas bei estetinis vaizdas. Gyvenant savo būste visi norime komforto, o komfortą sukuria daugybė smulkmenų: patogioje vietoje suplanuotas elektros lizdas ar šviesos jungiklis, tinkamai parinkta praustuvės forma ir dydis, racionaliai suplanuotas apšvietimas bei kiti tinkamai išdėlioti interjero elementai.

Turint paruoštą interjero techninį projektą, kuriame detaliai apskaičiuoti reikalingų medžiagų ar elementų kiekiai, paprasčiau vykdyti įrengimo darbus bei jiems pasiruošti. Anot V. Gžybovski, parengtą interjero projektą galima perduoti statybininkams ar apdailos meistrams, kurie pagal jį paskaičiuos savo darbų sąmatą, o darbų užsakovai galės lengvai paskaičiuotas sąmatas palyginti. Tai palengvina meistrų pasirinkimą. „Paruoštas projektas apsaugo nuo užmirštų, neįvertintų ar į sąmatą neįtrauktų darbų, nes projekte viskas būna aptarta ir aprašyta“, – sako V. Gžybovski.

Kuriant namo architektūrinį ar interjero projektą svarbu įvertinti jo įgyvendinimo kaštus. „Galima prikurti daug gražių dalykų, bet po to juos reikia įgyvendinti. Dažnai žmonės nustemba pamatę pagal projektą paskaičiuotą galutinę sumą sąmatoje. Todėl svarbu dar tik kuriant projektą įvertinti jo įgyvendinimo kainą ir jos atitikimą užsakovų lūkesčiams“, – pažymi V. Gžybovski.

Interjero dizaineris ar architektas?

Būsto interjerą galima susikurti ir pačiam. Tačiau iš karto reikia pasiruošti skirti tam daugiau laiko. Kita vertus, Lietuvoje vis labiau įsitvirtina nuomonė, kad kiekvienas turi dirbti savo darbą, tad ir interjero kūrimas vis dažniau yra atiduodamas į specialistų rankas. Pavyzdžiui, interjero dizaineris ne paruošia interjero projektą, kuriuo remiamasi atliekant vidaus įrengimo darbus.

V. Gžybovski teigimu, geras interjero dizaineris turėtų būti baigęs projektavimo mokslus, turėti supratimą apie pagrindinius projektavimo principus, ergonomiką, elektros instaliaciją, apšviestumą ir pan. „Interjero dizaineris, būdamas kartu ir architektas, yra geriausias pasirinkimas, nes toks specialistas yra įvairiapusiškas, gali patarti ir pasiūlyti sprendimus sudėtingesniems atvejams. Interjero projektavimo esmė – padėti žmonėms išspręsti vidaus įrengimo keliamas problemas ir iššūkius. Jau ir Lietuvą pasiekė tendencija, kad kiekvienas turi daryti savo darbą. Mano nuomone, „pasidaryk pats“ laikai jau praėjo“, – sako V. Gžybovski.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją