Buto paieškos nebuvo lengvos

Pasak Austėjos, jau dvyliktos klasės pabaigoje ji jaudinosi dėl artėjančio naujo etapo, tad į nuomojamų butų paieškas kibo gana anksti.

„Tiek Facebook, tiek interneto naršyklės istorijose buvo galima matyti butų nuomos paieškas. Buvo svarstyta viename bute gyventi dviem ar net daugiau žmonių, tačiau geriausius, o gal tiksliau man tinkamiausius variantus, greitai pagriebdavo kiti ieškotojai“, – pasakojo ji.

Kaip teigė mergina, kiek vėliau prie paieškų prisijungė ir draugas bei jo tėvai. Jiedu nusprendė gyventi kartu – dviese.

„Ilgai neradome, kol pagaliau nušvito „padorus“ variantas, tuo metu atrodęs kaip išsigelbėjimas, nes mokslo metai jau buvo prasidėję. Prioritetą teikėme kainai ir lokacijai – kad suma neviršytų 450 eurų, o vieta būtų netoli universiteto, sporto klubo ir maisto prekių parduotuvių“, – dalijosi Austėja.

Tiesa, tilpti į pačių užsibrėžtus kainos rėmus – nepavyko.

„450 eurų – tais metais atrodė normali kaina dviejų kambarių būstui. Žinoma, į ją netilpome ir mokėjome 500. Mums žadėjo nedidelius komunalinius mokesčius, su nuomotoju buvo ir brokerė, tad viską pakankamai gražiai jiems pavyko nupaišyti“, – teigė Austėja.

Teko nusivilti

Deja, anot Austėjos, butas šių didelių ir studentams taip reikalingų bei svarbių pinigų – nevertas. Tą mergina ėmė suprasti jau pirmo apsilankymo ten metu, tačiau, norėdama kuo greičiau atsisakyti tokio galvos skausmo bei pagaliau kažkur apsigyventi už pakankamai prieinamą kainą, prieš visas abejones ji užmerkė akis.

„Atvykus apžiūrėti ir įėjus į butą, pastebėjau gana ryškias susidėvėjimo žymes, vietomis turbūt vaikučių pažymėtas sienas, keliose vietose nuskilusias plyteles, senoką buitinę techniką, apkalkėjusį klozetą bei dušą, senovines dekoracijas, bet, žinoma, skonis gi draugų neturi, o ir be to, tuo metu nemačiau didelės tragedijos. Maniau, kad reikės tik daugiau paplušėti su chemikalais ir pakeisti į mano norimas dekoracijas“, – pasakojo ji.

Vėliau, bute įsikūrus ir pagyvenus jau ilgėliau bei stebint gyvenamąsias vietas, kuriose už panašią kainą įsikuria draugai bei pažįstami – nusivilti teko vis labiau. Austėjos teigimu, nemalonių patirčių nuomojamame bute teko patirti tiek, kad dabar, jas prisiminus, belieka tik šypsotis, tačiau tuo metu, kai teko visa tai išgyventi – labai linksma, anot merginos, nebuvo.

„Mes tai priėmėme kaip mini gyvenimo iššūkius, kuriuos turime įveikti. Kas daugiau ir belieka, kai norisi turėti stogą virš galvos?“, – teigė mergina.

Netvarka namuose

Vieni trikdžiai keitė kitus

Pasak Austėjos, iššūkių buvo tiek, kad visų prisiminti gali net ir nepavykti.

„Susidūrėme tiek su buitinės technikos trikdžiais, tiek su prasta komunikacija su nuomotoju. Iš pradžių, neveikė virtuvės gartraukis, vėliau skalbimo mašinos degimas. Turėjome išties linksmą popietę ta dieną, kai ji sugedo. Teko gelbėti užlietą vonios kambarį nuo jos“, – prisiminimais dalijosi Austėja.

Ištikus problemoms – laikas imtis veiksmų. Austėja ir jos draugas taip ir padarė – praėjus mėnesiui po įvykio butą nuomojančiam vyrui studentai pradėjo siūlyti situacijos sprendimo būdus, o iki tol – gyveno be skalbimo mašinos.

„Nuomotojui pasiūlėme, kad mes nuperkame naują skalbimo mašiną, o jis – padengia mūsų išlaidas, tačiau, dėl visiems suprantamų priežasčių, jis šio pasiūlymo atsisakė ir po dar dviejų dienų atvežė mums dėvėtą skalbimo mašiną. Vėliau patyrėme ir jos gedimus“, – pasakojo Austėja.

Tačiau nuotykiai bute ir toliau nesibaigė.

„Neilgai trukus, žiemos laikotarpiu mums sulūžo balkono langas, kuris niekaip vėliau neužsidarė. Klijavome ir tvirtinome jį statybine lipnia juosta, kad mums į butą nelįstų žiemos speigas, nes nuomotojas tuo metu buvo išvykęs į užsienį. Šį kartą padengti išlaidas ir susirasti meistrą turėjome mes patys. Sumokėjome 200 eurų“, – teigė studentė.

Tiesa, su kai kuriais gedimais tenka gyventi ir ilgiau.

„Po kurio laiko sugedo ir orkaitė, tačiau buvome taip įsisukę į darbus bei mokslus, o ir didelio poreikio jai neturėjome, tad ji taip ir toliau tūno sau sugedusi“, – dalijosi Austėja.

Ragina neskubėti

Buto nuomai paieškos neturėtų būti vienos dienos darbas. Pasak NT ekspertų, verta įvertinti ne vieną galimą nuomos pasiūlymą, įsitikinti, kad jis jums yra tinkamas ir dėl būklės, ir dėl nuomos kainos. Šiandien, anot NT analitiko Arnoldo Antanavičiaus, nuomininkams situacija nuomos rinkoje yra naudinga,todėl jis rekomenduoja nepulti paskui pirmą pasitaikiusį pasiūlymą – verčiau ramiai rinktis, nes yra iš ko, ir netgi galima galvoti apie nuomos kainų derybas.

„Dalis savininkų, kuriems nepavyksta parduoti būsto už dabartines kainas, nenori daryti nuolaidų, mažinti kainų, <...> nusprendžia laukti ir nuomoti būstą“, – teigia A. Antanavičius.

Jo teigimu, būsto nuomai pasiūlos kiekis yra išaugęs iki seniai nematytų skaičių. Skelbimų portaluose jų galima pamatyti kelis tūkstančius, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo vos keli šimtai. Šalia tų kelių šimtų tikrų nuomos skelbimų atsirasdavo ir netikrų nuomos pasiūlymų arba pasiūlymų gyvenimui išsinuomoti rūsį, palėpę be langų. Pasipelnyti norintys gyventojai ir sukčiai netruko pasinaudoti prasta situacija nuomos rinkoje ir tikrai buvo tokių, kurie pasimaudavo ant jų kabliukų.

Kitas patarimas nuomininkams – sudaryti nuomos sutartį, kurioje būtų aiškiai apibrėžta, kas už kokius gedimus nuomojamame bute yra atsakingas. Apie nuomos sutarties rengimo taisykles skaitykite kitame „Delfi būstas“ straipsnyje, kurį rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)