Todėl įmonės Velžio komunalinio ūkio klientams centralizuotai tiekiamos šilumos kaina vasario mėnesį 5,13 proc. mažesnė, palyginti su sausio mėnesiu, ir 34,94 proc. mažesnė, palyginti su 2023 m. vasario mėnesio šilumos pardavimo kaina.

VšĮ Velžio komunalinis ūkis šilumą tiekia Miežiškiams, Nevėžiui, Velžiui, Smilgiams, Gustonims, Šilagaliui, Liberiškiui, Šilams, Raguvai, Naujamiesčiui, Velžiui, Upytei, Dembavai ir Krekenavai. Dalyje šių gyvenviečių šildymas tiekiamas tik įvairioms įstaigoms, o dalyje – daugiabučiams.

Šildymo kainos mažėja

VšĮ Velžio komunalinis ūkis vadovas Vaidas Virbalas patvirtino, kokios šildymo kainos įsigaliojo nuo vasario 1 dienos.

„Jos bus mažesnės nei buvo už sausio mėnesį bei kur kas mažesnės, nei gyventojams teko mokėti 2023 metais už vasario mėnesį. Dabar apie šildymo kainas informaciją teiksime kiekvieną mėnesį. Nuo kovo 1 dienos kainos dar sumažės. Tačiau kiek kainos už šildymą sumažės gyventojams, sunku pasakyti. Mes nurodome, kiek kainuoja kilovatvalandė, bet kaina priklauso, kiek sunaudoja šilumos“, – kalbėjo V. Virbalas ir priminė, kad sausio mėnuo buvo šaltas ir šildymui sunaudota daugiau šilumos.

„Vasario mėnesio pradžioje irgi buvo šaltų dieną, bet mėnuo yra trumpesnis. Tai šildymo kaina turėtų būti mažesnė. Kiekviename daugiabutyje yra šilumos punktas, ir gyventojai patys reguliuoja šilumos lygį name, kiek atsisuka, tiek ir turi“, – teigė įmonės vadovas.

K. Virbalas

Pinga dujos

Pasak Velžio komunalinio ūkio vadovo, šildymo kainos pernai buvo didelės, nes brangiai kainavo dujos.

„Pernai labai pabrango dujos – megavatas kainavo virš 200 eurų. Todėl ir sąskaitos už šildymą buvo tokios didelės. Dabar, vasario mėnesį, megavatas kainuoja 30 eurų, o sausio mėnesį megavatas kainavo 46 eurus. Tai skirtumas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai – didžiulis. Kol kas dujos pinga, bet kiek laiko tas pigimas vyks – sunku pasakyti. Šiuo metu dujos – pats pigiausias kuras“, – sakė V. Virbalas ir teigė – jeigu kuras brangus, tai ir šiluma brangi.

Sąskaitos už šildymą kitokios – kaina sumažėja

Naujamiesčio Dariaus ir Girėno g. 45-ojo namo gyventojai prisiminė, kokios kainos buvo 2022 metų gruodžio mėnesį ir palygino, kokias sąskaitas gavo už šių metų sausio mėnesį.

„Gavus sąskaitas už šildymą, teko net prisėsti. Už 2022 m. gruodį gavome 454,05 euro sąskaitą, o 2023 metų sausio mėnesį už šildymą sumokėjome beveik 300 eurų. Šiais metais už sausį gavome sąskaitą 193, 63 euro. Tai kur kas mažiau nei mokėjome prieš metus, tačiau manome, kad beveik 200 eurų mokėti už 70 kv. m butą, yra nemažai. Juolab kad už šildymą mokėti reikia kone pusmetį, o kur dar kiti komunaliniai mokesčiai“, – aiškino naujamiestietė.

Daugiabučiai

Renovacija sumažintų kainas

Naujamiesčio seniūnijos seniūnas Jonas Sankaitis pripažino, kad šildymo kainos sumažėjo, bet nėra jau tokios mažos.

„Gyventojams rekomenduojame visų pirma kreiptis dėl kompensacijų. Beje, šiais metais kompensacijų prašančiųjų kur kas mažiau nei pernai. Kita vertus, ilgalaikėje perspektyvoje siūlymas – renovuoti daugiabučius. Juk suprantama, jei pastatas kiauras, šilumos viduje nebus. Kiek žinau, šis daugiabutis Dariaus ir Girėno gatvėje nerenovuotas. Gyventojai lyg ir nesutaria tarpusavyje dėl renovacijos“, – pasakojo J. Sankaitis.

J. Sankaitis

Prašymų kompensacijai mažiau

Naujamiesčio seniūnijos vyriausioji socialinė darbuotoja Vilma Bilienė sako, kad naujamiestiečiai kreipiasi su prašymais dėl kompensacijų.

„Prašymų kompensacijai dėl šildymo gauti Naujamiesčio seniūnijoje pateikta apie 200. Tai bendri skaičiai, bet prašymų mažiau nei 2023 metais. Liberiškyje renovuoti du daugiabučiai. Naujamiesčio daugiabutis Dariaus ir Girėno gatvėje nesikreipė dėl renovacijos. Šio daugiabučio gyventojai prašė kompensacijų už šildymą“, – aiškino V. Bilienė.