Galvojant apie savo namų apšvietimą, gali atrodyti, kad tai itin sudėtinga užduotis – tinkamai suprojektuoti apšvietimo scenarijus ir pasirinkti tinkamiausius jų įgyvendinimui šviestuvus. Bet įmonės UAB „Ardena“ pardavimų komandos vadovas Gytis Šileris sako, kad žinant svarbiausius principus procesas nėra toks sudėtingas, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Todėl specialistas dalinasi svarbiausiais aspektais, kuriuos būtina žinoti, norint sukurti kokybišką apšvietimą erdvėse.

Kas yra šviestuvas ir kokie parametrai juos sudaro?

Parametrus svarbu žinoti tam, kad būtų galima tinkamai įvertinti asmeninį šviesos namuose poreikį.

Toliau bus vardijami šviestuvų parametrai ir ką jie reiškia.

Tipas. Pirmiausia svarbu suprasti, kokie apskritai gali būti šviestuvų tipai:

  • Pastatomi;
  • Pakabinami;
  • Paviršiniai;
  • Įleidžiami.

Pasirenkant reikiamą tipą yra labai svarbu įvertinti unikalią situaciją, kurioje bus naudojamas šviestuvas.

Apšvietimo lygis. Šis parametras leidžia įvertinti, kokią apšvietą sukurs pasirinktas šviestuvas ir pagal tai įvertinti, kiek ir kokių šviestuvų gali reikėti skirtingoms zonoms apšviesti.

Šviestuvo foto metrinė kreivė. Šis parametras parodo, kokiu kampu sklis šviesa.

Cle de maison interjeras, Ardena šviestuvai

Šviesos šaltinio spalvinė temperatūra. Nurodo, kokios spalvos ir temperatūros šviesą skleidžia šviestuvas.

Spalvų atkūrimo indeksas. Svarbus parametras, kuomet reikalinga, kad šviesa neiškraipytų matomų joje daiktų spalvos.

Dimeriavimas. Parametras, leidžiantis reguliuoti šviesos intensyvumą.

Šviestuvo apsaugos klasės. IP klasė nurodo apsaugos lygį drėgmei. Svarbu žinoti, kad pirmas skaičius nurodo atsparumą dulkėms, antrasis vandeniui. IK klasė nurodo šviestuvo atsparumą smūgiams.

Kokius namų darbus turi atlikti naujakurys?

Šviestuvų ekspertas G. Šileris sako, kad apšvietimo projektavimą gali palengvinti bendravimas su apšvietimo srities specialistais, kurie, įvertinę esamą erdvės situaciją ir kliento poreikius, padeda susidėlioti aiškesnį vaizdą ir išsirinkti reikiamus šviestuvus. Tiesa, prieš kreipiantis į apšvietimo specialistą labai svarbu tinkamai paruošti namų darbus, kad būtų galima pilnai įvertinti turimą situaciją ir parinkti būtent jai tinkamiausius sprendimus.

Namų darbai, kuriuos reikia atlikti prieš kreipiantis į apšvietimo specialistą:

Turėti paruoštą baldų planą, kuriame matosi ne tik baldai, bet ir langai, aiškus patalpos aukštis, apdailos sprendimai, spalvos. Idealu, kai apšvietimas pradedamas projektuoti tiksliai žinant visas baldų vietas, tokiu atveju priimami konkretūs ir situaciją atliepiantys sprendimai.

Būti išgryninus koncepciją. Čia svarbu įvertinti ir dizaino viziją ir norimą pasiekti apšvietimo lygį. Idealu aiškiai suprasti, koks erdvės stilius ir estetinė vizija.

Apšvietimo sprendimai

Pasak G. Šilerio, dažnai pasitaikanti naujakurių klaida – kai šviestuvus jei ima rinktis kone paskutinius. Kiekvienas šviestuvas unikalus, jam reikalingas elektros išvestis. Tad pravartu žinoti, kokį šviestuvą montuosime prieš išvedžiojant elektros taškus.

Apšvietimo scenarijai skirtingoms erdvėms

Specialistas pasakoja, kad skirtingose erdvėse atliekame skirtingas funkcijas, taigi tam turi būti pritaikyti ir apšvietimo scenarijai. Apšvietimas gali būti darbinis ir dekoratyvinis.

Darbinis apšvietimas – reikalauja daug šviesos. Formuojant tokį apšvietimą, svarbus visų kraštų padengimas. Dažniausiai toks apšvietimas naudojamas namų ir maisto ruošai.

Dekoratyvinis apšvietimas – skirtas jaukumui patalpose sukurti. Naudojamas, kaip interjero dekoratyvinis elementas.

G. Šileris pataria, kokį apšvietimą galima įsirengti kiekvienoje namų erdvėje.

Miegamasis. Čia reikalingas bendras apšvietimas. Tai darbinis apšvietimas, skleidžiantis šviesą visoje erdvėje. Taip pat akcentinis (dekoratyvus) apšvietimas. Norint tinkamai parinkti jo vietas reikėtų nuspręsti, kas bus šios patalpos akcentai. Tai gali būti drabužiai, meno kūriniai, įvairios detalės, kurioms norima suteikti reikšmės. Poilsio apšvietimas. Ramus, šiltos spalvos apšvietimas, kuris naudojamas siekiant pailsėti, toks apšvietimas turėtų būti ramus ir mažo intensyvumo. Tam tinkamiausia spalvinė temperatūra – šilta.

Vonios kambarys. Bendras apšvietimas vonios kambaryje labai svarbus, nes dažniausiai čia reikalinga matyti smulkias detales. Veidrodžio apšvietimas – vienas svarbiausių elementų vonios kambaryje. Veidrodį būtina apšviesti iš priekio. Dažnai pasitaikanti klaida – veidrodžio apšvietimas iš viršaus. Norint aiškiai matyti veidą veidrodyje, šviesa turi sklisti iš priekio, t.y, iš paties veidrodžio arba iš sienos ant kurios jis pakabintas. Naktinis apšvietimas vonios kambaryje labai patogus sprendimas, ypač naudojant jį su būvio davikliu. Tokį automatiškai suveikiantį, švelnų apšvietimą labai praktiška turėti vonios kambaryje, jeigu į patalpą einame naktį, tokia šviesa neišbudina, tačiau tuo pačiu leidžia orientuotis erdvėje. Poilsio (dekoratyvus), foninis apšvietimas, kurio šviesos intensyvumas nėra stiprus. Tokį apšvietimą malonu turėti vonios kambariuose su vonia – norint atsipalaiduoti karštoje vonioje, tokiu atveju, gali būti išjungiamas intensyvus bendrasis apšvietimas ir paliekamas švelnus poilsiui skirtas apšvietimas.

Svetainė. Bendras apšvietimas svetainėje svarbus tuomet, kai erdvėje yra atliekami namų ruošos darbai. Akcentinis apšvietimas šioje erdvėje gali būti svarbesnis negu bendras apšvietimas. Priklausomai nuo to, kiek fokuso taškų atsiranda jūsų svetainėje. Pabrėžti tam tikrus elementus galima būtent šio apšvietimo pagalba. Poilsio. Svetainėje praleidžiame daug laiko ir šią erdvę dažniau siejame su poilsiu, tad ir apšvietimas turėtų tai atliepti – čia reikalingas mažesnio intensyvumo apšvietimas skaitymui, TV žiūrėjimui, bendravimui, skaitymui.

Virtuvė. Bendras apšvietimas virtuvėje yra ypač svarbus, nes visuomet bus naudojamas, kai gaminsite virtuvėje. Stalviršio arba salos apšvietimas. Skirtas darbiniam paviršiui apšviesti, tad turi būti pakankamai intensyvus apšvietimas. Valgomojo stalo apšvietimas gali būti dekoratyvesnis, sukuriantis ramią aplinką mėgavimuisi maistu ir bendravimui.

Apšvietimo sprendimai

Specialistas ragina atkreipti dėmesį į apšvietimo valdymą ir pasidalina keliais pastebėjimais, kuriuos svarbu įsivertinti:

Patogumas. Ypač svarbu, kad skirtingas šviestuvų grupes galima būtų valdyti iš skirtingų vietų bei turėti galimybę išjungti visus šviesos šaltinius vienu jungikliu.

Kokybė. Labai svarbu išsirinkti kokybiškus valdiklius-jungiklius, nes tai detalė, kurią naudojame labai dažnai ir intensyviai.

Dizainas. Jungikliai gali tapti savotiška interjero detale, tad vertėtų atkreipti dėmesį, kad tai jau nebėra tik funkcija, bet ir estetikos elementas interjere.

Apšvietimo sprendimai

Apšvietimo specialistas kaip vis dar išliekančia naujieną įvardija trekines apšvietimo sistemas.

„Jos rinkoje vyrauja keletą metų ir tikrai niekur neišeis, ši sistema tik tobulės. Jos apšvietimui suteikia mobilumo, lankstumo bei modernumo“, – įsitikinęs G. Šileris.

Apie apšvietimo sprendimus ekspertas kalbėjo interjero studijos „Blank Page“ organizuotame seminare. Artimiausias seminaras namų įsirengimo tema planuojamas jau rudenį, jo datą ir temą galėsite sužinoti „Delfi būstas“ kanale ir interjero studijos feisbuko paskyroje.

Interjero dizaino studijos „Blank Page“ akademija, skirta nemokamiems mokymams apie būsto įsirengimą, naują rudens sezoną pradėjo atsinaujinusi ir toliau kviečia visus, besidominčius būsto įrengimu, klausyti įvairių temų seminarų. Pirmasis naujojo sezono seminaras bus jau spalio 6 dieną. Jame ekspertai pasakos, kaip kūrybiškai ir patogiai įsirengti darbo erdvę net mažiausiame būste. Daugiau informacijos apie nemokamą seminarą rasite ČIA. Registracijos nuoroda ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją